Otizmli çocuklar için ücretsiz özel eğitim uygulaması Otsimo, öğrenci girişimcilere yönelik dünyadaki en kapsamlı ödül kabul edilen Global Student Entrepreneur Award’dan (GSEA) Sosyal Etki Ödülü ile döndü. Otsimo, 56 ülkeden 1.700 girişim arasından yalnızca 6’sının ödüle layık görüldüğü yarışmada teknoloji ve sosyal girişimciliği birleştiren güçlü iş modeliyle öne çıktı. Yarışmayı düzenleyen global girişimcilik ağı Entrepreneurs’ Organization’ın (EO)Türkiye Başkanı Gül Gürer Alimgil, bu başarının Türkiye’de sosyal girişimciliğe yönelik bilinç oluşmasına destek olacağını belirtti. Türkiye’deki otizmli çocukların yalnızca yüzde 6’sının eğitim alabildiğini belirten Otsimo Kurucusu Zafer Elcik, bu bireylerin eğitimine destek olarak onları topluma kazandırmayı amaçladıklarını, bugün Türkiye ve ABD’de 11 bin otizmli ailenin hayatlarına dokunduklarını söyledi.

Öğrenci girişimcilere yönelik dünyadaki en saygın ve en kapsamlı ödül kabul edilen Global Student Entrepreneur Award (GSEA) Frankfurt’ta gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Global girişimcilik ağı Entrepreneurs’ Organization’ın (EO) düzenlediği ödüllerde Türkiye’yi Otsimo isimli girişimiyle Zafer Elcik temsil etti. Otsimo yarışmada, sosyal konularda yüksek etki yaratma ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirme potansiyeli taşıyan girişimlere verilen Sosyal Etki Ödülü’ne layık görüldü.

Kardeşinden ilham aldı, eğitimi destekleyen mobil uygulama yarattı
Otsimo, otizmli çocuklar ve aileleri için ücretsiz eğitim materyalleri sunan ve eksik kalan eğitimlerini evde tamamlayarak onları topluma kazandırmayı amaçlayan bir mobil platform. Otsimo Kurucusu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Zafer Elcik otizmli kardeşi Alper’in eğitim hayatındaki zorluklara yakından tanık olduğunu ve uygulamayı geliştirme fikrinin bu şekilde çıktığını söylüyor.

Otizm eğitimini demokratikleştiriyor
Elcik eğitimin otizmli çocuklar için tek umut olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Otizmli çocuklar eğitimleri sırasında ciddi odaklanma sorunları yaşıyorlar. Kaldı ki, Türkiye’de 352 bin otizmli çocuktan sadece 21 bin 500’ü, yani yüzde 6’sı eğitim alabiliyor. Otizmli çocuklara yönelik eğitim süreçlerini, ücretsiz, reklamsız ve herkesin kullanımına açık bir uygulamaya dönüştürmeyi amaçladık. Bu modelin otizm eğitiminin demokratikleştirilmesi adına oldukça değerli olduğunu düşünüyoruz.”

“Sosyal girişimciliğe yönelik bilinç oluşmasını sağlayacak”
GSEA yarışmasına EO’nun dünya çapındaki 150 şubesi tarafından seçilen projeler katılıyor. Katılım için temel kriter, girişimcilerin öğrencilik döneminde, fiilen çalışan bir girişimi hayata geçirmiş olmaları. Temel amaç ise, bu kişileri dünya çapında görünür kılarak, gençler arasında girişimcilikle ilgili farkındalığın artmasını sağlamak.
Bu doğrultuda Otsimo’yu seçme nedenlerine yönelik bilgi veren EO Türkiye Başkanı Gül Gürer
Alimgil, “Tüm dünyadaki girişimciler son birkaç yıldır sosyal girişimcilik alanına bir hayli kafa yoruyor. Kendi projeni hayata geçirirken, toplumun dezavantajlı konumdaki farklı kesimlerine de fayda sağlamayı amaç edinen sosyal girişimcilik kavramı, Türkiye’de henüz neredeyse hiç üzerine eğilmediğimiz bir alan. Otsimo, hem bu yeni kavrama yönelik Türkiye’de bilinç oluşmasını sağlayabilecek bir örnek hem de ülkemizden çıkan başarı hikayeleri arasında yer almaya aday çok güçlü bir iş modeli” dedi.

Türkiye ve ABD’de 11 bin otizmli aileye ulaşıyor
Kurucu Zafer Elcik’in verdiği bilgiye göre, Galata Business Angels’ın yatırımcısı olduğu Otsimo şu an yüzde 70’i Türkiye ve yüzde 30’u Amerika’da olmak üzere 11 bin otizmli ailenin hayatına dokunuyor. Önümüzdeki bir sene içerisinde ise 50 bin kullanıcının uygulamadan faydalanmasını beklediklerini belirtiyor.

Gelecek sene Kanada yolcusu
Otsimo, GSEA başarısı öncesinde, 2016 yılında TÜSİAD tarafından Türkiye’nin En İyi İş Fikri ve University of California, Berkeley tarafından Dünyadaki En Başarılı dördüncü sosyal girişimi seçildi. Elcik, GSEA’da aldığı para ödülü ve mentorluk desteğinin yanı sıra, 2018’de Toronto’da gerçekleştirilecek finallerde jüride yer almaya da hak kazandı.

1.700 kişiyi geçti, EO Türkiye’ye globalden ilk ödülü getirdi
GSEA’ya bu yıl dünyanın dört bir yanından 1.700 girişimci katıldı. 56 ülkeden 56 projenin global finallerde yarışmaya hak kazandığı yarışmada Elcik, ödül alan 6 girişimciden biri oldu. Bu aynı zamanda, GSEA yarışmasına son 5 yıldır katılan EO Türkiye’nin global düzeyde aldığı ilk ödül olma özelliğini taşıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın