Blockchain denince akla ilk olarak bankacılık ve ödeme teknolojileriyle alakalı işlemler ve süreçler geliyor. Oysa idari merkezi ve aracıyı ortadan kaldıran bu devrim niteliğindeki teknoloji, emniyet kuvvetlerinden araç paylaşımına kadar pek çok sektörde olumlu yönde bir yıkıcı dönüşüme imza atma potansiyeli taşıyor.

Hayatımıza ilk olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle giren Blockchain’in asıl özelliği, global ölçekte çok yüksek hacimdeki dijital işlemi, konumdan bağımsız biçimde otomatik olarak kayıt altına alıp doğrulayan herkese açık bir kayıt defteri olması. Bitcoin’in kısa sürede elde ettiği popülarite, Blockchain’in işlevselliğinin kanıtlarından sadece biri.

İşlem bilgilerinin şeffaf ve doğrulanabilir, dijital bir kayıt defterinde tutulmasının işe yaracağı kullanım senaryoları sadece hayal gücüyle sınırlı. Üstelik Blockchain’in merkezi olmayan, dağıtık bir yapıdaki platformu sayesinde idari bir gözetleyiciye ihtiyaç duymaksızın sahteciliği önlemesi de onu her sektör için ideal hale getiriyor.

LandingPage_BlockChain

CB Insights, Blockchain ile birlikte dönüşüme uğrayacak 30 sektörü sıraladı. İşte o listenin ilk sıralarında yer alan bazı sektörler:

Bankacılık

Makro ölçekte bakıldığında, bankaların esasen ortak değer ölçütleri için küresel bir depo ve transfer merkezi olarak çalıştığını görüyoruz. Dijitalleştirilmiş, güvenli, ara müdahalelerden mutlak surette korunan bir kayıt defteri olan Blockchain aynı işlevi yerine getirirken, finansal hizmetler ekosistemine daha yüksek doğruluk ve bilgi paylaşımı gibi fonksiyonları sunacaktır.

İsveçli banka UBS ve İngiltere merkezli Barclays’in Blockchain’i, arka ofis fonksiyonlarını hızlandırmak için kullandığı biliniyor. Bankacılık sektörünün aracıyı ortadan kaldırmasının 20 milyar dolara yakın tasarruf elde edebileceği öngörülüyor.

Ödeme ve Para Transferleri

Dünya Ekonomik Forumu, Bitcoin gibi merkezi olmayan ödeme teknolojilerinin para transferindeki temel iş mimarisini değiştirebileceğini öne sürdü. Bu da son 150 yılı aşkın zaman diliminde sabit kalan banka ve takas merkezlerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Blockchain ile daha doğrudan bir ödeme akışı sağlanarak, ödeme yapanlar ile ödeme alanlar hem yurt içi hem de sınırlar arası işlemlerde aracısız biçimde birbirine bağlanabiliyor.

Siber Güvenlik

Blockchain’in kayıt defteri herkese açık olsa da, sistem içindeki veri iletişimi ileri düzey kriptografik metotlar kullanılarak gerçekleşiyor ve ardından doğrulanıyor. Böylelikle verinin her zaman doğru kaynaktan gelmesi ve arada hiç kimsenin müdahalede bulunmaması garanti altına alınıyor. Geleneksel sistemlerden çok daha güçlü bir siber koruma teknolojisine sahip olan Blockchain siber güvenlik amaçlı yaygın kullanıma ulaştığında, hack saldırılarının olasılığı kayda değer oranda azalacaktır.

Eğitim ve Üniversite

Akademik sertifikaların doğası gereği dünyanın her yerinde geçerli ve doğrulanabilir olması gerekiyor. İlk ve orta öğrenimde ya da üniversitelerde, akademik yeterlilik belgelerinin doğrulanması halen büyük oranda elle yapılan bir işlem. Kağıt dokümanlar ve her kişi için ayrı ayrı yapılan doğrulamalar ciddi bir kaynak ve zaman kaybına neden oluyor. Blockchain çözümlerinin eğitimde kullanılması ise bu doğrulama sürecini çok daha hızlı hale getirerek, sahte diplomaların önüne geçiyor.

Oylama Sistemleri

Her oylama için oy verenin kimlik bilgilerini doğrulamak, atılan oyların güvenli biçimde takibini sağlamak ve kazananı belirleyecek güvenilir bir denetleme defteri gerekiyor. Gelecekte oyların kullanımı, takibi ve sayımı için Blockchain temelli bir çözüme geçilebilir. Böylelikle oylamada yapılacak her türlü sahtecilik ortadan kalkarken, yeniden sayım gibi gereksiz maliyetler de ortadan kalkacaktır.

Araç Kiralama ve Satış

Aracın kiralanması, satın alınması veya satılması; içine dahil olan tüm paydaşlar için gereğinden fazla kırılıma sahip ve zahmetli bir süreçtir. Blockchain ise bunu değiştirme potansiyeli sunuyor. Visa’nın işlem yönetim girişimi DocuSign ile yaptığı 2015 tarihli iş ortaklığı sonucunda, Blockchain’i uzun dönem araç kiralamada kullanmaya olanak tanıyan bir konsept çalışma ortaya çıkmıştı. Bu sistemde uzun dönem araç kiralama, Blockchain altyapısıyla “tıkla, imzala ve sür” kadar basite indirilebiliyor.

Nesnelerin İnterneti

IBM ve Samsung iş birliğiyle geliştirilen ADEPT adlı konsept, Blockchain tipi bir teknolojiden faydalanarak IoT cihazlarının dağıtık yapısı için bir belkemiği oluşturuyor. ADEPT, aralarında iletişim kurmak için artık merkezi bir sisteme ihtiyaç duymayan devasa bir cihaz ağı için herkese açık bir defter olarak görev yapıyor.

Merkezi bir kontrol sisteminin olmadığı bu senaryoda, bir cihazın öbürüyle kuracağı iletişim kendi kendine gerçekleşiyor ve yazılım güncellemeleri, hata ayıklamaları ya da enerji yönetimi otomatik hâle geliyor.

https://www.cbinsights.com/research/industries-disrupted-blockchain/


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın