Maliye Bakanlığı’nın “vergi yeniden yapılandırmalarına son verecek düzenleme” olarak adlandırılan çalışmasına yönelik ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı

Maliye Bakanlığı’nın “vergi yeniden yapılandırmalarına son verecek düzenleme” olarak adlandırılan çalışmasına yönelik ayrıntılar belli oluyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, düzenlemelerde mükelleflerin geçmiş performansları ve ileriye dönük planları ana rol oynayacak.

Vergi borcunu ödeyemeyen mükellefin geçmiş dönemlerde yükümlülüklerini yerine getirme alışkanlığını ve vergi uyumunu dikkate alarak, şirketin genel durumunu da gözeterek, oluşan borcunu yapılandırabileceğini ifade etti. Buna göre, ana para dışındaki faiz, gecikme zammı gibi ilave yükleri çok düşük seviyelerde tutabilecek.

Yapılacak düzenlemeyle idareye bu yönde yetki verilecek. Mevcut “uzlaşma” ve “tecil” mekanizmalarında, standart kriterler bulunmuyor. Tecilde faiz yüksek olabiliyor. Uzlaşmada ise inceleme, soruşturma gibi idari bir işlemin sonucunda, uyuşmazlığın yargıya gitmemesi yönünde bir yaklaşım ortaya çıkıyor. Ancak uzlaşma mekanizması objektiflik yönünden zaman zaman tartışmalara neden olabiliyor.

Yeni düzenlemenin ise idarenin inceleme-soruşturma yönündeki yetkisine ve uygulamalarına etki etmeyeceği, borcunu zamanında ödeyemeyen mükellefe yönelik bir içerikte olacağı kaydedildi. Bu kapsamda, uzlaşma mekanizması inceleme-soruşturma eksenli olarak devam edecek.

Torba Yasa, Resmi Gazete’de yayımlandı

Vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 vergi indirimi sağlayan, Ahilik Fonu kurulması, yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnası sağlayan, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim sağlayan düzenleme 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanacak. Yabancılar, çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’den aldıkları ilk konut ve iş yeri için KDV ödemeyecekler. Ancak aldıkları işyeri ve konutu bir yıl satamayacaklar. Bu düzenleme 1 Nisan 2017 tarihinde itibaren uygulanmaya başlayacak.Yasayla işyerini kapatan ya da zor durumda kalan esnafa belirli bir süre ödeme yapmak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı kurulması öngörülüyor. Ahilik Fonu 1 Ocak 2018’de yürürlüğe girecek.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın