BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirleniyor.

tahil-fao-gidahatti
Şeker hariç tüm ürünlerde fiyatlar arttı

FAO Gıda Fiyat Endeksi, şeker dışındaki tüm ürün gruplarında yaşanan fiyat artışlarının etkisiyle Mayıs ayında, bir önceki aya göre 3.7 puan (%2,2) artışla 172.6 puana yükseldi. Böylece uluslararası piyasalarda gıda fiyatları, geçen yıl Mayıs ayına göre yaklaşık %10 yükselmiş oldu.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi Mayıs’ta bir önceki aya göre 2 puan (%1,4) artarak 148.1 puana çıkarken, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de arka arkaya üç aylık düşüşün ardından bir önceki aya göre 7.6 puanlık (%4,7) artışla Mayıs ayında 168.7 puan oldu.

Mayıs 2017’de FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi 9.5 puan (%5,1) yükselişle 193 puan değerini alırken, Et Fiyat Endeksi de 2.5 puan (%1,5) artışla 171.7 puana yükseldi.

Mayıs ayında sadece şeker fiyatlarında düşüş gözlenirken, FAO Şeker Fiyat Endeksi, 5.4 puan (%2,3) azalışla 227.9 puana geriledi.

fao-balikcilik-gidahatti

Küresel gıda ithalatı artışta

Bu arada pazardaki istikrara rağmen, küresel gıda ithalatı giderek artıyor. FAO’nun altı ayda bir açıkladığı Gıda Görünümü raporuna göre, artan nakliye masrafları ve geniş ithalat hacmi küresel gıda ithalat faturasını bu yıl 1.3 trilyon Amerikan dolarına yükseltirken, bu miktar, 2016’ya göre %10,6’lık bir artış anlamına geliyor.

Az gelişmiş ülkeler, düşük gelirli gıda açığı olan ülkeler ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin gıda ithalat faturaları et, şeker, süt ve yağlı tohum ürünlerinin geniş ithalatından dolayı daha fazla yükseldi.

Yükselen ithalat faturaları balık haricindeki tüm gıda sektörleri için öngörülüyor. Balık sektörü ise artan ulusal pazar talebinden dolayı gelişmekte olan birçok ülkede artan şekilde ulusal su ürünleri sektöründeki büyüme ile karşılanıyor.

Küresel arzda görünüm iyi 

Pazardaki ana gıda maddeleri için en son tahminleri içeren Gıda Görünümü Raporu’na göre, tüm ürünlerde küresel seviyede iyi arz görülüyor; sadece ulusal veya bölgesel sapmalar olabileceği belirtiliyor.

Uluslararası buğday fiyatlarının özellikle sezonun ilk yarısında sabit kalması bekleniyor. Pirinç arzının da rezervlerin düşme ihtimali olmasına rağmen bol ve yoğun olması öngörülüyor.

Yağlı tohumda rekor beklentisi

Küresel yağlı tohum üretiminin 2016/17 sezonunda özellikle soya fasulyesindeki verim seviyesinden dolayı tüm zamanların rekorunu kırması bekleniyor. İlk göstergeler 2017/18 sezonu için de iyi arza işaret ediyor.

Rapor, dünya et üretiminin üçüncü yılda da durgunlaşmasının beklendiğini bildirdi. Bunun nedeni ise Çin’den beklenen düşüşler. Bu durumun ABD ve Brezilya’dan ithalatı ise ciddi şekilde yükseltmesi bekleniyor.

Bu arada küresel süt üretiminin bu yıl %1,4 artması beklenirken, bu yükselişin Hindistan’daki hızlı genişlemeden olacağı belirtiliyor.

bugday-gidahattiBuğday üretiminde daralma beklentisi

İhtiyaçtan fazla buğday ve mısır arzı ve yağlı tohum ürünlerinin üretimindeki artış, küresel gıda emtia pazarlarının dengede kalmasını sağlıyor.

FAO’nun son Tahıl Arz Talep Raporu küresel buğday üretiminde %2,2 daralma öngörürken, bunun Güney Amerika ve Afrika’nın güneyinde küresel mısır üretimindeki %1,4 artış ve küresel pirinç üretimindeki %0,7’lik artış ile dengelenmesi bekleniyor. Küresel tahıl üretiminin %0,5 azalışla 2.594 milyar ton olması bekleniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın