Almanya’da Mart ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,7 azalması beklenirken %0,4 oranında geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise %2,5 olan artış beklentisine karşılık %1,9 oranında beklentilerin altında artış gösterdi. Önceki ayın verilerinde aşağı yönlü revizyon var; Şubat’ta aylık artış oranı %2,2’den %1,8’e revize edilirken, yıllık artış otanı da %2,5’ten %2’ye revize edildi.

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’daki fabrika üretimleri trendinin Aralık 2016’dan beri olumlu olduğunu gözlemliyorduk, ancak Mart ayının verileri bir miktar bu trendin momentumunu bozdu. Verinin detaylarında alt kalemlerdeki eğilimleri incelediğimizde; inşaatın aylı bazda %1,5 arttığını, enerji üretiminin ise Mart ayında %2,5 azaldığını görmekteyiz. Tüketim mallarında değişim yaşanmazken, bunun alt kırılımı olan dayanıklı mallarda %1,2 oranında azalma, dayanıksız mallarda ise %0,3’lük artış var. Ara mal üretiminin %0,1 arttığını, buna karşılık sermaye mallarının üretiminin ise %1,2 oranında azaldığını görüyoruz. Alt kırılımlar itibariyle zayıf bir veri olduğunu söyleyebiliriz.

Grafikte 1998’den normalize edilmiş Almanya ve ABD sanayi üretiminin tarihsel seyrini görüyorsunuz.Panel 2’de ise Alman – Amerikan KKO’ların makasını görüyoruz. Almanya elbette sanayi olarak daha önde olan bir ülke, haliyle KKO tarihsel olarak ABD’nin önünde. Makas da son yıllarda açılma eğiliminde. Bunun sanayi üretimiyle beraber artıyor olması olumlu, sanayi üretim endeksinin de kriz öncesi doruk noktalarına ulaştığı görülmektedir. PMI’ların güçlü seyrediyor olması da, aylık değişimler haricinde Almanya’nın büyüme görünümün halen olumlu olduğunu göstermektedir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın