1. İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2017) açılış oturumunda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, OVP ile ilgili ilk ipucunu burada vererek reformlara ve sıkı para politikasına devam edileceğini açıkladı. Şimşek, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye entegre olmaya devam edeceğinin de altını çizdi. Zirvede bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye’nin üretmeye ve ihracata odaklandığının altını çizerek ihracatın finansmanında Güney Kore’yi geçmeyi hedeflediklerini açıkladı. Zeybekci, finans kesimine de faizleri düşürme imasında bulundu…
    Başbakan Yardımcısı Şimşek sıkı para, Ekonomi Bakanı Zeybekçi ihracat dedi…

IFS Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in ardından kürsüye gelen Şimşek, siyasal istikrar sorununu çözen Türkiye’nin bundan sonra reformları daha hızlı yaparak sonuç alacağını anlattı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan IFS Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, Digital para uygulamalarının dünya çapında yayıldığını belirterek, bu trendin her ülkenin para basma yetkisine sahip Merkez Bankaları’nın pozisyonunu tehdit ettiğini söyledi.

Dünyanın her yerinde geçerli digital para uygulamalarının ve Merkez Bankaları dışındaki yapıların para basmasının finansal istikrarı nasıl etkileyeceğinin ele alınacağı zirvede söz alan Halk Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arslan banka olarak gelişen teknolojiye uyumlu olarak finansal teknolojilere daha fazla yatırım yapacaklarını söyledi. İstanbul Valisi Vasip Şahin de bir dünya kenti olan İstanbul’un finansman merkezi pozisyonun günden güne güçlendiğini söyledi.

Şimşek: Reformlara ve sıkı para politikasına devam…

Zirvenin açılış oturumunun son konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ülke ekonomileri için istikrarın önemli olduğunun altını çizerek Türkiye’nin bu süreci atlattığını ve artık siyasal istikrar içerisinde reformları yapacağını belirtti. Enflasyon ile ekonomik büyüme verilerinin sevindirici olduğunu belirten Şimşek şunları söyledi;

“Bundan önce hep ekonomik krizlerde reform paketleri hazırladık. Oysa işler yolundayken reformlar yapılmalı. Şimdi çok iyi bir fırsat var önümüzde. Enflasyon kontrol altında ve böyle bir ortamda reformlara ve sıkı para politikasına devam edeceğiz.”

Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen önemli büyüme kaydettiğini vurguladı. Şimşek, siyasal istikrarın kendileri için öncelik olduğunu kaydederek, “küresel ekonomiye entegre kalmaya devam edeceğiz, Türkiye dünya ile bağlarını güçlendirerek sürdürecek” dedi. Şimşek, kitle fonlamasını bu sene TBMM gündemine alarak hayata geçireceklerini ve yatırımcılara, girişimcilere desteklerini bu yolla da devam ettireceklerini kaydetti. Türkiye olarak her 100 liralık AR-GE yatırımına yüzde 200 destek verdiklerini belirten Şimşek, böylelikle özel sektör ile iş birliği yaparak 4. Sanayi devriminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi. Şimşek bu çerçevede finansman araçlarının çeşitlendirileceğini ve butik yatırım bankacılığının destekleneceğini söyledi. Şimşek gerçekleştirdikleri çalışmalarının ana hedefinin Türkiye’yi orta gelir tuzağından çıkartıp, yüksek gelirli ülkeler ligine taşımak olduğunu söyledi.

Zirve daha sonra Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin’in moderatörlüğünde Bankacılar oturumu ile devam etti. Oturuma, Denizbank CEO’Hakan Ateş, Pasha Bank Yönetim Kurulu Başkanı Taleh Kazimov, Garanti BBVA Baş Ekonomisti Dr. Alvaro Ortiz ve Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan katıldılar.

Zeybekci” İhracatta hedef Güney Kore”

Zirve’nin öğleden sonraki bölümü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin konuşmasıyla başladı. Küresel kriz sonrasında ilk darbenin istihdam alanında yaşandığını belirten Zeybekci ABD Doları için yüksek kurun sürdürülebilir olmadığını ve faiz artırımının da kolay olmadığını anımsattı. Reel sektörün yepyeni bir dünya yarattığını ve Türkiye’nin bu dünyaya yatırım teşvikleri sistemi ile cevap verdiğini belirten Zeybekci sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye bu coğrafyada edilgen olarak devam edemez bizi yok ederler. İhracatçılarımıza her alanda destek veriyoruz. Eximbank yıl sonuna kadar ihracatın yüzde 26’sını finanse edecek. Kore’yi yakalayacağız.  Eximbank kredilerinin faizlerini dünya ile aynı düzeyde vermesi için teşvik ediyoruz. Paradan para kazanma devri bitti. Türkiye varlık fonu ile bu alandaki boşluğu dolduruldu. Türkiye’nin çağı yakalaması için gerekli alanlarda yatırımların finanse edilmesi için önemli. Yeniliklerin önünde giden bir finans sisteminde paradan para kazanmak zorlaşacak.”

2017 sonunda tahminlerin ötesinde büyüme beklediklerini dile getiren Zeybekci, İstanbul’u global katılım bankacılığı için bir merkez haline getirerek İslami finans kısmını ıskalamayacaklarını belirtti. Bu amaçla “Helal Akreditasyon Kurumu Yasasını” meclise sevk ettiklerinin altını çizen Zeybekci, 5 yıl içinde toplam ticaretin yüzde 50’sinin e-ticarette olacağını ve Türkiye’den 10 binden fazla ihracatçının bu sistemde yer alacağını söyledi. Türkiye için uluslararası ticaret yapmayı kolaylaştırdıklarını anlatan Zeybekçi daha sonra şunları söyledi:

“Serbest ticaret anlaşmalarımızı genişletiyoruz. 2018’i daha rahat bir yıl olarak görüyorum; 2019 ise daha da iyi olacak. Bankacılık sistemi gelecek sene daha rahat kredi verecek. Algı operasyonlarının etkisi ve gücü de azalacak.

Bankacılık sektörü ve hükümet maliyetleri düşürme konusunu değerlendirmeli; herkesin yatırım yapabilmesi için faizler düşürülmeli ve bankacılık sektörünün 2-3 puanlık bir marjı olduğunu düşünüyorum. Firmalarımızın ticaret gücünü arttırmak için elektronik para ve ödeme sistemlerine dönük çok ciddi hazırlıklarımız var. Bu bir milli meseledir…”

Yıl sonu itibariyle AB ile 170 milyar dolarlık ticaret yapılmış olacağını belirten Zeybekci, bu rakama yarım yamalak bir Gümrük Birliği anlaşmasıyla gelinciğini ve bunun sürdürülebilir olmadığını dile getirdi. Zeybekci’ye göre AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinden en çok Almanya karlı çıkacak.

İstanbul Finans Zirvesi’nin ilk günü Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, SPK üyesi Ünal Eryılmaz, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal’ın konuşmalarının ardından “Dağıtık Defterikebir Teknolojisi ve Merkez Bankası Sayısal Para birimleri” oturumu ve Kalkınma Bankaları Forumu ile tamamlandı.

Zirvenin ikinci günü Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açılış konuşmasıyla başlayacak ve öğle yemeğinden sonra da Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın sunumuyla devam edecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın