Türkiye’de Mart ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,8 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,3 oranında artış göstermiştir. Piyasanın medyan beklentisi ise sırasıyla %2,5 ve %0,8 artış olması yönündeydi. Verilerin hem piyasanın, hem de bizim beklentilerimizin üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde görülen %1,3’lük aylık artış, güçlü bir momentum artışına işaret ediyor. Dış talepteki artış ve sektörel teşviklerin bunda önemli bir payı var. Avrupa’da ekonomik aktivitenin olumlu seyrediyor olması, dış talep açısından pozitif görünümü destekliyor. Bu yüzden, önümüzdeki aylarda da ilgili sektör ve segmentlerde pozitif eğilim görmeyi sürdüreceğiz. Sektörel teşviklerin olumlu etkilerini de dayanıklı tüketim malı üretiminde görülen ivme kazancından anlayabiliyoruz.

Nisan ayına dair öncü göstergeler görece iyi momentumun ikinci çeyrek açılışına taşınacağını gösteriyor. Yalnızca, hem aylık bazda hızlı artışın baz etkisinden, hem de mevsimsellikten arındırılmış reel sektör güven endeksindeki hafif gerilemeden kaynaklı olarak aylık değişimde biraz zayıflık görebiliriz. Çok fazla bir yavaşlama da olmayacaktır. Diğer taraftan, KGF her ne kadar reel sektöre önemli rahatlama sağlasa da, üretim koşullarında finans ayağı tek belirleyici değil. Geleceğe yönelik iç ekonomiye ve küresel ekonomiye dair de iyimserlik olmalı. Çünkü üretimin asıl belirleyicileri de iç talep ve dış talep seviyeleri… Reel sektörün finansman koşullarının da yatırım ve üretim kapasilerine etkisini sonraki çeyreklerde göreceğiz.

Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yıllık bazda %3,8 azalma yaşanırken, imalat ve eletrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretiminde artış görmekteyiz. Ana sanayi gruplarında ise ara malı üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre %1,9’luk bir artış olduğu  görülmektedir. Buna karşılık daha çok önem verdiğimiz alt kırılımlar olan sermaye malı üretiminde %1,6, dayanıklı tüketim malı üretiminde de %13,1’lik çok güçlü bir yıllık artış mevcuttur.

İlk 3 ayda toplam sanayi üretimi %2’ye yakın oranda gerçekleşmiş oldu. Büyüme görünümü açısından da kısmi olarak olumlu, yalnız GSYH serilerinin revize edilmesinden sonra sanayi üretimi – GSYH korelasyonunda bir zayıflama olduğunu da belirtmek gerekir. Tam doğru öngörü yapmak zorlaştı yani. Piyasada medyan tahmin halen ilk çeyrek için %1,3 büyümeye işaret ediyor, öncü göstergelere göre biraz düşük kalıyor. %2’lerde bir ilk çeyrek büyümesi gerçekleşecektir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın