İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da ağustos ayında  54,2’ye yükselerek imalat sektörünün faaliyet koşullarında Ocak  2014’ten beri gözlenen en güçlü iyileşmenin yaşandığına işaret etti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi  performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul  Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri  Endeksi) anketlerinin Ağustos 2017 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik  değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye  işaret ettiği anket sonuçlarına göre, geçen temmuzda 53,6 olarak  ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI ağustos ayında 55,3’e  yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel  iyileşmenin güçlü seyrettiğini gösterdi. Mart 2011’den beri gözlenen  en yüksek düzeyde ve uzun dönem ortalaması olan 50,8’in belirgin bir  şekilde üzerinde kaydedilen PMI değeri ile böylece Türk imalat  sektöründe son altı buçuk yılın en hızlı büyümesi gerçekleşti.

Ağustos ayında imalat sektörünün yeni siparişleri üst üste altıncı  ay olacak şekilde arttı. İç piyasalardan alınan yeni siparişler, yeni  ihracat siparişlerinden daha yüksek hızda genişlemeye devam etti. Türk  imalat sektörü üretimi üst üste yedinci ay olacak şekilde arttı.  Büyüme son dört ayda üçüncü kez olacak şekilde hızlandı ve Mart  2011’den beri gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleşti. Firmalar, üretimi  karşılamak amacıyla kapasitelerini genişletti. İstihdam artışı temmuza  göre hızlandı. Satın alma faaliyetlerindeki artış, Kasım 2013’den  sonraki dönemin en yüksek hızında gerçekleşti. İstihdam artışındaki  hızlanmaya rağmen tamamlanmamış işler ağustosta arttı.  Girdi  fiyatları enflasyonu, Aralık 2016’dan beri ilk kez ağustosta yükseldi  ve mayıstan beri gözlenen en yüksek değere ulaştı. Nihai ürün  fiyatları enflasyonu son yedi ayda ilk kez olacak şekilde artış  kaydetti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında  değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin,  şunları söyledi: “Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında ağustos  ayında yaklaşık son altı buçuk yılın en güçlü genel iyileşmesi  gerçekleşti ve böylelikle imalat sektörü vites yükseltti. Bunun  yansıması olarak; üretim, yeni siparişler ve istihdamda artış  hızlandı.”

İstanbul İmalat PMI ağustosta 54,2’ye yükseldi  

Temmuzda 52,3 olarak gerçekleşen İstanbul Sanayi Odası İstanbul  İmalat PMI da ağustosta 54,2’ye yükselerek imalat sektörünün faaliyet  koşullarında genel anlamda Ocak 2014’ten beri gözlenen en güçlü  iyileşmenin yaşandığına işaret etti. PMI, uzun dönem ortalaması (Ocak  2006’dan beri) olan 50,5’in üzerinde kaydedildi. Ağustos ayında beş  alt endeksin dördü (girdi stokları alt endeksi dışında) manşet PMI’a  pozitif katkı sağladı. PMI’da temmuza kıyasla gerçekleşen yükseliş,  üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki daha yüksek oranlı artışlardan  ve tedarikçilerin teslim sürelerinin daha fazla uzamasından  kaynaklandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın