Piyasalarda gerçekleşen fiyatlamaların küresel konjonktüre bağlı fiyat hareketlerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu noktada avantajımıza olan durum ise, hafta sonundan bu yana ek olumsuzluk yaratacak bir gelişmenin meydana gelmemiş olmasıdır (S&P’nin kredi notunu teyit etmesi, Macron galibiyeti, olumlu sanayi üretimi verisi). Ancak yine spesifik verilerin değil, geniş resimdeki durumun fiyatlandığını ve USD’nin küresel piyasalarda güçleniyor olmasının etkisini görüyoruz.
TL’nin görece iyi seviyelerde kalmasını sağlayan etmen, piyasa fonlamasının %12’ye dayandırılmış olması. Merkez Bankası’nın ek sıkılaşma önlemleri ve piyasa fonlama oranını yukarı çekiyor olması TL’ye de bir direnç veriyor. Ancak bunun bir süre sonra konjonktürel fiyat baskılarının önüne geçmesinin zor olacağını düşünüyorum. Fed, faiz artırımları konusundaki algıyı geçtiğimiz Çarşamba kırdı. Fed opsiyonları Haziran ihtimalini %100 oranında fiyatlarken, bu durum da genel olarak EM piyasaları üzerinde bir satış baskısı yaratmaktadır. TL halen bu gibi gelişmelere karşı en dayanıksız enstrümanlar arasında başta gelmektedir. Bu yüzden kurlarda ana fiyat baskılarının yukarı doğru olmaya devam edeceğini düşünüyorum. EURUSD paritesinde yükseliş, Macron galibiyeti sonrasında uzun ömürlü olmadı, çünkü önceden bu iyimserlik fiyatlanmıştı. Pariteye ilk işlemlerde gelen alımlar ilk duygusal tepkilerden ibaret oldu ve şu anda ibre USD’den yana. EURUSD paritesinin 1,10 üzerinde kalamaması USDTRY paritesini de 3,60’lara doğru çekecektir.
USD’deki momentum açısından bu hafta ABD’den gelecek olan TÜFE ve perakende satışlar verileri büyük önem taşıyorlar. Hem manşet, hem de çekirdek veride Nisan ayında %0,2’lik artış bekleniyor. Böylece manşet TÜFE %2, çekirdek TÜFE de %2,3 olacak. Perakende satışlarda da Nisan ayında manşet veride %0,6, çekirdek veride %0,5 artış beklentisi var. Beklentilerin üzerinde veya beklentilere paralel veriler yine USD pozitif bir momentum yaratacaktır. Verilerde önemli bir zayıflık olmazsa piyasa da USD varlıklarında kademeli bir şekilde Haziran faiz artırımı + Eylül ve Aralık faiz artırımları ihtimalini fiyatlar. ABD tahvil getirilerinde oluşacak yukarı doğru hareketin ivmelenmesi, kurların da hızla yukarı gitmesine neden olur.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.