Türk Mermer Maden Vakfı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), işlevini tamamladıktan sonra boş kalmış maden ocaklarının yerine fidan dikilmesi için mermer sektörüne çağrı yapıyor. Ocak sahiplerinin başvurusu üzerine fidanları temin eden Türk Mermer Maden Vakfı ve İMİB’nin hedefi 1 milyon metrekare alanı ağaçlandırmak. Fidanlar dikildikten sonra 3 yıl boyunca denetimini yapmayı taahhüt eden vakfın amacı doğadan geleni doğaya geri kazandırmak. Ocak sahalarını yeniden yaşanabilir alanlara dönüştürmeyi hedefleyen proje kapsamında mermer sektörüne seslenen Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol, tüm madencileri bu projeye omuz vermeye çağırdı. “Başvuru sizden fidanlar bizden” diyen Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ersoy Erol, “Doğayı kirleten değil doğayla bütünleşen sektör olalım” ifadesini kullandı. Şubat-Mart aylarının fidan dikme zamanı olduğunu hatırlatan Erol, “Ekmeğimizi çıkardığımız doğaya borcumuzu fidan dikerek ödeyelim” dedi.

Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol, Madencilikle çevreciliğin birlikte çalışması gerektiğini vurgulamak ve madenciler ile çevrecilerin birbirlerini anlayarak yaşamalarının hatta önlerine çıkacak problemleri birlikte çözmeleri gerektiğini söyledi. Ersoy Erol “Doğanın bize sunduğu yer altı kaynaklarını ekonomiye kazandırmak ve istihdam sağlamak adına zorunlu olarak yapılan tahribatın gönüllü olarak telafi etmeye çalışıyoruz. Bu proje ocak sahalarının çevresinde yaşayanlara ve doğaya olan şükran borcumuzun bir nebze de olsa göstergesidir” şeklinde konuştu.

Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol konuşmasında Ocak sahalarını yeniden yaşanabilir alanlara dönüştürmeyi hedefleyen proje kapsamında dünyanın en büyük ikinci mermer rezervine sahip Marmara Adası’nda ağaçlandırma faaliyetlerine bir an evvel başlayacaklarını da söyledi.

Türk Mermer Maden Vakfı 

Türkiye’nin ihracatında önemli yer tutan Türk doğal taş ve madenlerinin ihracatını ve kullanımını uluslararası pazarlarda artırmaya yönelik çalışmalar yapan Türk Mermer Maden Vakfı, sektörün çatı organizasyonu olarak işveren ve çalışanlarla ilgili tüm destek süreçlerinin içerisinde yer alıyor. Mermer ve maden sektöründe faaliyet gösteren firmaların araştırma ve geliştirme faaliyetlerine destek olmayı ve geliştirilen projelerin Avrupa Birliği mevzuatı ve uluslararası düzenlemelerle uyumunu sağlamayı da hedefleyen vakfımız, sektör paydaşlarına yurt içi ve yurt dışı tehditler, fırsatlar, yeni teknolojiler ile yeni fikirler konusunda eğitimler vererek, sektörün gelişimine yön veriyor.

Marmara Adası

  • Marmara Adası’nın 2/3’ü su kanallarından oluşuyor. Adanın 200 metre altına kadar mermer bulunabiliyor. Bu da milyonlarca metreküp rezerv anlamına geliyor.
  • Ada dünyanın en büyük ikinci mermer rezervine sahip.
  • Kabe’nin restorasyonunda da Marmara mermeri kullanılmış.
  • Ülkemizdeki ilk mermer fabrikası Marmara Adası’nın Saraylar Beldesi’nde 1912 yılında kuruldu. İngiliz ve Belçika ortak yapımı olan fabrika buharla çalışıyordu. İçerisinde sekiz katrak bulunuyordu.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın