• Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu üyeleri, bu yıl dördüncüsünü düzenleyecekleri “GPD – Ortak Gelişim Kongresi” öncesinde gerçekleştirilen basın toplantısında bir araya geldi. GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısına GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Galip Aykaç, Özgür Tort ile GPD Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
  • GPD Yönetim Kurulu Üyeleri, 800’ü aşkın perakendeci ve tedarikçinin katılacağı kongre ile tüketici için yaratılan ortak değerleri daha da artırmaya odaklandıklarına dikkat çektiler. GPD Yönetim Kurulu’nun dikkat çektiği bir diğer konu, sektörün gündemindeki en önemli başlıklardan biri olarak değerlendirilen gıda enflasyonunun ilk kez tüm detaylarıyla kongrede konuşulacağı oldu.

Üyeleriyle 105 milyar TL ciro, 35 bin satış noktasında 300 binin üzerinde istihdam başta olmak üzere pek çok ekonomik katma değer yaratan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD)’nin Yönetim Kurulu, dördüncüsünü 10 Ekim 2017’de gerçekleştirecekleri “Ortak Gelişim Kongresi” öncesi düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi. Kongrede tartışılacak konulardan biri olan gıda enflasyonu başta olmak üzere sektörün gündemindeki pek çok önemli konu hakkında da açıklamalarda bulunan GPD Yönetim Kurulu’nun üzerinde durduğu diğer önemli konu ise gıda perakendecilerinin en büyük ve en önemli buluşma noktası olan “Ortak Gelişim Kongresi” oldu. GPD Yönetim Kurulu, Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirilecek kongrenin geçmiş üç kongrede olduğu gibi perakendeci, tedarikçi ve tüketici için “Kazan-Kazan-Kazan (3K)” anlayışı çerçevesinde perakendenin yarattığı ortak değerlere odaklanacağının altını çizdi.

13 Eylül 2017’de GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısına GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Galip Aykaç, Özgür Tort ve GPD Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör, yaptığı açıklamada gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren kongrenin dördüncüsünü düzenlemekten büyük gurur duyduklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Modern perakende sektörü, sadece kayıtlı ekonomiye, istihdama, vergi gelirlerine değil bir çok konuda yarattığı değer ile tedarikçilerine ve son tüketicimize de katkı sağlıyor. Kongremiz, bu katkıyı sahnede anlatmamızı sağlayacak. Bizim tüm operasyonlarımızın arkasında işleyen büyük bir sistem ve yaratılan önemli bir değer zinciri var. Bu zincir, çiftçimizden yani tarladan başlıyor, bizim raflarımıza kadar sürüyor. Biz son nokta olarak tüketicimizden tepkilere göre tüm zinciri geliştiriyoruz.  Zincirde yaratılan bu değer sadece fiyat ve kalite olarak yansımıyor. Çalışanlarımıza, çevreye, üreticilerimize, ülke ekonomisine, sağladığımız katkıları ve yarattığımız değeri kongremizde işliyor olacağız.”

GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, perakendenin, beraberinde tüm tedarik zincirini de gelişim yönünde olumlu etkilediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Perakendeciler, ürünlerin tüketiciye ulaştırıldığı son noktalar. Bu nedenle bizim üreticilerimizle çok sıkı ilişkilerimiz var. Ülkemizin her noktasına yaptığımız yatırımlarla bu kaliteli ürünlerin son tüketicimize ulaşmasını sağlarken, tedarikçilerimizin de büyümesine ve kendisini geliştirmesine önemli olanak sunuyoruz. Kongremizde de bu örnekleri ele alacağız. Pek duyulmayan başarı hikayeleri, bizlerle birlikte büyüyen tedarikçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından anlatılacak.”

GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort ise, kongrede ele alınan konuların sektör ve ülke gündemine önemli katkılarının olacağını ifade ederek şöyle devam etti: “Ortak Gelişim Kongresi, perakendeci ve tedarikçilerin sürdürdüğü projelerin anlatılmasnın yanı sıra, gündemdeki önemli konulara ilişkin görüşlerin de paylaşıldığı bir platform görevini üstleniyor. Bu sene bizlere çok fazla görüş sorulan gıda fiyatları konusu da var.  Konuya ilişkin önemli çalışmaları olan Merkez Bankası ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile konuyu değerlendirip, enflasyonun temelinde olanları, perakendenin enflasyon düşürücü rolünü, çözüm yollarını görüşeceğiz.”

GIDA FİYATLARI VE ENFLASYON, İLK KEZ SAHNEDE

Bu yıl dördüncü kez 800’ü aşkın profesyonelin katılımıyla düzenlenecek “Ortak Gelişim Kongresi”nde tüketici odaklı fayda ve değer için tedarikçi ve perakendeci verimliliğine odaklanılacak. Kongrede perakendenin, başta tüketici olmak üzere tüm tedarik zincirinde ve ekonomide yarattığı değerler, bu değerlerin ortaya çıkışında iç süreçlerinde gerçekleştirdiği yenilikler ve verimlilik çalışmaları detaylarıyla sahnede olacak.

Kongrenin açılış konuşmaları GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör ve Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Fedarasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan yapacak.  “GPD – Ortak Gelişim Kongresi”ne Bakan düzeyinde de katılım olacak.

“GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nde tartışılacak en önemli konulardan biri; Türkiye ekonomisinin en önemli gündemlerinden biri olan gıda enflasyonu olacak. Konuyla ilgili düzenlenecek “Gıda Enflasyonuna Farklı Bakış Açıları ve Tedbirler” başlıklı panelin oldukça büyük bir ilgi görmesi güçlü beklentiler arasında. Panel, konu başlığı kadar konuşmacılarıyla da oldukça dikkat çekici. Moderatörlüğünü Bloomberg HT programcılarından Gökhan Şen’in yapacağı panelin konukları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail YücelTürkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Tümen, TAMPF Başkanı ve Metro Toptancı Market CEO’su Kubilay Özerkan ile Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort  isimlerinden oluşuyor.

ALANININ EN İYİLERİYLE UFUK AÇAN SÖYLEŞİLER

Kongrede ayrıca kendi alanlarında en iyiler olarak nitelendirilen profesyonellerle Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Gazeteci, Yazar Dr. Fatoş Karahasan’ın gerçekleştireceği söyleşilerin de büyük ilgi görmesi bekleniyor. Bu kapsamda Coca-Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Tugay Keskin, Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Fuat Orhanoğlu, PepsiCo Türkiye ve Büyük Balkanlar Kurumsal İlişkiler ve İletişim Kıdemli Direktörü Esra İren, ve P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ile söyleşiler gerçekleştirilecek. BPN İstanbul CEO’su Nüzhet Algüneş,  ise “Pazarlama: Geleceğin Tüketicisine Bakış” başlıklı konuşma ile kongrede yer alacak.

Kongrenin bir diğer dikkat çeken değerlendirmesini ise Nielsen Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Nielsen Perakende Hizmetleri Direktörü Tamer Gülsaç yapacak. Perakende sektörünün nabzını tutan çalışmalarıyla dikkat çeken araştırma şirketinin yöneticileri, “2017 FMCG Perakende ve Alışverişçi Trendleri” başlığıyla değerlendirmelerde bulunacaklar.

BAŞARI ÖYKÜLERİNİN MİMARLARI İŞİN SIRRINI ANLATACAK

Diğer yandan “GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nde ”Gıda Servisinde Dünya Trendleri” konulu değerlendirmeleriyle ECE Projektmanagement GmbH & Co. KG, Küresel Gıda Servisi Başkanı Jonathan Doughty’nin yanı sıra, ticari ürünlerin ulusal ve uluslararası ticarette herhangi bir sorun ile karşılaşmadan tanınmasını ve izlenebilmesini sağlayan bir sistem olan GS1 hakkında “Ticaretin Küresel Dili” başlıklı konuşmasıyla GS1 Başkanı ve Genel Müdürü Miguel Lopera da kongrenin konukları arasında yer alıyor.

Kongrenin kapanış konuşmasını ise açıklamaları ve yorumlarıyla dikkat çekici akademisyenlerden biri olan  Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş yapacak. Prof. Dr. Demirtaş, “Ekonomi, Finans, Teknoloji, Gelecek ve Siz” başlıklı konuşmasıyla bu argümanlar arasındaki ilişkiyi ve bu ilişki ağından doğacak gelecek senaryolarını, mevcut ekonomik durumu da analiz ederek anlatacak.

Kongrenin ilgi çekmesi beklenen bir başka oturumu ise “Başarı Hikâyeleri” ne odaklanacak. “Değer Artıran Hizmetler, Birlikten Güç Alan Başarı Öyküleri” isimli oturumda, yaklaşımlarıyla gerçek başarı hikâyelerini yazmış ve Türkiye’nin önemli üreticileri haline gelmiş isimler, az bilinen gerçeklerini ve başarı formüllerini anlatacaklar.

YEREL ÜRETİCİLERE ÖZEL SERGİ ALANINDA YENİ İŞBİRLİKLERİNE ADIM ATILACAK

“GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nin en ilgi çekici ve üretici ile perakendeci arasında ortak fayda sağlamaya odaklanmış bölümlerinden biri de “Tanışma Maratonu” olacak. 08:15 ila 09:00 saatleri arasındaki “Tanışma Maratonu”, üçüncü defa tedarikçiler ile sektörün önemli oyuncularını buluşturacak. Tanışma Maratonu, özellikle Anadolu’daki tedarikçiler açısından önemli bir fırsat oluşturuyor. Daha önce düzenlenen tanışma maratonlarında Anadolu’dan pek çok başarılı girişimci sektörün karar vericisi konumunda olan profesyonellerle bir araya gelmişti. Büyük bir ilgi gören Tanışma Maratonu, başarılı iş ortaklıklarının kurulmasını da beraberinde getirmişti.

Bu sene küçük yerel üreticiler için oluşturulacak özel sergi alanında, perakendecilere ürün ve firma tanıtımı yapılması olanağı da sağlanacak. Kongrenin dikkat çeken bir diğer etkinliği ise değişen müşteri eğilimleri konusunda sektör ile yapılan söyleşiler ve elektronik oylama olacak.

 

  • GPD, 105 MİLYAR TL CİRO ve 300 BİN’İN ÜZERİNDE İSTİHDAMI TEMSİL EDİYOR
  • 2012 yılında kurulan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), 2016 yılı itibariyle 105 milyar TL ciroya ulaşan, Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde yaklaşık 35 bin satış noktasında ve 300 binin üzerinde çalışanla tüketiciye kaliteli ve güvenilir hizmet ulaştıran ulusal, bölgesel ve yerel organize gıda perakendecileri ile gıda servis zincirlerinin temsilcisi konumunda.

Günde 15 milyon kişi ile doğrudan temasta olan GPD üyeleri, köylere kadar uzanan market ve servis zincirleriyle her gün; Türkiye’deki 19 milyon haneden,15 milyon kişiye hijyen standartlarına uygun, güvenilir, kendi iç mekanizmaları ile denetlenen, aynı zamanda makul fiyatlı her gün tüketmek zorunda olduğumuz, başta gıda olmak üzere hızlı tüketilen ürünlerinin hizmetini veriyor.

