KapitalFX Profesyonel Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan GBP yükselişi değerlendirmesi

İngiltere Merkez Bankası (BOE) beklenildiği üzere faiz oranını %0,25’te ve varlık alım programını 435 milyar GBP’de sabit bıraktı. Tamamen piyasa beklentisi dahilinde olan faiz kararının ayrıntılarında söz konusu kararın oy çokluğuyla alındığı ve politika yapıcılarından Kristin Forbes’un faiz artışı yönünde oy kullandığı belirtiliyor. Piyasanın sürpriz olarak aldığı bir ayrıntı olan Forbes ile beraber GBP’nin birçok majöre karşı değer kazandığı ve İngiltere tahvillerinin gerilediği görülmektedir. GBP 1,24 seviyesine doğru gidiyor. İngiltere 10 yıllık tahvil faizleri de %1,28 seviyesine doğru yükseldi.

Banka içerisinde büyüme ve enflasyona ilişkin beklentilerde tam olarak bir görüş birliğine varılamadığı görülmektedir. Brexit oylamasından sonra GBP’de görülen değer kaybı kapsamında enflasyonist bir baskının oluştuğu görülmektedir. Bu da hızlı yükselen enflasyonun hedeflerin üzerine gitmesi gibi bir durumu beraberinde getiriyor. Bunun yanı sıra, büyüme henüz tam olarak yavaşlamadı, ancak Brexit takviminin işlerlik kazanmasıyla beraber azalan doğrudan yatırımlar ve istihdam kaybı üzerinden bir aşağı yönlü risk oluşturması muhtemel görünüyor.

Bu durumda, özellikle enflasyon tarafını frenlemek amacıyla ilerleyen döneme ilişkin bir para politikası sıkılaştırması BoE kanadından gelebilir. Buna karşın henüz belirgin bir yavaşlama görülmemesi itibariyle de ortadaki resmin çok net olduğunu söyleyemeyiz. Gelecek yıl içinde, eğer 2017’de bir hamle gelmezse para politikasının sıkılaştırılması daha ciddi bir şekilde ele alınacak gibi görünüyor.

Son olarak biraz GBP’ye bakalım. Her zaman çok güvendiğim Fibo projeksiyonları 1,2220 ile 1,26 arasında bir bölge, 1,2220 ile de dip seviye 1,1840 arasında bir bölge gösteriyor. 1,2220 üzerinde kısa dönem GBP long bir eğilim olabilir. Ancak daha uzun vadede GBP long 1,26 üzerinde olabilir. Bir varsayım, eğer Brexit takvimi işlemeye başladığında GBP 1,20 altında kalmıyorsa kademeli olarak toparlanacaktır. O zaman da 1,30 nihai hedef olarak izlenecektir. Net spekülatif pozisyonlarda short eğilimi geçen hafta biraz daha artmıştı, bu da Parlamento’nun May’e müzakereleri başlatma izni vemesi durumuyla alakalı. Opsiyon sözleşmelerinde ise 1,24 üzerinde call sözleşmeleri ağırlıkta, orada da aşağıda kırılma noktası, yani put sözleşmelerinin ağırlık kazandığı bölge 1,22 olarak görünüyor.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın