Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu için 41 ilde yeni ahır ve ağılların yapımına veya mevcut olanların yenilenmesine yüzde 50 hibe desteği sağlıyor. Yatırımcılar hibe desteğinden yararlanmak için 31 Ocak 2018’e kadar yatırım yaptıkları ilde Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.
Doğu Anadolu Projesi, Güney Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi Kapsamındaki İllerde mevcut damızlık sığır ve damızlık koyun-keçi işletmelerinin  yeni inşaat veya tadilatlarının desteklenmesine ilişkin “Proje Uygulama Rehberi” yayınlandı.

Hibe desteğinden yararlanacak iller

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Proje Uygulama Rehberi’ne göre, mevcut damızlık sığır ve damızlık koyun-keçi işletmelerinin  yeni inşaat veya tadilatlarının yapılmasına ilişkin yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verilecek. Hibe desteği uygulanacak iller şunlar: Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van, Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki Artvin, Bayburt, Samsun, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Tokat ve Trabzon.

Yatırımda alt ve üst sınırlar

Yatırımlarda, büyükbaş işletmelerinde anaç hayvan varlığı alt sınır 10 baş üst sınır 49 baş, küçükbaş işletmelerinde ise alt sınır 100 baş üst sınır 200 baş kapasiteli ahır ve ağıl yapımı olması gerekiyor. İşletme kapasitesi büyükbaş işletmelerde 49 baştan, küçükbaş işletmelerde ise 200 baştan büyük olan yatırımlarda gerçek ve tüzel kişiler, bu üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılacak.
Hibe programının yürürlükte olduğu dönemler içinde projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süresi içinde yatırımını tamamlayan işletmeler hibe desteğinden bir kez yararlandırılırlar. Her proje sahibi, proje konularından sadece bir defa hibe desteğinden yararlanabilir. Projeden şirket ortağı olarak yararlanan yatırımcı şirket ortaklığından ayrılsa dahi yatırımdan bir daha yararlanamaz.

Kimler başvurabilir?

Yeni inşaat veya tadilat inşaatı yaptıracak olan yatırımcılar başvuru formu ve ekinde yer alan belgeler ile yatırımın yapılacağı yerin bulunduğu Gıda,tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne 31 Ocak 2018 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor. Büyükbaş ahır yapımı için başvuranların başvuru tarihinden en az bir yıl önce Bakanlık TÜRKVET veri tabanına kayıtlı aktif işletmesi olması gerekiyor. Ayrıca başvuru tarihinde  (15 aylıktan büyük) en az 10 baş, en fazla 49 baş anaç  sığıra sahip işletmesi olan gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir.
Küçükbaş ağıl yapımına müracaat edecek olanların ise, başvuru tarihinden en az bir yıl önce  Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı ; başvuru tarihinde (bir yaşından büyük)  en az 100 baş  ve en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli aktif işletmesi olan gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın