Euro Bölgesi’nde TÜFE, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre beklentilere paralel bir şekilde %1,3 arttı. Gıda ve enerjinin dışarıda kaldığı çekirdek TÜFE’de ise, aynı dönemde %1,1 olan beklentinin üzerinde %1,2’lik artış olduğunu görmekteyiz. Manşet enflasyonun Haziran ile aynı seviyede kalması ve düşük kalmasından endişe edilen çekirdek enflasyonun yukarı hareket etmiş olması bakımından veri setini olumlu olarak değerlendirmek mümkündür.

Alt kalemlere bakacak olursak; yıllık bazda gıda fiyatlarında %1,4, enerji fiyatlarında da %2,2’lik artış olduğu görülmektedir. Bu iki kalem manşet enflasyondaki düşüşün durmasında etkili olmuş görünüyor. Hizmet enflasyonunda görülen %1,5’lik yıllık artış da çekirdek enflasyonun yüksek çıkmasını sağlamıştır. Avrupa Birliği GSYH’sinde %73 paya sahip olması bakımından, hizmet sektöründe fiyatların yükseliyor olması büyüme açısından da olumlu bir göstergedir.

İkinci okumada herhangi bir aşağı yönlü revizyon olmazsa, Nisan’dan beri manşet enflasyonda görülen düşüşün durması, çekirdek enflasyonun ise üst üste 2. ay da yükselmesi bakımından ECB para politikası duruşuna optimistik yaklaşım devam edecektir. ECB’nin hedefi %2’ye elbette yol uzun, ancak özellikle sonbahardan sonrasında enflasyon tarafındaki her türlü pozitif gelişmenin ciddi bir parasal sıkılaşma argümanı olacağını hesaba katmak gerekir. Veriler pozitif olsa da para piyasasında ciddi bir yansıma görülmüyor. Veri enflasyonu yaşanan bu haftada ilk verinin keskin bir fiyatlama yaratmaması da normal. Euro Bölgesi’nin taşıyıcısı Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizlerinde ise %0,55’e doğru olan yukarı hareket ve sorunlu ülkelerin borçlanma maliyetlerinde bugün yaşanan kısmi düşüş ise görünümü pozitif kılıyor. Avrupa endekslerinde de bugün hareket yukarı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın