Bu deneyim, 3DEXPERIENCE platformunu kullanarak ambalaj geliştirmek için geçen süreyi 18 aydan altı aya düşüren küresel bir tüketici ve oluklu ambalajlama şirketi olan WestRock’u da kapsıyor. İş süreçlerinin tamamına sistemik ve bütünsel bir şekilde bakabilmek, inovasyonda çeviklik sağlarken, üretimi optimize ediyor ve yerel piyasa şartlarına hızlı ve esnek bir şekilde yanıt vermeyi kolaylaştırıyor.
Bu deneyim, 3D sanal uygulamaların müşteri gereksinimlerine, düzenleyici koşullara, çevresel ve geri dönüşüm kısıtlamalarına ve yerel boyut standartlarına dayalı yenilikçi içecek kutusu tasarımları yaratmada nasıl kullanıldığı üzerine yoğunlaşıyor. Seçeneklerin fiziksel özellikleri ve üretim makinelerinin konfigürasyonu üzerindeki etkileri, paketleme devam ederken dahi sanal olarak analiz ediliyor, simüle ediliyor ve geliştirilyoir. Elde edilen “dijital iş parçacıkları”, 3D tasarım verilerinin, süreç başlamadan önce süreci doğrulamak için kullanılan üretim sürecinin tamamının 3D modellerine kadar olan kullanımını izliyor.
Deneyimin Bosch Rexroth ile birlikte yürütülen bir başka yönünde ise, 3DEXPERIENCE platformunun, fiziksel cihazların programlama dilinden bağımsız olarak sanal modelleri ile bağlantısını nasıl mümkün kıldığını gösteren sistem mühendisliği ele alındı. Geliştiriciler, bir uygulama arayüzü kullanarak yazılımı, elektronik ve mekanik aksamları yapılandırabiliyor ve test edebiliyor. Biten kurulumlarda herhangi bir ayarlama yapılması gerektiği durumlarda, sanal devreye alma verimsiz geçiş sürelerini azaltıyor. Hatalar, işlerin tekrarlanmasını önleyecek şekilde erkenden tespit ediliyor. Artırılmış gerçeklik yardımı ile ziyaretçiler, fiziksel üretim sırasında yapılan bakım işlemlerinin model üzerinden nasıl kontrol edilebileceğini ve paketleme tesisinin bir bölümünün nasıl hareket ettiğini görebiliyorlar.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.