Bu yıl “Yaşayan Perakendecilik” teması ile gerçekleşen ve 900’ün üzerinde sektör profesyonelinin bir araya geldiği SAP Perakende Forumu’nda perakende sektörünün geleceği masaya yatırıldı. 9 Mayıs’ta The Grand Tarabya Oteli’nde düzenlenen SAP Perakende Forum kapsamında düzenlenen “SAP Hybrıs ile Bugün Omni Kanalı Yarın Hiper Bağlı Perakendecilik” oturumunda konuşan FLO Mağazacılık E-Ticaret Direktörü Zeynep Dura, “Flo.com.tr 2011 yılında kuruldu. Zamanla online tarafla ilgili altyapı yatırımlarımız devam etti. İlk olarak bir tasarım değişikliğine gittik. 2015 yılı ile birlikte online taraftaki büyümemiz önceki yıllara kıyasla hızlandı ve her yıl bir önceki yılın iki katı büyümeye başladık” dedi.
Online ciromuz FLO’nun toplam cirosunun yüzde 4’üne ulaştı
Dura, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin 2016 yılında kişiselleştirme yolunda ciddi adımlar atarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 100’e yakın bir büyüme gerçekleştirdik. Ayrıca yılsonu itibariyle Flo.com.tr’nin müşteri sayısı 2 milyona yaklaştı. FLO, Türkiye’deki en fazla mağazası olan ayakkabı perakende markası konumunda yer alıyor. Bugün itibariyle Türkiye’nin hemen her yerinde 454 mağazası bulunuyor. Bu nedenle FLO’nun mağazaları vasıtasıyla elde ettiği yıllık ciro Flo.com.tr’nin cirosunun çok üzerinde. Ancak son iki yıldaki büyüme performansı ile Flo.com.tr’nin cirosu mağazaların toplam ciro içerisinde yüzde 1,7’den yüzde 4’e yükseldi. Türkiye ortalamasının yüzde 2 civarında olduğunu düşünüldüğünde, mevcut rakamın hiç de fena bir rakam olmadığı rahatlıkla söyleyebiliriz.”
“Müşterilerimiz sadece bir kanalı kullanmıyor”
Flo.com.tr için OmniChannel’in her kanaldan tek bir FLO müşterisi yaratabilmek anlamına geldiğini ifade eden Dura, “Müşterilerimize her kanaldan aynı deneyimi sunabilmeyi hedefliyoruz. Fiziksel mağazalarımız, mobil platformlar, sosyal medya ve çağrı merkezi gibi farklı kanallarda müşterilerimize aynı deneyimi yaşatmak için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Müşterilerimiz artık sadece bir kanalı kullanmıyor. Online platformdan sipariş veriyor. Mağazadan satın alıyor ve sosyal medyada paylaşabiliyor. Ürünlerle ilgili geri dönüşlerde bulunabiliyor. Dolayısıyla kanalları tekilleştirmek müşterilerinizi doğru duymanızı sağlıyor. Bu şekilde müşterilerinizin ihtiyacını doğru bir şekilde anlayabiliyorsunuz” dedi.
“Müşterilerimizi doğru kanalda doğru ürünlere buluşturmaya çalıyoruz”
Markaların geleceğin perakende dünyasında başarılı olabilmek için kanallar arasında geçişleri en iyi şekilde sağlanabilmesi gerektiğinin altını çizen Dura, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin online tarafta günlük 250 bin ziyaretçimiz var ama bu ziyaretçilerimizin önemli bir bölümü (%20’si) alışverişini mağazalar üzerinden gerçekleştirebiliyor. Online tarafı vitrin olarak kullanabiliyor. Müşterilerimize istediği ürünü alabilmesi için doğru teknolojiyi kullanarak vermek gerekiyor. Online ve fiziki mağazalarımızı ziyaret eden müşterilerimizi her zaman yakından tanımaya çalıyoruz. Onlar ilgili bilgilere anlık hakim olaya özen gösteriyoruz. Bu sayede müşterilerimizi doğru kanalda doğru ürünlere buluşturmaya çalıyoruz. Bunun için de anlık olarak hareket ediyoruz. Hızla gelişen teknolojik imkanlar online kanallarımızı ziyaret eden müşterilerimizi tanımak için kullanılan araçların, fiziksel mağazalarımızı ziyaret eden müşterilerimizi de aynı şekilde tanımak üzere kullanabileceğimiz bir yöne doğru gidiyor. Büyük veriyi kullanarak müşterilerimizin davranışlarını anlamlandırmaya çalışacağız. Böylece kişileştirerek müşteriye özel olduğunu hissettirebileceğiz. Hangi müşterinin hangi ürünü yüzde kaç olasılıkla alacağını biliyor olabileceğimiz bir noktaya gittiğimizi düşünüyorum.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.