Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Şefi Stephen O’Brien, dört ülkede 20 milyon insanı etkileyecek boyuttaki kıtlık için açlıktan ölen çocukların fotoğraflarını beklemeden harekete geçmek gerektiğini söyledi.
Kıtlığın başladığı veya kıtlık riskinin baş gösterdiği ülkelerden Kenya, Yemen, Güney Sudan ve Somali’ye ziyaretlerde bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) Başkanı Stephen O’Brien, BM Güvenlik Konseyi’nde son duruma ilişkin bir brifing verdi.
İnsani krizlerin en büyüğü
Uluslararası topluluğu insanları “açlıktan ölmekten” kurtarmak için harekete geçmeye çağıran O’Brien, “Tarihin kritik bir noktasındayız. Daha yılın en başındayken BM kurulduğundan bu yana görülen en büyük insani kriz ile karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.
BM İnsani Yardım Şefi, eğer toplu ve koordineli bir şekilde küresel olarak harekete geçilmezse insanların açlıktan ve hastalıklardan ölme, çocukların bodur kalma, insanların geleceklerinin yok olması ve ayrıca toplu yer değiştirmeler ve kalkınma kazanımlarının kaybedilmesi riskleri ile karşı karşıya olunduğunu söyledi.
“Açlıktan ölen çocukların fotoğrafını beklemeyin”
BM Genel Sekreteri António Guterres’in bu konuda harekete geçilmesi çağrısının çok yerinde olduğunu belirten O’Brien, açlıktan ölen çocukların fotoğraflarını beklemeden seferber olunması ve fonların sağlanması gerektiğini vurguladı.
Ziyaret ettiği ülkelerle ilgili bilgiler de veren Stephen O’Brien, Yemen’de nüfusun yaklaşık üçte ikisinin yani 18 milyondan fazla insanın yardıma ihtiyacı olduğunu, bunların 7 milyonun gıda güvensizliğinin ileri düzeyde olduğunu, bu durum yetmiyormuş gibi çatışmaların da hala sürdüğünü kaydetti.
“Aynı mesajı herkese tekrarlamaya devam ediyorum; ancak siyasi bir çözüm insanların ızdırabına son verebilir ve bölgeye istikrar getirebilir” diye konuşan O’Brien, ihtiyacı olanlara erişimin ve paranın sağlanmasıyla insani yardım çalışanlarının daha fazlasını yapabileceğini ancak, yardım çalışanlarının gün be gün büyüyen krizin uzun dönemdeki çözümü olmadığını vurguladı.
Kısa süre önce kıtlık ilan edilen Güney Sudan’da ise 7.5 milyon insanın yardıma ihtiyacı var. Bunlardan 3.4 milyonu yerlerinden olmuş durumda.
“Ülkedeki kıtlık insan yapısı. Çatışmalardaki taraflar da şiddeti durdurmak için müdahale etmeyenler de, kıtlığın da tarafları” diye vurgulayan O’Brien, Güney Sudanlı yetkililere seslenerek, insani yardım için kısıtlamasız erişim konusundaki garantiyi sahaya yansıtmalarını istedi.
Somali’de de nüfusunun yarısının yani 6.2 milyon insanın yardıma ihtiyacı var, bunlardan 2.9 milyonuna ise acilen yardım ulaşması gerekiyor. Beş yaşın altındaki 1 milyondan fazla çocuk akut beslenme yetersizliği riski ile karşı karşıya.
Kenya’da ise 2.7 milyon insanın gıda güvenliği yok ve bu rakamın Nisan ayında 4 milyona ulaşmasından endişe ediliyor.
BM İnsani Yardım Şefi O’Brien, Kenya Hükümeti ile işbirliği içinde hayat kurtaracak yardım ve koruma için 200 milyon dolarlık yardım isteği çağrısının yapılacağını kaydetti.
“1.5 milyar dolara ihtiyaç var”
BM Güvenlik Konseyi’ni Çad Gölü Havzası ile ilgili Oslo’da yapılan konferans ile ilgili olarak da bilgilendiren O’Brien, 14 donörün 672 milyon dolar yardımda bulunma sözü verdiğini, bu rakamın 458 milyon dolarının 2017 yılında insani yardım için kullanılacağını, ancak tüm bölgeye gerekli yardımı ulaştırmak için 1.5 milyar dolara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
O’Brien sözlerine, “Bu krizi ve kıtlığı ve bu insanlık felaketini geriye döndürmek mümkün. Hepsi önlenebilir” diyerek son verdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.