Türkiye’nin başta buğday olmak üzere mısır, pirinç, ayçiçeği yağı, ay çekirdeği ithalatına gümrük vergisi uygulaması üzerine Rusya’nın yeni pazar arayışına girdiği ve ihracatta yaşanacak boşluğu aylar içinde doldurmayı planladığı bildirildi.

Türkiye, 15 Mart 2017 tarihi itibariyle, bazı tarım ürünlerinin vergisiz ithal edildiği ülkeler arasından Rusya’yı çıkartarak, vergi uygulamasına başlamıştı.

Rus İzvestiya Gazetesi, Rusya Tarım Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin Rusya’dan alınan tarım ürünleri için uygulamaya koyduğu yeni vergilerin belli olduğunu yazdı.

Türkiye resmen bilgi verdi 

Gazetenin haberine göre, Rusya Tarım Bakanlığı, buğday, pirinç ve ayçiçeği yağı gibi ürünlere uygulanacak yeni vergilerle ilgili Türkiye’den resmi bilgi aldı.

Buna göre, Türkiye, Rusya’dan alınacak buğday ve mısır için yüzde 130, pirinç için yüzde 45, ayçiçeği yağı için yüzde 36, ay çekirdeği için de yüzde 13,5 gümrük vergisini uygulamaya koydu.

Gazeteye bilgi veren Rusya Tarım Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin ayçiçeği yağı için vergi koymanın ötesinde, gönderilen ürünün minimum gümrük değerinin bir ton için 1500 dolar olması şartını da getirdiğini kaydettiler. Yetkililere göre, bir ton ayçiçeği yağının fiyatının 800 dolar olması nedeniyle bu ihracatın tamamen durması anlamına geliyor.

İzvestiya’nın haberinde, Türkiye’nin Rusya’dan baklagil alımına da vergi koyduğu bildirildi. Rusya’dan alınacak baklagil ürünleri için vergi oranı yüzde 9,7 olacak.

Türkiye dışında pazar arayışına girdi

Gazete, Rusya Tarım Bakanlığı yetkililerine dayandırarak, Türkiye’nin tarım ürünleri ithalatına koyduğu vergiler nedeniyle Rusya’nın Asya, Latin Amerika ve Afrika’da yeni pazar arayışlarına girdiğini de yazdı.

Türkiye’nin vergi kararının özellikle ülkenin güney bölgeleri için büyük bir darbe olduğunu, çünkü Türkiye’nin yaklaşık 3 milyon ton buğday alımı yaptığını belirten Tkaçev, “2-3, en fazla 5 ay içerisinde yeni pazarlara girip Türkiye’nin yerini kolayca dolduracağız” ifadesini kullandı.

domates-hal-gidahatti
Domates yasağına karşılık mı?

Türkiye’nin Rusya’dan başta buğday olmak üzere birçok tarım ürünü ithalatında yeni vergi uygulamasının gerekçesinin, Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatına uyguladığı yasağı kaldırmamasına karşılık olduğu değerlendirmesi yapılmıştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Rusya’dan ithalata ilişkin alınmış resmi bir yasak kararı olmadığını, ihracatçıların Rusya’nın ambargoyu tamamen kaldırmamasından etkilenerek, bu ülkeden ürün ithalatı için izin talebinde bulunmadıklarını söylemişlerdi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın