80’li yıllarda küçük işletmeler hâlinde faaliyet gösteren endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları sektörü, Avrupa’da liderliğe koşuyor. Turizm sektöründeki hızlı büyümeyle birlikte önce ithalatçı kimliğini terk eden sektör, bugün Türkiye’nin en önemli sanayi iş kollarından biri oldu. 700 civarında irili ufaklı firmanın faaliyet gösterdiği sektör, artık hem ihracatı ile hem de Avrupa’daki yarışıyla dikkat çekiyor.
TUSİD, Türkiye’nin Avrupa’da ilk 2’de olmasını hedefliyor
Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, sektör büyüklüğünde Almanya ve İtalya’dan sonra Türkiye’nin geldiğini, ancak bu sıralamanın önümüzdeki yıllarda değişebileceğini söyledi. Gürkaynak, “Bizden sonra da Çin geliyor. Almanya ve İtalya’da maliyetlerden kaynaklanan sorunlar var. Bu bizim için büyük bir fırsat. Sıralama önümüzdeki yıllarda değişebilir ve biz ikinciliğe oturabiliriz. İhracat büyüklüğümüz 1 milyar dolar civarında. Bugün gelinen noktada, Türkiye’den dünyanın her yerine 300’e yakın imalatçı firma tarafından endüstriyel mutfak ürünleri ihraç ediliyor. Dış ticaret hacmimizi ve ihracatımızı 3 katına çıkarmak istiyoruz. Bugün 12 milyar TL’yi bulan pazar büyüklüğünün 2017’nin sonunda 13 milyar TL’yi, 2018 yılı sonunda da 15 milyar TL’yi bulacağını düşünüyoruz” dedi.
Ortalama yüzde 10 büyüyor
Son on yılda ortalama büyüme oranının yüzde 10 olduğunu söyleyen TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, sektörün ülke ekonomisine kazandırdığı payın yüzde 3,2’ye ulaştığını söyledi. Gürkaynak, “Sektörde yaklaşık 700 civarında irili ufaklı firma var. Çoğunluğu gelişmiş ülkeler olmak üzere 125’e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’de üretim İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya’da yoğunlaşıyor. TUSİD olarak kurulduğumuz 1991’den bu yana üyelerin yaptığı üretimlerin kalitesini artırmak, sektörü yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak, sektörün dünya piyasalarındaki haklarını korumak için çalışıyoruz. Üyelerin karşılaştıkları bürokratik engelleri kaldırmayı, yeni teknolojileri takip ederek üyelerini bilinçlendirmeyi ve sektörünü iyileştirecek her türlü çalışmayı üstlenmeyi kendine amaç edindik” dedi.
Sektörde kalifiye elemana ihtiyaç var
TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, endüstriyel mutfak sektörünün 60 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek sektörde orta düzeyde nitelikli teknik eleman bulmadıklarını söylüyor. Ahmet Gürkaynak, istihdamla ilgili şu bilgileri veriyor: “Sektörümüzde geleneksel yönetim tarzı geçerli. Yani işler ustadan çırağa veya babadan oğula geçme şeklinde devam etti hep. Bugün 60 bin kişiye istihdam sağlıyor olsak da kalifiye eleman açığını kapatabilmiş değiliz. Sektördeki bu eksikliği kapatabilmek için eğitimde düzenlemeler yapılmalı. Teknik lise mezunu olan personellere ciddi anlamda ihtiyacımız var.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.