Gıda mühendislerinin 5 bin kadro talebine TGDF’den destek: “Daha fazla olmalı”

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, gıda üretiminin bir mühendislik işi olduğunu ve bu nedenle gıda mühendislerine teslim edilmesi gerektiğini kaydetti. Gıda mühendislerinin 5 bin kadro talebini hatırlatan Menlik, bu sayının daha fazla olması gerektiğine işaret ederek, “Ben gıda mühendislerine güveniyorum” dedi.

Ekmekte GDO tartışması, genetiği değiştirilmiş organizmaları bir kez daha gündeme taşıdı. ‘GDO konusunda bilim ne diyor? Soframıza gelen gıda maddelerinde GDO var mı?’ CNN Türk ekranında tartışıldı.

“Gıda endüstrisi her zaman yönünü bilime döndü”

Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu Gündem Özel programında konuşan Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, gıda endüstrisinin hiçbir zaman GDO kavramının yanında veya karşısında durmadığını ifade etti ve ekledi:  “Çünkü gıda sanayi yasalar çerçevesinde üretim yapmak zorunda. Gıda endüstrisi her zaman bilimin yanında oldu ve yönünü bilime döndü, bilimin söylediklerine kulak vermeye çalıştı. Çok ciddi bir bilgi kirliliği üretildi bu konuda. Vatandaşın her yediği içtiğinde sorun varmış gibi yansıtıldı. GDO’lu gıdalar her yerde geziyormuş gibi bir algı oluşturuldu.”

Gıdada GDO tartışmasının kayıt dışı üretimin ekmeğine yağ sürdüğünü kaydeden İlknur Menlik, söz konusu tartışmasının ülke ekonomisine yaşattığı kayba dikkat çekti.

Ekonominin yanı sıra gıda güvenliğinin izlenebilirliği noktasında yaşanan sıkıntılara işaret eden Menlik, “Burada kaybı sadece endüstri değil, kanun koyucu da, denetleyici de, vatandaş da yaşıyor” diye konuştu.

“Şuan da Türkiye’nin bir GDO problemi yok”

“GDO’yu Türkiye’de kimse tartışmıyorken, tarafları bir araya getirerek tartışmış ilk kurumuz” diyen Menlik, şunları kaydetti:

 ”Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından önce gündeme getirdik. Hatta o tartışmayı GDO Gerçeği başlığında yayınladık.  GDO konusunun endüstriyi, tarımı, tüketiciyi nasıl etkileyeceğini masaya yatırdık.  Biz gıda endüstrisi olarak diyoruz ki; ‘GDO konusu bilimin işi. Bizim derdimiz GDO’lu gıda değil.’ Ancak şunu belirtmek gerekiyor; hayvansal ya da bitkisel amaçlı yasal yollarla Türkiye’ye giren GDO’lu gıda maddesi veya gıda hammaddesi yok.”

Mısırda GDO iddialarını değerlendiren Menlik,  şöyle konuştu: “Türkiye olarak, GDO’ya konu olmuş tarım ürünlerinden mısırda açık ara bir destan yazdık. Türkiye’de 2016 yılında 6,4 milyon ton mısır üretimi gerçekleştirildi. Son 10 yılda mısır üretimi yüzde 52 oranında arttı. Türkiye’nin dört bir yanından toplanan mısırlar laboratuvar testlerinden geçti ve üretilen mısırda GDO bulunmadığı kanıtlandı. Bizim mısırda bir sorunumuz yok. Mısır yüz akımız. Gönül isterdi ki aynı başarıyı soyada da gösterebilseydik. Türkiye olarak şuna karar vermeliyiz teknolojiyi üretecek miyiz, satın mı alacağız. Şuan da Türkiye’nin bir GDO problemi yok. Bu konuda son derece şeffaf bir politika ortaya kondu. Ancak bu politikanın yararı veya zararı 100 ila 200 yıl sonra ortaya çıkacak. Türkiye’de acil olarak tüm bilim insanlarının bir araya gelip bu konuda bir konsensüs sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Gıda endüstrisi uluslararası bilimin ve bilimin çıktısı mevzuatın ne söylediğine bakar, buna göre sorumlu üretim yapar.”

“Gıda mühendislerine güveniyorum”

İlknur Menlik ayrıca, gıda üretiminin bir mühendislik işi olduğunu ve bu nedenle gıda mühendislerine teslim edilmesi gerektiğini kaydetti. Menlik, gıda mühendislerinin gıda denetimlerinin etkin yapılabilmesi ve halk sağlığının korunabilmesi için 5 bin gıda mühendisinin kadroya alınması isteğini hatırlattı.

Menlik, bu sayının daha fazla olması gerektiğine işaret ederek, “Ben gıda mühendislerine güveniyorum” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın