Kapital Fx Profesyonel Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’ın konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

İstihdamın alt kırılımlarına baktığımızda; özel sektörde 175K olan beklentinin alında 147K’lık bir istihdam artışı var, önceki ayın verisi de 194K’dan 173K’ya aşağı yönlü revize edildi. Kamu sektörü istihdamı ise aynı dönemde 9K azaldı. Trump yönetiminde önemi artan imalat sektöründe 5K’lık istihdam artışı beklenirken 1K’lık azalma var, önceki ay ise 6K’dan 11K’ya revize edilmiş. Mal üretim sektörü 16K istihdam yaratırken inşaatta 11K, hizmet sektöründe 131K’lık istihdam yaratılmış görünüyor. Perakende sektöründe 6K’lık kayıp görünüyor, finans sektörü 11K, profesyonel hizmetler 38K, eğitim 47K, sağlık 32K, sosyal hizmetler 8K, eğlence sektöründe de 31K’lık istihdam artışı görünüyor. Uzun süreli işsizlik oranı %8,6’dan %8,4’e gerilerken, tam zamanlı çalışanlarda işsizlik oranı da %4,3’ten %4,2’ye geriledi.

En önemli kalem olan ücretlerde Mayıs ayında beklentiye paralel %0,2’lik artış görüyoruz. Ancak önceki ayın artışı %0,3’ten %0,2’ye revize edildiği için, yıllık ücret enflasyonu %2,5 seviyesinde kaldı. Ücret enflasyonu Şubat’ta %2,8 gördükten sonra 3. ayda da artamamış oldu. İşsizlik oranının ve tam zamanlı işsizliğin azaldığı bir dönemde ücretlerde artış sağlanamıyor olması, nitelikli istihdam artışı kriteri açısında negatif. Bu yüzden Fed’in içerisindeki güvercinlerin sesi 14 Haziran’da daha fazla çıkacaktır. Aşağıda 3 önemli ücret göstergesindeki (AHE, ECI ve Atlanta Fed) trendi görüyorsunuz. Mavi ile temsil edilen AHE’de Şubat’tan beri görülen momentum kaybı grafikte de belirgin şekilde ortaya çıkıyor.

Aynı zamanda bir kez daha ADP’ye bakarak NFP yorumu yapmanın yanlış bir yaklaşım olduğunu gözlemledik. ABD ekonomisinin momentum kazanmakta zorlandığı, gelen birkaç verinin ortaya koyduğu resimle anlaşılabiliyor. Hal böyleyken, üzerine bir de Trumponomics’in çok da umduğumuz gibi ekonomik büyüme yaratmayacağı gerçeğiyle birleştirdiğimizde Fed’in faiz artırımlarında acele etmesi için bir neden ortaya çıkamıyor. Bu gibi nedenler USD’nin küresel bazda değer kaybetmesine neden oluyor. ABD 10 yıllıkları %2,16 seviyesine doğru geriledi, EURUSD 1,1270’i zorlarken altında da 1280 USD’nin denenme ihtimali çok arttı. Sonuç olarak, Haziran’da Fed faiz artışı var, ancak gerisinin gelmesi ekonominin şu anki durumuyla biraz zor olacak gibi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın