31 Mart 2017 tarihi itibarıyla Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) aktif toplamı yılın başından itibaren %2 oranında artarak 81.5 milyar TL’ye ulaşırken, net kârı 340.6 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler 2017 yılının ilk üç ayında toplam aktiflerinin %70’ini oluşturdu. Toplam 57.3 milyar TL’lik kredilerin yarıya yakını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırıldı. 2017 yılında 90. yılını kutlayan TEB, “İyi Banka” vizyonuyla çalışarak ekonomiye verdiği desteğini bir kez daha göstermiş oldu.

Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in 2017 yılının
ilk çeyreğinde takipteki kredilerinin oranı %3.15 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde toplam mevduat ise %3 oranında artarak 51.1 milyar TL’ye ulaştı. İstikrarlı büyümesini güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdüren TEB’in özkaynakları %5 oranında artarak
8.2 milyar TL’ye ulaşırken, sermaye yeterlilik rasyosu ise %15.44 olarak gerçekleşti.

Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği

2017 yılının ilk çeyreğinde özellikle ekonomik aktivitenin canlanmasında çok önemli bir yer tutan Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı krediler TEB’in gündeminin ilk sıralarında yer aldı. Hem müşterilerine hem de ekonomiye değer yaratmak için ‘Daima iyi banka’ vizyonuyla hareket eden TEB, KGF mekanizmasını da iyi kullanarak bankacılık sektörünün %5’lik kredi büyümesine önemli bir katkı sağladı.

Teminat yetersizliğini finansmana erişimin önünde bir engel olmaktan çıkarmayı amaçlayan KGF işbirliğinin devamı ile TEB, KOBİ’lere destek vermeyi sürdürdü. 2017 yılında KGF ile imzalanan yeni protokol ile KOBİ’lere teminat desteği sunan Hazine kaynaklı Portföy Limit Sistemi ve Hazine kaynaklı Portföy Garanti Sistemi Programları ile yeni finansman imkânları sağladı. Bu süreç içinde TEB KOBİ’lere avantajlar sunan yeni kredi oranlarından krediye ulaşım şartlarına kadar bir dizi değişikliğe gitti.

Geçmişte yalnızca KOBİ tanımı kapsamında belirlenmiş kriterlerce kısıtlı olarak destek olunabilirken, yeni protokolle birlikte kefalet oranları ve limitler genişletilmek suretiyle, KOBİ vasfına haiz işletmeler, KOBİ kapsamında sayılan esnaf ve zanaatkarlar, serbest meslek mensupları, tarımsal işletme ve çiftçileri ile KOBİ Dışı İşletmelere de finansman desteği sağlandı. Bu sayede ilgili kitlelerin mali kaynaklara ulaşımı kolaylaştırıldı.

Firmaların Dış Ticaret Kılavuzu tebledisticaret.com

Dış ticaret faaliyetinde bulunan firmaların ve KOBİ’lerin yeni pazarlara ulaşma ve yeni müşteriye erişimlerinde adeta bir dış ticaret kılavuzu olarak hizmet veren online bilgi platformu ‘tebledisticaret.com’, 2017 yılı Mart ayından itibaren TEB müşterisi olmayanların da kullanımına açıldı. Bu sayede TEB müşterisi olsun olmasın dış ticaret faaliyetinde bulunan her firmanın, ithalat ve ihracat sürecinde ihtiyaç duyacakları referans bilgiye erişebilmesi hedefleniyor.

‘KOBİ’lerin Danışman Bankası’ yaklaşımıyla özel hizmetler

TEB, müşteri temsilcilerinin üretim yönetiminden pazarlama faaliyetlerine, dış ticaretten organizasyonel yapılanmaya ve insan kaynağı yönetimine kadar, KOBİ’lerin büyüme yolculuklarında onlara rehberlik edecek formasyonu kazanmaları amacıyla uyguladığı ‘TEB KOBİ Danışmanlık Programı’ kapsamında ‘TEB KOBİ Danışmanlık Maratonu’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında yetişen rehber ve uzmanlar, 2017 yılı içinde stratejik büyüme hedefi olan yeni firmalara yol haritalarının hazırlanmasında destek olacak, yapacakları analizlerle işletmelerini geliştirmelerinde rehberlik yapacaktır. Bir maraton stratejisi ile programa hazırlanan müşteri temsilcileri arasından en başarılı olanlar, TEB KOBİ Danışmanlık Programı eğitmenleri tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda ödüllendirilecektir. Projeyle, yeni firmaların TEB KOBİ Danışmanlık Programı’ndan mezun olan rehberlerin desteğinden yararlanması hedeflemektedir.

