Oyun grupları, okul öncesi eğitim süresinde çocukların dil, bilişsel, psikomotor, sosyal-duygusal ve öz bakım becerilerini geliştirmek üzere oluşturuluyor. Ancak bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından farklılık gösteren çocukları destekleyecek bu tür grup aktiviteleri yok denecek kadar az. Oysa gelişimsel olarak zorluk çeken çocukların da bire bir eğitimlerin yanı sıra sosyal ortamlara daha kolay adapte olabilmeleri, uygun beceriler sergileyebilmeleri, tekil ortamdan çoğul ortama geçerken güçlük yaşamamaları için oyun gruplarına ihtiyaçları var.

Nuh’un Gemisi Çocuk Terapi ve Aile Danışmanlığı Merkezi, bu ihtiyaçlara cevap verebilmek adına SPLAY – Special Education & Play adını verdiği oyun grubu uygulamasını başlattı. SPLAY, bir yandan gelişimsel olarak zorluk çeken çocukların bire bir aldıkları eğitimi tamamlarken, öte yandan sosyal ortamlara uyumlarına destek oluyor.

“Gelişimsel bozukluğu olan çocuklarımızın da oyun gruplarına ihtiyacı var” diyen Nuh’un Gemisi Çocuk Terapi ve Aile Danışmanlığı Merkezi Kurucusu Mine Nişlioğlu, “Amacımız ailelerin ekonomik gücünü zorlayan meşakkatli eğitim sürecini biraz olsun kolaylaştırmak, gelişimsel bozukluğu olan çocuklarımızın ‘geleceğe hazırlayan ve sosyal beceriler geliştirmelerini sağlayan bir ortamda’ oyunlarla öğrenmelerini sağlamaktır” açıklamasında bulunuyor.

Mine Nişlioğlu, SPLAY’ın faydalarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

  • “SPLAY oyun grupları en fazla 4  çocuğumuzun katıldığı özel eğitime yönelik ölçülebilinir 3 aylık hedefler dahilinde, ‘ifade edici ve alıcı dil gelişimini, bilişsel beceriler gelişimini ve grup/sosyal gelişim becerilerini’ oyun aracılığıyla kazandırıyor.
  • Özel eğitim ve psiko-gelişimsel destek ilkelerine dayanarak ve bilimsel yaklaşımı benimseyerek sürdürülen bu gruplar, çocuklara sosyal becerilerin ve dil gelişiminin temelini oluşturan ortak dikkat, taklit etme, model alma gibi becerileri edindiriyor.
  • Çocukların gruba aktif katılımını sağlamak ve gelişimini takip etmek için grup moderatörü dışında, her çocuğun arkasında kendi gölge öğretmeni bulunuyor.
  • 3 aylık dönem sonucunda ailelere bir değerlendirme raporu sunuluyor. Çocukla hangi hedeflere ulaşıldığı, hangileri için çalışmaların sürdürülmesi gerektiği ve gelecek dönemde hangi yeni becerileri edinebileceği aktarılıyor.”

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın