Referandum sonucu piyasa hareketleri ilk etapta öngörülere paralel gerçekleşti. Nitekim USDTRY’de Asya işlemlerinde ilk tepki olarak düşüş gördük. Ancak bunlar kısa süreli etkiler… USDTRY’nin 3.50’nin altına inmesi zor, piyasanın ekonominin gerçeklerine dönmesi çok zaman almaz. 3,63’te fiyatlama görmüştük Asya kotasyonlarında, Türkiye piyasalarının açılmasına yakın 3,67’ye doğru yükseliş olduğunu görüyoruz. (bkz: Tokyo ve New York açılışları vs. güncel kotasyonlar ve Londra açılışı)
Piyasalar için iyi olan unsur; erken seçim ihtimalinin çok büyük olasılıkla ortadan kalkması. Diğer yandan son dönemdeki ilişkiler göz önüne alındığında AB tarafından gelecek yorumlar önemli olacaktır. Nitekim ilk tepkileri itibariyle referandum sonuçlarına mesafeli yaklaştıklarını görüyoruz. OHAL’in durumu, ölüm cezası gibi konular da önemli. Sn. Cumhurbaşkanı “referandum bir yandan bunların da oylaması olacak “demişti. Siyasi tansiyon konusunda çok emin değilim. Doğrudan yatırımlarda son iki senedir düşen bir trend var. Türkiye’nin uzun vadede ekonomik sorunlarına bir çözüm gelmiyor bu seçimle. Büyüme geçen senelere göre çok düşük. O yüzden ben kısa dönemde iyi algılansa da uzun vadeli fiyatlama alışkanlıkları paralelinde hareketler bekliyorum.
Orta-uzun vadede piyasalar artarak devam eden jeopolitik sorunlar ve yüksek enflasyon, artan işsizlik, düşük büyüme gibi unsurlara yüzünü dönecektir. Son dönemde alınan önlemler yapısal reformlardan ziyade kısa vadede ekonomiyi destekleyici ihtiyati önlemler. Şu anda da ekonomi yönetiminin çok kısa vadede ekonomik reformları gündemine alma noktasından uzakta olduğu görülüyor. Bu konuda ilerleyen günlerde ekonomi kurmaylarından gelecek açıklamalar önemli olsa da, 2014’ten sonraki seçimlerin her birinden sonra (mahalli seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçimler, erken seçim, referandum) “yapısal reform” beklentilerinin söz konusu olduğunu ve bunların geciktiğini hatırlatalım. Piyasanın algısını “ekonomik reformlar” kanadına çekmek kolay olmayacaktır. Dolayısıyla TL varlıklarda da uzun vadede değer kaybı eğilimi olacaktır. USDTRY’de 3,80 üzerisi önümüzdeki aylarda normalleştirilebilir. Borsa tarafında da 91.800 üzerine hareket görürsek muhtemelen tarihi zirvenin görülmesi an meselesi olacaktır; ancak bu noktaların özellikle yabancı yatırımcı nezdinde satış fırsatı olarak kullanılacağını düşünüyorum. Haliyle TL varlıklarda çok uzun süreli pozisyon almamak ve günlük trade fırsatı değerlendirmek yatırımcı açısından daha faydalı olacaktır.
Hali hazırda %11,48 oranında piyasa fonlaması yapan Merkez Bankası’nın 26 Nisan toplantısı ve sonrasına ilişkin elindeki hareket alanının sınırlı olduğunu belirtmek isterim. GLP’de yapılacak bir artırımla beraber ek piyasa sıkılaşması yapılabilir, faiz koridorunu genişletmek de bir opsiyon. Ancak sıkılaşmada mesafe katedildikçe büyümeden götürecek ve bu ortamda Türkiye’nin iktisadi büyümesine devam edebilmesi çok önemli; özellikle de yeni serilerle kıyas yapıldığında büyümenin %5-6 bandından %2-3 bandına gerilemiş olmasını hesaba katarsak. Gevşeyemez de; para politikasını gevşetirse daha yüksek kur ve daha yüksek enflasyon olarak bize geri dönüşleri olacak. Hali hazırda enflasyon noktasında hedefimiz %5 iken %12’ye doğru gidiyoruz.
Öte yandan referandumun %51 gibi az bir oranla geçmesi ve hayır oylarının da yüksek olması nedeniyle siyasi tansiyonun da çok düşeceğini sanmıyorum, bunun sosyal sonuçları da olacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.