Dolar, TL karşısında tarihi bir rekor kırıyor, bu artışın sebepleri ulusal ve uluslararası ekonomilerdeki açıklanan veri ve beklentilerdeki değişimlerde bulunabilir. Okan Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nden Doçent Dr. Zeynep Ökten yaptığı açıklamada, “Gelişmekte olan ülkeler arasında TL’nin negatif ayrışmasının sebebi, enflasyonun, cari açığın, işsizlik verilerin ve jeopolitik risklerin yüksekliğidir. Küresel anlamda yatırımcıların risk alma iştahlarının düşüşü ve ABD’de düşük enflasyon ve yüksek faiz beklentisi de Dolar’ın seyrini yukarıya doğru çekmektedir” diye konuştu.
DOLAR’A OLAN TALEP YIL SONUNA DOĞRU ARTACAK
Doçent Dr. Ökten şöyle devam etti: Beklentilerin döviz kuru üzerindeki etkisini de ihmal etmememiz gerekir. TCMB’nin yaptığı Dolar/TL tahmin anketlerinde Dolar kurunun yıl sonu itibariyle 3.86 olması bekleniyor, bir önceki tahmin anketinde ise bu beklenti 3.72 idi. Döviz kuru tahmin anketinin seyrinin de artış yönünde olması Dolar talebinin artacağını ve yükselme eğiliminin süreceğini göstermektedir.
Öte yandan Türkiye-Rusya ilişkisinin normalleşmesi, Suriye’de siyasallaşma çabaları ve TCMB tarafından açıklanan işleyen bir vadeli kur piyasasın açılacak olması sayesinde kurlardaki oynaklığın azalacağı ihtimali Dolar’ın yönünü tersine çevirebilir.
TCMB’DEN KUR RİSKİ İÇİN YENİ ARAÇ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci yaptığı açıklamada, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bankanın ileriki günlerde yeni bir ürünü uygulamaya koyacağını belirtmişti. Kilimci, “Döviz kuru riski koruması sağlayacak Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamayı planlıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.