İlk proje desteğini verdiği 2010’dan bu yana İstanbul’da Ar-Ge ve Yenilik altyapısının güçlendirilmesi için çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), bu alanlarda yürütülen projelere 7 yılda toplam 201 milyon lira kaynak aktardı. İSTKA’nın bugüne kadar desteklediği toplam 710 ekonomik ve sosyal projenin yüzde 40’ına denk 287 tanesi Ar-Ge ve Yenilik çalışmalarına yönelik oldu.

İstanbul’un küresel ekonomide söz sahibi yüksek katma değer yaratan, yenilikçi, yaratıcı, girişimci bir ekonomik hayata sahip olması için çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), ilk proje desteğini verdiği 2010 yılından bu yana 402’si ekonomik kalkınmaya, 308’i sosyal kalkınmaya yönelik 710 projeyi destekledi. İSTKA’nın desteklediği projelerin yüzde 40’ına denk 287 tanesi Ar-Ge ve Yenilik çalışmalarına yönelik oldu. İstanbul’da Ar-GE ve Yenilik altyapısının güçlendirilmesi için İSTKA’nın 13 Mali Destek Programı aracılığıyla projelere aktardığı kaynak, 7 yılda toplam 201 milyon liraya ulaştı.

İSTKA’nın aktardığı yıllık ortalama 28 milyon lira ile İstanbul’da Ar-Ge ve Yenilik altyapısının güçlendirilmesi için laboratuvarlar, Ar-Ge ve İnovasyon Merkezlerinin kurulmasını sağlandı. Bununla birlikte Ar-Ge ve Yenilik süreçlerini tamamlamış ürünlerle hizmetlerin ticarileştirilmesini sağlayacak Teknoloji Transfer Ofisleri ve Kuluçka Merkezlerinin açılmasına aracılık etti.

İSTKA’nın proje desteği vererek açılmasını sağladığı merkezler arasında kamuoyunun son yıllarda çalışmalarını duyduğu merkezler bulunuyor. Merkezler ve laboratuvarlardan bazıları ise şunlar: “Yıldız Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik ve Biyometrik Araştırmalar Danışmanlık ve Test Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Mimar Sinan Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Merkezi Proje Geliştirme ve Uygulama Laboratuvarı, İstanbul Üniversitesi Önkuluçka Merkezi, Sabancı Üniversitesi Fikri Mülkiyet Esaslı Teknoloji Transfer İşbirliği Platformu.”

Büyük projeler Ar-Ge’ye odaklı yürütülüyor

İSTKA’nın desteklediği büyük ölçekli projeler olan Güdümlü Projeler, hali hazırda Ar-Ge ve Yenilik çalışmalarına odaklanmış olarak devam ediyor. 2015 yılında İSTKA’nın ilk Güdümlü Projesi olma özelliği taşıyan İstanbul Teknik Üniversitesi Çelik Test ve Araştırma Merkezi Projesi başlatıldı. İki yıl boyunca süren proje ile sektörün Ar-Ge ve yenilik çalışmalarına teknik altyapı desteği vererek küresel rekabet gücünü artıracak bir merkez kazandırıldı. Yine 2015 yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Projesi başlatıldı. Alüminyum üretimi yapan firmaların katma değeri yüksek alanlarda ürün geliştirme faaliyetlerine katkı sağlayacak merkez, iki yıllık proje sonucunda devreye girdi.

Bu yılın mart ayında ise İstanbul Ticaret Odası Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı aracılığıyla yürütülecek Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi Projesi ile girişimcilik ile AR-GE kültürünü bir potada eritecek bir merkezin kuruluş çalışmalarına başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek Living Lab Projesine ise yine mart ayında start verildi. İçerisinde Deneyim Laboratuvarı, Maker Atölyesi, Girişimciler İçin Kuluçka Merkezi bölümlerini barındıracak merkez, bu özelliği ile de dünyada ilk ve tek olacak.

İSTKA, en son 3-5 Mayıs 2017’de İstanbul’da düzenlenen Ar-Ge İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarına kurduğu stantla katıldı. Stantta yer alan “Porof. Zihni Sinir Proceleri” çizimlerinin gerçekleşmiş hali kabul edilen Rude Goldberg Makinesi ile de 13 Mali Destek Programıyla desteklediği 287 projeden 15 tanesinden oluşan bir seçkiyi katılımcılara sundu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın