Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, 10 Temmuz 2017’de Kuala Lumpur’da düzenlenen genel kurul toplantısında Uluslararası Kurumsal Yönetim Ağı -ICGN (International Corporate Governance Network) Yönetim Kurulu’na üçüncü kez seçildi. İlk kez 2015 yılında guvernör olarak seçilen Ararat, yönetim kuruluna üçüncü kez seçilerek, ICGN’in guvernörü olarak hem yükselen piyasalardan gelen tek üye hem de akademisyen tek üye olmaya devam ediyor.

ICGN’nin genel kurulunda dünya çapındaki kurumsal yönetim uzmanları, Asya ülkeleri borsaları ve sermaye piyasası düzenleyici otoriteleri yer aldı. Genel kurulun bu yılki gündeminde, yatırımcıların yatırım yaptıkları şirketleri yakından izleme ve gözetim yükümlülükleri ile ilgili en iyi uygulama örnekleri, genel finansal piyasa istikrarı ve ekonomik büyüme konuları yer aldı. ‘Sürdürülebilir bir Küresel Ekonomi İçin Kapitalizmin Yeniden Tanımlanması’ konulu panelle açılan konferansın ilk gününde Malezya, Singapre ve Japonya’dan akademisyenler ülkelerindeki yönetişim kalitesini değerlendirdiler.

Melsa Ararat “ ICGN gibi tüm dünyada kurumsal yatırım ve varlık yönetimi politikalarını etkileyen bir organizasyonun yönetim kurulunda olmak büyük bir sorumluluk. Bu önemli örgütde Sabancı Üniversitesi şapkasıyle yer almaktan üniversitemiz adına onur duyuyorum,” dedi. Bu seneki genel kurul ve yıllık konferansın an temasının sistemik riskler olduğunu belirten Ararat ‘gelir eşitsizliği, iklim değişkliği, siber riskler ve politik riskler yatırımcıları her zamankinden çok endişelendiriyor. Bu sene büyük ilgi gören bir tema Asya’da finansal piyasaların oldukça gelişkin olduğu bazı ülkelerde gözlemlenen devlet veya hükümet kontrolündeki yatırım ve portföy yönetim şirketleri oldu. Özellikle demokrasinin tam işlemediği otokratik rejimlerde bu yapıların uzun vadeli yatırımcılar için taşıdığı risklere dikkat çekildi. Bu ülkelerde yargılamada ve şirketlere müdahelede seçicilikolasılığına dikkat çeken konuşmacılar şirketyönetişimi ve kamu yönetişimi arasındaki çakışma noktalarını anlamaya daha fazla önem vermek gerektiğini vurguladılar. Bu tartışmalar Türkiye’de Varlık Fonu’nun yönetişimi konusunda ışık tutucu dersler içermekte,’ dedi

ICGN’in İş Etiği ve Sistemik Risk Komitesi’nde guvernör üye olan Araratilk kez 2003 yılında yayınlanan SPK Kurumsal Yönetim İlkelerini yazan ekipte yer almıştı. Sabancı Üniversitesi ve TÜSİAD’ın 2002 yılında birlikte oluşturduklarıKurumsal Yönetim Forumu’nun kurucu direktörü olan Ararat 2006 yılından bu yana IFC tarafından desteklenen ve yükselen piyasalara odaklanan küresel araştırma ağının da koordinatörlüğünü yapıyor.Türkiye’de kurumsal yönetim üzerinde yapılan görgün araştırmaların çoğunluğunda imzası olan Ararat Sabancı Üniversitesi’ne katılmadan önce Uzak Asya, Japonyave Avrupa’da çok uluslu şirketlerde CEO ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmış veortaklık (JV) yönetişimi üzerinde uzmanlaşmıştı.

Uluslararası Kurumsal Yönetim Ağı 

ICGN, 1995 yılında İngiltere kanunlarına göre kurulmuş Londa merkezli ve kâr amacı gütmeyen bir şirkettir. 26 trilyon dolar varlığı yöneten varlık yöneticilerinin ve kurumasal yatırımcıların önderliğinde kurumsal yönetim profesyonellerini biraraya getiren ICGN dünyada kurumsal yönetimin iyileştirilmesi amacıyla ilkeler, rehberler ve beyanatlar yayınlayarak yatırım sektörünü ve finansal politikaları etkiliyor. ICGN küreselsermaye piyasaları ve finans sektörünü ilgilendiren tüm platformalarda da etkin olarak yer almaktadır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın