Dünyanın artan nüfusu besleyebilme kapasitesinin sınırlı olduğu ve eşit dağılmadığı herkes tarafından kabul ediliyor. Gıda yetiştirmek için kullanılan alanların arttırılması ve daha verimli üretim teknolojisinin kullanımı, sorunu kısmen dengeliyor. Bununla birlikte birçok bölge gıda sorununu ithalat yaparak çözüyor.
İlk kez, Finlandiya’daki Aalto Üniversitesi’nden araştırmacılar kaynak kıtlığı, nüfus baskısı ve gıda ithalatı arasında geniş bir bağlantı olduğunu göstermeyi başardı. Araştırmacılar elde ettikleri sonuçları Earth’s Future (T. Dünyanın Geleceği) dergisinde yayınladı.
Çalışmanın detayları
Aalto Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalar yapan, çalışma ekibinden Miina Porkka şöyle konuştu:
“Bu, uzun bir süredir küresel bir tartışma olsa da, önceki araştırmalar kaynak kıtlığı ve gıda ithalatı arasındaki açık bir ilişki olduğunu ortaya koyamamıştı. Su mevcudiyetinin üretimi kısıtladığı alanlara odaklanan küresel bir analiz yaptık ve 1961-2009 arası verileri inceledik. Artan nüfus baskısının gıda ithalatının arttırılmasıyla hangi derecede karşılandığını değerlendirdik.”
Çalışmada daha az varlıklı bölgelerin dahi, her zaman başarılı olmasa da ithalat stratejisine bağlı bir sistem geliştirdiği görüldü.
Araştırmaya göre 1,4 milyar insanın gıda güvencesi ithalata bağlı hale geldi. 460 milyon insan ise artan ithalatın yerel üretim eksikliğini kapatmakta yetersiz kaldığı bölgelerde yaşıyor.
İnsanlar, farkında olmadan ithal gıdaya bağlı hale gelebiliyor
Araştırmanın diğer yazarlarından Dr. Joseph Guillaume, insanların yerel üretim veya talebi kontrol etmek yerine ithalata bağımlılığı tercih ettiğinin farkında olmayabildiğini ifade etti.
Birçok etkiye karşı hassas olan uluslararası gıda sisteminde fiyat ve üretimde yaşanan şoklar bir anda yayılarak gıda güvencesine zarar verebilir. Bu tehlike özellikle ithalata bağlı yoksul ülkelerde daha belirgin.
Sonuç olarak, üretim kapasitesini arttırmaya yönelik yatırımlar uygulanabilir bir alternatif olarak değerlendirilmeli. Özellikle Sahra altı Afrika ve Hindistan’da, gıda üretimini sürdürülebilir bir şekilde arttırmaya yönelik fırsatlar var. Buna örnek olarak gübrelerin daha verimli kullanımı ve daha iyi sulama sistemleri gösterilebilir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.