  • GPD, ULUSLARARASI DERNEKLERLE SÜREKLİ BAĞLANTIDA
  • GPD, dünyanın en geniş kapsamlı ticari perakende organizasyonlarından olan birçok uluslararası kuruluş ile sürekli olarak bağlantı içinde. Uluslararası danışmanlık kuruluşları ile de sıkı işbirliği içinde olan GPD, bu ilişkileri sayesinde globalknow-how’ı Türkiye’ye taşıyor.
  • PERAKENDEDE EĞİTİMLİ ELEMAN İÇİN ONLINE PROJE
  • GPD, halen 300 binin üzerindeki istihdamı ve eğitim kalitesini artırmak için ulusal ve uluslararası projeler yürüten bir dernek. Bu yöndeki projelerden biri, “Perakendecilik Alanında Yetkinliklerin Geliştirilmesi – Enhancement of Skills in Retail”dir. GPD tarafından koordine edilen ve Kategori Mağazacılığı Derneği’nin (KMD) desteğiyle yürütülen proje kapsamında 15 ortakla 2 yıl süren çalışmaların ardından Eylül 2016’da www.e-learnretail.org üzerinden online eğitim hizmeti verilmeye başlandı. Projenin ilk adımı, 2014 yılı Eylül ayında Avrupa Birliği Erasmus + Stratejik Ortaklık Hibe Programı’nda Ulusal Ajans tarafından başarılı olarak kabul edilerek yürütülmesi için fon tahsis edilmesi olmuştu.

Proje çerçevesinde Türk perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu temel perakende eğitimi online olarak veriliyor.

  • PERAKENDENİN OKULUNU KURDU
  • Eğitim alanındaki diğer proje, GPD ve KMD’nin İSMEK ile işbirliğiyle geliştirildi. Uzun soluklu bir perakende eğitim merkezini (Perakende Okulu) öngörüyor. Reyon görevlisi, Satış Görevlisi, Depo Görevlisi, Satış Danışmanı, Teknoloji Marketi Satış Danışmanı, Market Satış Danışmanı (Et, Balık, Şarküteri, Manav, Pastane) ve Mağaza Elemanı ana başlıklarındaki programların yer aldığı Perakende Okulu, 31 Ağustos 2015 tarihinde eğitime başladı. Sektörün ihtiyaç duyduğu elemanların yetiştirilmesinde temel basamak görevini üstlenen Perakende Okulu’nda ücretsiz verilen eğitimin ardından sertifika edinen öğrenciler, GPD ve KMD’ye üye işyerlerinde istihdam ediliyor.
  • PERAKENDE KARİYER PLATFORMU
  •  GPD ve KMD’nin İSMEK ve İŞKUR ile işbirliği yapıp açtığı Perakende Okulu, Avrupa Birliği Erasmus+ hibesiyle hayata geçirdiği ücretsiz online perakende eğitiminden sonra  özellikle mavi yakalı iş ilanlarının ücretsiz olarak yer alacağı İŞ-PER Kariyer Platformu’nu yayına açılıyor. www.is-per.org adresinde yayına geçen sitede üye kuruluşlar iş ilanlarını girebiliyor. Özellikle İSMEK Perakende Okulu’nu bitiren kursiyerlerle daha hızlı ve sürekli temasta olunması için hazırlanan site üzerinden, perakendede çalışmak isteyenler iş ilanlarına başvurabiliyor.
  • PERAVOC, perakendenin “mesleki belgelendirme merkezi” olacak
  • İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği almaya hak kazanan ve Gıda Perakendecileri Derneği, Kategori Mağazacılığı Derneği, İstanbul Valiliği ve Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ortaklığıyla yürütülecek PERAVOC – Perakende Yeterlilik Geliştirme ve Belgelendirme Merkezi Projesi, İstanbul’da yaklaşık 350 bin kişinin istihdam edildiği modern perakende sektöründeki firmaların Bilgi Teknolojileri alanında insan kaynağı kapasitelerinin geliştirilmesi ve uluslararası standartlarda mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesi için yenilikçi bulut bilişim altyapısına sahip “Sabit ve Gezici VOC Test Merkezi” nin kurulması amacıyla hazırlandı.

PERAVOC Projesi sonucunda perakende sektöründe çalışan BT Satış Elemanı, BT Satış Sorumlusu ve BT Çözümleri Uzmanı mesleki yeterlilik sınavları yapılarak, başarılı olan bireyler için söz konusu ulusal yeterliliklerde belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren mesleki yeterlilik belgeleri düzenlenebilecek. Projenin özel sektör için en önemli faydası ise; mesleki yeterlilik sertifikalı elemanların istihdam edilmesi halinde 12-48 ay sürelerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) teşviklerinden yararlanılması olacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın