Sanat ve teknolojiyi bir araya getirerek, Türkiye’de ve yurtdışında önemli projeler geliştiren Uluslararası ödüllü tasarımcı Ayşe Ören, geçtiğimiz aylarda ABD’de, uzun dönem uzay yolculuklarında mekân tasarımına yönelik yaptığı sunumda, Deep Space Industries’in ilgisini çekmişti.

Uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi başarıyla temsil eden Ayşe Ören, Yaptığı çalışmalarıyla, Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından, Geleceğin Lideri (Future Leader) seçildi. 1 Hafta Boyunca Fransa Dış işleri bakanlığı tarafından devletin en üst düzey yetkilisi seviyesinde ağırlanan Ayse Oren, Fransa’nın uzay ve teknoloji alanında çalışmalar yapan birçok kurum ve kuruluşun yönetici ve sanatçılarıyla bir araya geldi.

Ayşe Ören, Louvre Müzesi Art2M, ArtJaws, Cite des Sciences et de l’Industries (Bilim ve Sanayi Müzesi), Toulouse Ticaret ve İnovasyon Odası başta olmak üzere, Fransa’nın bilim ve teknoloji konularında çalışmalar yapan kurumlarından Normandie Savunma ve Havacılık Kümelenmesinden, Dünya’nın en önemli Üniversitelerinden INSA Üniversitesi ROUEN üniversitesi, Profesörlerine kadar, Üst Düzey yöneticileriyle bir araya gelerek çalışmalarını anlattı.

Sanat ve teknoloji alanında yapılan projeler ile birlikte sanatçıların çalışmalarını destekleyen galerilerde; teknoloji ile kendin yap kültürünü bir araya getiren projelerin yanı sıra, interaktif ışık gösterileri, açık kaynak küp uydu girişimciliği, LED ve lazer ışıklarla dijital sokak çalışması yapan çeşitli sanatçıların işleri bulunuyor. Darvin’in türlerini konu alan ve gezegenleri anlatan sergiler ve deneysel işler de çalışmalar arasında yer alıyor.

Toulouse Uzay Vadisi yetkilileri ile bir araya gelen Ayşe Ören, havacılık, uzay ve gömülü sistemler üzerine çalışmalar yapan kurumda, inovasyon odaklı projeler geliştiriliyor. Toulouse Uzay Vadisi, kobilerin, ulusal ve uluslararası rekabet avantajı sağlaması ve büyümesi için, iş sahası oluşturarak, diğer uzay ve havacılık kümeleriyle iletişim ve bağ kurmayı amaçlıyor. Fransa’nın en büyük 3 mühendislik okulunun 2’si Toulouse’ta bulunuyor. Uzay, havacılık, uçak ve gömülü sistemle ilgili öğretim veren okullar, gömülü sistemler ve enstrümantasyon sistemi altında Mekatronik Elektrik Mühendisliği, Mekanik Tasarımı, elektronik kontrol sistemleri, mikroişlemciler ve bilgisayarları birleştiren karmaşık sistemler üzerine çalışıyor.

Bilim ve mimari konusunda önemli bilgilerin paylaşıldığı ve Ören’in davetli olarak katıldığı konferansta, Toulouse Ticaret ve İnovasyon Odası Ekonomik Gelişme, İhracat ve İnovasyon Başkanı Christophe Nicot, mimarinin havacılık ve meteroloji çalışmalarından da yararlandığına dikkat çekerek, hava durumunu önceden bilen sensörleri geliştirerek, akıllı binalarda, bu sensörler yardımıyla havanın ne yönde gelişeceğini öngörerek verimliliğine göre rüzgâr ya da güneş enerjisi depolarını doldurulabileceği bilgisini aktardı.

Uzay mimarisi ve mekân tasarımı konusunda ABD’den sonra, Fransa’da önemli yetkililer ile bir araya gelen Ayşe Ören, Toulouse ve Türkiye arasında güçlü bağlantılar kurmak üzere önemli adımlar attıklarını ve bu anlamda görüşme ve çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Her sanatsal çalışmanın gerçeği araştırma, inceleme, dünyayı ve varlığımızın arkasında ne olduğunu anlamaya dair soruların olduğunu; sanat ve bilimin gerçek olana farklı bir bakış açısı sunduğunu ve bu süreci sorguladığını belirten Ören, tasarımcının sanat ve teknolojiden yararlanarak çalışmalarını geliştirmesi gerektiğini de vurguladı.

2010 yılında Sanayi Bakanlığı’ndan Tekno Girişim sermaye desteği alarak kurulan ilk tasarım firması Ayşe Ören DesignArt, tasarımın araştırma ve geliştirme faaliyeti kapsamında kabul edilmesini hedefliyor. THY ve Boyner gibi Türkiye’nin köklü markalarından çalışmalarına yönelik destek alan Ayşe Ören, teknoloji ile tasarımı bir araya getiren yeni ürünler yaratmak ve belirlenen ihtiyaçlara yönelik geliştirecek çözümlerle, sanata yeni bir anlayış getirerek bu yolu evrenselleştirmeyi amaçlıyor.

Ayşe Ören kimdir?

Ayşe Ören, 1980 yılında Ankara’da doğdu. TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nü 2006 yılında bitirdi. 2010 yılında Sanayi Bakanlığı’ndan Tekno Girişim sermaye desteği alan ilk tasarımcı olarak Ayşe Ören DesignArt’ı kurdu. Ayşe Ören, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark bünyesinde kabul edilen ilk tasarımcıdır. Uluslararası yarışmalara, fuarlara ve etkinliklere katılarak uluslararası alanda ilerlemektedir. 2009’da yapılan Michael Jackson Live Forever Anıt tasarım yarışmasında dünya birincisi olan iç mimar ve sanatçı Ayşe Ören, 2013’te ABD’de NASA bilimadamları ve Deep Spaces’in sahibi Rick Tumlinson gibi uzay teknolojisinin duayenlerinin önünde yaptığı sunum sonrası kuruluşun ilgisini çekmeyi başardı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın