JESDER (Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği) Jeotermalin önemi ve kullanımı, jeotermalin çevreye etkileri gibi konularda halkı bilinçlendirme toplantılarına başladı.

“Jeotermal İle Yaşamak” konulu halkı bilinçlendirme toplantısı 11 Mart 2017 Cumartesi günü Aydın’ın Germencik ilçesinde Belediye Konferans Salonunda gerçekleşti. Santral yatırımcıları, yerel yöneticiler, Germencik halkının da katıldığı toplantıya; Aydın ve Germencik basını da yoğun ilgi gösterdi. JESDER Başkanı Sayın Ufuk Şentürk’ün açılış konuşması ile başlayan toplantıda; Jeotermal sektörünün önde gelen yatırımcıları Jeotermal çalışmalar nedeniyle tedirgin olan yöre halkının ön yargılarını kırmak amacıyla sektör hakkında yanlış bilinenlere açıklık getirdi.

Türkiye’de EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) üretim lisansına sahip, jeotermal enerjiyle elektrik üreten yatırımcı şirketlerin bir araya gelmesiyle kurulan JESDER (Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği), kamuoyu bilgilendirme çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Jeotermalin önemi ve kullanımı, jeotermalin çevreye etkileri gibi konularda halkı bilinçlendirme toplantılarına başlayan JESDER, ilk olarak Germencik halkı ile buluştu. Santrallerde kullanılan jeotermal sıcak suyun buharı ne oluyor, jeotermal su ile birlikte kuyulardan yeryüzüne hangi gazlar geliyor, çevreye, tarıma ve insan sağlığına zararları vb. konular “Jeotermal İle Yaşamak” konulu halkı bilinçlendirme toplantısının ana başlıklarını oluşturdu.

“Jeotermal İle İlgili Korkular Yanlış Bilgiden Kaynaklanıyor”

JESDER (Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği) Başkanı Sayın Ufuk Şentürk konuşmasına “Germencik halkını çok iyi anlıyoruz, endişelerinizin ve korkularınızın neler olduğunu biliyoruz. Duyduğunuz korkuların eksik bilgilendirmelerden kaynaklandığını yakından takip ediyoruz. Amacımız, oluşan bazı yanlış değer yargılarının en azından ülkemiz ve yöreniz halkına faydalı olduğuna inandığımız yerli-milli ve yenilenebilir-temiz yegane enerji kaynağımız olan jeotermal kaynakların devletimiz tarafından konulan her türlü kurala uygun olarak çıkarıldığını ve işletildiğini sizlere anlatabilmek olacaktır” şeklinde konuştu.
Son 3 yılda artan Jeotermal çalışmalar çerçevesinde bazı araştırmalar yaptıklarını belirten ŞENTÜRK, “Türkiye’de yılda 46 milyar metreküp doğalgaz tüketiliyor. Bir metreküp doğalgazın yakılmasıyla 2.18 kilogram karbondioksit çıkmaktadır. Ülkemizi metrekareye bölersek, 131 gram metrekareye doğalgaz yakılması sonucu karbondioksit salınması mevcuttur. Ülkemizde ise 31 adet elektrik santrali vardır. Bu santrallerin saatte ürettiği karbondioksit miktarı ise 31 bin tondur. Ancak jeotermal enerji üreten santrallerden çıkan karbondioksit ise yaklaşık yüzde 1’dir. Bunu ülkemizde metrekareye böldüğümüz an metrekareye 3 gram düşer” dedi.

“Yerli, Milli ve Yenilenebilir Çevre Dostu Kaynağımıza Hep Birlikte Sahip Çıkalım”
Tüm bu veriler ışığında jeotermal kaynaklarımızın Aydın ve Türkiye için doğru kullanılması ve kurallara uygun işletilmesi gerektiğine vurgu yapan ŞENTÜRK, “ikincil yatırımlar için yerel yönetimler ve yatırımcılarımız sürekli temas halince olmalı, en az ayda 1 defa muhtarlarımız başta olmak üzere; STK’lar, kaymakamlar ve belediye başkanlarımız başkanlığında toplanarak varsa sorunlar tartışılmalı ve yeni yerel yatırım olasılıkları değerlendirilmelidir. Bunun için dernek olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yerli- milli ve yenilenebilir çevre dostu kaynağımıza hep birlikte sahip çıkalım” şeklinde konuştu.
Jeotermal santrallerin cirosu üzerinden yasa gereği ödediğimiz ve yerel yönetimlere aktarılması gereken yüzde 1 devlet payının JESDER olarak peşine düştük. Germencik halkı bu konuda devletimiz ve politikacılar aracılığıyla bu konunun takipçisi olmalı. Germencik özelinde Belediye’ye aktarılması gereken tutar 270 MW üzerinden yılda 18 milyon TL’dir. Bu tutar ilçenize yerel yönetimlerce hizmet olarak yansıyacaktır” dedi.

Biz yerel yönetimler ile iş birliği içerisinde faaliyetlerimizi sürdürme çabasındayız, defaten randevu taleplerimize olumlu yanıtlar alamadık oysa varsa sorunlarımızı dile getirerek çözüme ulaştırmanın yegane yolu konuşabilmektir. Bizleri yasa ve yönetmelikler çerçevesinde sürekli denetleyin ve bu denetim sonuçlarını tarafsızca yöre halkımız ve basın ile paylaşın, bundan hiçbir sıkıntı ve endişe duymuyoruz. Aksine bu biz yatırımcıları da yöre halkını da rahatlatacaktır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

MAREN A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Şişman ise “Doktor olan birisi Aydın’da jeotermalden dolayı insanlarda kanser oluyor derse, ben de olsam bu laflara inanırım. Siyasetçilerde korku salarak insanları bir yere yönlendirmektedir. İnsanları yanlış bilgilendirerek ‘kanser olacaksınız, öleceksiniz’ diyerek bilime ve ilime aykırı konuşuyorlar. Eğer bu bilimle ve ilimle ispatlanırsa, ilk önce bu santralde ben çalışmam” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın