Avrasya Pencere, Cam ve Kapı Fuarı 2017 kapsamında REED TÜYAP ve Glass Performance Days (GPD) işbirliğiyle düzenlenen ‘Mimarlar ve Tasarımlar için Cam’ adlı panel, Türkiye ve dünyanın önde gelen kentlerinden İstanbul’a gelen birçok mimarı ve sektör profesyonelini bir araya getirdi.
Muharremoğlu: Glass Performance Days organizasyonunun 2015’ten beri fuarımızda bizimle birlikte olması gurur verici
‘Mimarlar ve Tasarımlar için Cam’ adlı panelin açılış konuşmasını yapan REED TÜYAP Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, “Düzenlediği eğitimlerle dünya cam endüstrisinin gelişimine önemli katkı sağlayan ve cam uygulamalarında yeni trendleri ve teknolojileri tüm dünyaya tanıtan Glass Performance Days organizasyonunun 2015’ten beri fuarımızda bizimle birlikte olması gurur verici. Bu değerli organizasyonu düzenleyen Glass Performance Days’e, sundukları katkılar için etkinlik sponsorları; Şişecam, Glaston, Kuraray ve Dow Corning firmalarına ve paylaştıkları kıymetli bilgilerden dolayı seminer konuşmacıları Werner Sobek, KH Tasarım & Danışmanlık ve Karakalem Cephe Tasarım firmaları yetkililerine teşekkürlerimizi sunarım. Hepimize verimli bir fuar ve seminer diliyorum ”dedi.
Vitkala: Cam denildiğinde kimsenin aklına sadece düz cam gelmemeli
Panelin ikinci konuşmacısı olan Glass Performance Days Başkanı Jorma Vitkala, organizasyonun; sektörün aktörlerini bir araya getirmenin ötesinde yeni teknolojilerin ve uygulamaların gün yüzüne çıkmasına olanak sağladığını belirtti. Cam denildiğinde kimsenin aklına sadece düz cam gelmemesi gerektiğinin altını çizen Vitkala, “Günümüzde sektör temsilcileri pek çok cam tipi ile karşılıyor ve bu camların nasıl kullanılacağıyla ilgili sorular aklına geliyor. İşte GPD olarak bu soruların cevabını bulmanıza yardımcı oluyoruz. Öte yandan günümüzde cam kullanımında enerji yönetimiyle ilgili farklı çalışmalar yapılıyor. Vakum izolasyonu bu anlamda önemli bir konu. Ve hatta 3mm ve 2mm aralığındaki ince camlar, yeni bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
Pekışık: Çevre dostu geri dönüşümlü yeşil malzemeler hedeflenmeli
Sürdürülebilir bir dünya için camın önemine değinen Şişecam Düzcam, İş Ortakları Gelişim Müdürü Gül Pekışık, bina tasarımlarında enerji ve ışık kullanımının çok önemli unsurlar olduğunu belirtti. Markaların çevre dostu geri dönüşümlü yeşil malzemeler hedeflemesi gerektiğini belirten Pekışık, “Doğal gün ışığından ne kadar faydalanılırsak yaşam kalitemiz o kadar artıyor. Yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Bu nedenle doğal ışığın mekana alınması önemli bir parametre. Cam yüzeyler genişleyince ışık daha çok mekana giriyor. Tabii ki lamine ve temperli camlar kullanılarak emniyet ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Böylelikle olumsuz durumlarda kırılma gibi yaralanmalar ve hasar daha az olabiliyor. Hatta cam kaplamalar sayesinde esnek, sınırsız tasarım imkanı elde ediyoruz. Ayrıca önemli bir unsur olan gürültüyü kesen yeni sistemler tercih edilerek yaşam alanlarımızı bir üst skalaya taşımalıyız.”
Horasan: Camın A,B,C ve D’si bir bütün olarak ele alınmalı
Mimarlar ve tasarımcılar için camın A,B,C ve D’sini anlatan KH Tasarım ve Danışmanlık’tan Kayhan Horasan’da cam sektörünün mimarlara anlatacak çok şeyi olduğunu aktardı. Horasan, “A dediğimiz olay camların firesiz kesilerek ve işlenerek standart cam plaka ölçüsü olan 3,21mX6m seviyesine getirilmesidir. Çünkü cam kenar işlemeleri ve cam delme kuralları önemli unsurlardır. B dediğimizde ise emniyet camlarından bahsediyoruz. Camın herhangi bir işleme tabi tutulmadan, emniyetli bir cam olarak kullanılması gerekiyor. Örneğin; Lamine cam kırılınca yerinde kalma özelliği taşıyor. Bu durum yaralanma riskini çok aza indirme imkanı sunuyor. C’de anlatmak istediğimiz olay ise nerede hangi cam kullanılması gerektiğidir. Örneğin; Temperli lamine giriş katlarında kullanım için uygun bir cam çeşidi. D başlığında da dijital baskılı camları ifade ediyoruz. Estetik, mahremiyet, enerji verimliliği, gölgeleme gibi özelliklerin mümkün hale getirmesi ancak camın A,B,C ve D’sini tamamıyla yaptığımızda mümkün olmaktadır. “
Öte yandan panel kapsamında günümüzün inovatif camlarına değinen Wernek Sobek Stuttgart AG. İstanbul Bölgesi Genel Müdürü Mustafa Alkan ise mühendislik ve teknik olarak kendi izlenimlerini dile getirdi ve tasarım açısından neleri göz önüne aldıklarını aktardı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.