Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 81 maddelik üretim paketinin, geçen hafta Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında madde madde ele alındığını belirtti. Son şekli verildikten sonra önce Bakanlar Kurulu, ardından da Meclis’e sevk edilecek olan paket, organize sanayi bölgelerine ilişkin önemli değişiklikler içeriyor. Bakan Özlü, üretim paketi taslağına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 81 maddelik düzenlemenin sadece mevcut OSB’lere ilişkin değil, “planlı bölgelerde, planlı sanayileşmeyi teşvik eden” maddeler içerdiğini anlattı. Özlü’nün paketle ilgili verdiği bilgiler ve getirilen düzenlemeler şöyle:
EMLAK VERGİSİ İNDİRİMİ
* OSB’lerde emlak vergileri düşürülüyor. Buna ilişkin oranlar üzerinde çalışılıyor. Ayrıca organize sanayi bölgelerin kuruluşlarına ilişkin prosedürler azaltılacak. Bir OSB’nin kuruluş süresi 2-3 yıldan 6 aya inecek.
UCUZA SANAYİ PARSELİ
* OSB’lerin gelirleri daraltılacak. Sanayi parseli bir araç ve amaç sanayi parselinden kar etmek olmamalı. Diyelim ki; OSB kuruldu. Sanayi parselinin maliyeti 50 dolar. 50 dolar da alt yapıya harcadı. Yol, su, elektrik yaptı, toplamda 100 dolar eder. Diyoruz ki, ‘sen bunu maksimum yüzde 25 kârla sanayiciye satabilirsin’ Şimdi yüzde 300, 400, 500 kârla satışlar yapılıyor. Sanayi parselleri çok pahalı. Daha ucuz sanayi parseli verilecek. Böyle olursa, sanayici elindeki parayı arsaya yatırıyor, binaya harcıyor. İşletmeye para kalmıyor. Onun için limit getiriliyor.
OSB ISLAHI YAPILACAK
* Islah OSB’lerin önü açılıyor. Örneğin, bir bölgede sanayileşmiş, yapılaşmış ama OSB yok. Mesela ortak bir arıtması yok. Ona diyoruz ki ‘Size OSB yapalım. Sizi bir çatı altında birleştirip ıslah edelim. Ortak arıtma, ortak site yönetim şirketiniz olsun. Planlı, programlı bir imar planınız olsun.
YURTDIŞI OSB’Yİ TEŞVİK
* Ayrıca, yurtdışında OSB kurma imkanı artırılıyor. TOBB, Filistin’de OSB kuruyor. Gebze OSB, Rusya Kazan’da kuruyor. OSB yönetiminde siz söz sahibi oluyorsunuz. İşiniz bu oluyor. İstediğiniz şirketleri oraya alıp fabrika yaptırıp, istemediklerini yaptırmayabilirsiniz. Bu şirketlerin ortak çalışmasını güçlendirir. Böylece Türkiye ile link kurabilirsiniz. Bunu kolaylaştırıyoruz.
ENDÜSTRİ BÖLGELERİNE ÖZEL MODEL
* Özel Endüstri Bölgeleri teşvik edilecek. Örneğin, özel şahısların bin dönüm arazisi var. Diyorlar ki, ‘Kendi arazimde endüstri bölgesi kurmak istiyorum.’ Sadece devletin değil, şahısların da özel sanayi bölgesi kurmasını teşvik edeceğiz. Endüstri bölgesi ilan edecek. Elektrik, doğalgaz, su, tüm alt yapıyı oluşturacak. Şirketler orada, kiracı olacak. Yönetim şirketi oradan kâr edecek.
SİNGAPUR VE MALEZYE ÖRNEĞİ
* Endüstri bölgelerindeki yönetici yapının, işletme olması düşünülmüştü. Bu kaldırılıyor. Profesyonel şirket kurulacak. CEO’ları olacak. Dünyada böyle işliyor. Mesela Malezya, Singapur’a baktık. Singapur’da bunun için özel ada var. Özel sektör oraya rafineri kurmuş. Petrol, gemiyle geliyor, orada işleniyor. Yanda başka firma kimya şirketi kurmuş, bunu işletiyor. Mülkiyetini satmıyor, sadece alt yapıdan yararlandırıyor. Bandırma’da, Mardin’de potansiyel var, buna talip olanlar var. Kanundaki düzenlemelerden sonra daha çok talip olabilir.
DİL ÖĞRETEN TEKNİK KOLEJLER
* YÖK kanununda değişiklik yapılıyor. OSB’lerde Teknik Kolejler kurulacak. Teknik lise ve Meslek Yüksek okullarından farklı olacak. Okul kurulacak, bina teçhizatı devlet yapacak. Yönetim OSB’de olacak. Müfredatını da MEB ile OSB yönetimi ihtiyaca göre belirleyecek. Daha önceki sistemden farkı, buralarda eğitim görenlerin hepsi yabancı dil bilecekler.
Kaynak: Hürriyet / Nuray Babacan
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.