Kadın patronların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan TEB Kadın Bankacılığı çalışmaları kapsamında, TEB şube müdürlerine işletme koçluğu kabiliyeti kazandıracak yeni bir proje hayata geçirildi. Takım Yıldızı adlı proje kapsamında seçilen şube müdürleri, kadın patronlara, iş planlarını hayata geçirmelerinden yeni pazarlara ve müşterilere ulaşmalarına kadar işletmelerini büyütmeleri için gerekli konularda destek verecek, koçluk yapacak. İstanbul’da Şubat ayında başlayan proje kapsamında öncelikle 25 şube müdürüne işletme koçluğu becerisi kazandırmak amacıyla özel eğitim verilirken, eğitimi tamamlayan şube müdürleri koçluk yapacakları müşterileriyle bire bir çalışmaya başladı.

İşletme Bankacılığı müşterileri için ana ürün olarak konumlanan Patron Kart’ın tüm alternatif bankacılık kanalları ile entegrasyonu tamamlanarak, şirket Telefon Bankacılığı’nı arayan müşterilerin artık Patron Kart kredilerini bu kanaldan da zahmetsizce kullanabilme imkanı sağlanmıştır.

CEPTETEB 2. Yılında 400 bin müşteriye ulaştı

TEB, Mart 2015’te hayata geçirdiği CEPTETEB Dijital Bankacılık platformu ile iki yılda 400 bin müşteriye, 3.5 milyar TL mevduat hacmine ulaştı. Bu süreçte 3.5 milyon kez indirilen CEPTETEB mobil uygulaması ile TEB müşterileri 32 bin kez temassız ödeme gerçekleştirdi. Cep telefonunu cüzdan olarak da kullanmak isteyen CEPTETEB’liler QR kodla 270 bin kez para çekti. CEPTETEB’lilerin 750 bin sorusu ve ihtiyacı destek merkezi tarafından dinlenirken, 554 bin kez web chat ve görüntülü konuşma gerçekleştirildi.

Dünya genelindeki inovatif uygulamaları ödüllendiren bir ödül programı olan SME AppsBank Awards kapsamında TEB, CEPTETEB mobil bankacılık uygulaması ile ‘En İyi Uygulama’ ve ‘EFMA-SAP Özel Ödülü’ne layık görüldü.

 

Fintech Future Four Programı sonuçlandı

Türkiye’den bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin çıkması amacıyla, finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start up’lara özel olarak başlattığı TEB Fintech Future Four Programı’nın kazananları Şubat 2017’de belli oldu. Son 8 projenin katılmaya hak kazandığı final sunumunda, uzman jüri değerlendimesiyle Roboadvisory kategorisinde ZEK.AI ve Miks; Dijital Danışmanlık kategorisinde Chatbank ve Önce Müşteri/Müşterini Tanı kategorisinde SoolX girişimleri dereceye girmeye hak kazandı.

TEB Kurumsal Bankacılık’tan müşterlerine kolaylık

Müşterilerine dış ticaret işlemleriyle ilgili oluşan gümrük vergisi ödemelerini tek bir SMS ile gerçekleştirme imkânı sunan TEB Kurumsal Bankacılık, sunduğu yenilikçi ürün ve hizmetlerle finans süreçlerini müşterileri için kolaylaştırmayı hedefliyor. Gümrük vergisi ödemelerinde hızlı ve kolay ödeme imkanı sağlayan bu yeni uygulama sayesinde TEB müşterileri, cep telefonu üzerinden tek bir SMS ile ödemelerini 7 gün 24 saat, mesai saatleri dışında bile yapabiliyor. Bu uygulamayla özellikle dış ticaret işlemi yapan müşterilerin operasyonel hız kazanmalarına ve iş akışlarını daha verimli hale getirmelerine de katkıda bulunulması amaçlanıyor.

31 Mart 2017 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Net kar: 340.6 milyon TLToplam mevduat: 51.1 milyar TL
Toplam aktifler: 81.5 milyar TLToplam krediler: 57.3 milyar TL
Takipteki kredi oranı: % 3.15

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın