Türkiye’de Şubat ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %1 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,4 oranında gerilemiştir. Piyasanın medyan beklentisi ise sırasıyla %2,5 ve %1,2 artış olması yönündeydi. Bizim beklentimiz ise sanayi üretiminin yıllık bazda %1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin ise aylık bazda %0,1 artması şeklindeydi.

Ortalama beklentilerin oldukça altında, zayıf veriler geldiğini gözlemliyoruz. Arındırılmamış endekste yıllık bazda %1,7’lik gerileme söz konusu. Şubat ayında eksik iş günü olmasını da heaba katmak gerekiyor. Ancak yine de beklentiden çok düşük ve üyümeyi de aşağı baskılayabilecek bir veri. Arındırılmış veriler geçen ay iyi bir artışa işaret ediyordu, bu ay ise bir önceki aya göre gerileme var.

Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yıllık bazda %13,6 azalma yaşanırken, imalat ve eletrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretiminde artış görmekteyiz. Ana sanayi gruplarında ise ara malı üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre %3,4’lük bir azalma olduğu  görülmektedir. Buna karşılık daha çok önem verdiğimiz alt kırılımlar olan sermaye malı üretiminde %5,5, dayanıklı tüketim malı üretiminde de %5,8’lik bir yıllık artış mevcuttur.

İlk iki ayın toplam sanayi üretimi %1’in altına gerilemiştir. Mart ayında gelecek veri önemli, çünkü Mart ilk çeyreğin de sonu demek oluyor. Mart ayında gelecek verinin ilk çeyrekteki sanayi üretim büyümesini %2 üzerine çıkarması zor görünüyor. Ekonomik büyüme ise yüksek ihtimalle aşağı yukarı aynı oranlarda gerçekleşmeye devam edecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın