Refik Anadol’un, SALT Araştırma arşiv koleksiyonları arasındaki ilişkileri yapay zekâ araçlarıyla değerlendirdiği medya enstalasyonu Arşiv Rüyası 20 Nisan-11 Haziran tarihlerinde SALT Galata’da.

SALT’ın davetiyle sanatçı Refik Anadol, SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarındaki 1.700.000’i aşkın belgenin her birini, özelliklerine göre makine zekâsıyla sınıflayan algoritmalarla bir medya enstalasyonunda görselleştirdi. Sanat Kullanımları: Son Sergi kapsamında sunulan Arşiv Rüyası, izleyici tarafından etkileşimli olarak deneyimlenebildiği gibi, müdahale edilmediğinde “rüyaya dalarak” belgeler arasındaki beklenmedik ilişkileri ortaya çıkarıyor.

Arşiv Rüyası projesi için Google Artists and Machine Intelligence [Google Sanatçılar ve Makine Zekâsı] programıyla konuk sanatçı olarak çalışan Anadol, süper bilgisayarlar ve makine zekâsındaki gelişmelere başvurdu. SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarını, yüksek işlemci gücüne sahip yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmalarıyla görsel bir okumaya tabi tuttu. Çok boyutlu verileri -uzman değerlendirmelerinin ötesinde- bir yöntemle birbiriyle etkileşime açan Anadol’un Arşiv Rüyası, bu zengin belge birikimini, izleyicinin tümüyle çevrelendiği bir mekânda çeşitli açılardan inceleme, değerlendirme ve yorumlama imkânı sunuyor.

Google Sanatçılar ve Makine Zekâsı’nın yanı sıra Doğuş Teknoloji, ŠKODA ve Volkswagen Doğuş Finansman desteğiyle 2017’de üretilen Arşiv Rüyası, 20 Nisan’da SALT Galata’da gerçekleştirilen basın ön gösterimiyle incelemeye açıldı. Projenin kurumsal destekçileri adına ön gösterime katılan Doğuş Teknoloji Genel Müdürü İlker Kuruöz, Yüce Auto A.Ş.-Škoda Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yüce ve Volkswagen Doğuş Finans CEO’su Tijen Akdoğan Ünver, Arşiv Rüyası’nın önemine değinerek böyle bir projeye destek sağlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Konuşmaları takiben Anadol, projenin oluşum süreci ve çalışma prensiplerine dair kısa bir sunum yaptı.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın