AB ülkeleri ekonomik dengesizliklerle boğuşuyor

AB üyesi 27 ülkeye ilişkin çalışma, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Portekiz ve Güney Kıbrıs’ta aşırı ekonomik dengesizlikler, Almanya, İrlanda, İspanya, Hollanda, Slovenya ve İsveç’te ise makroekonomik dengesizlikler olduğunu ortaya koydu. AB’de ekonomik toparlanma işsizlik oranlarında düşüşe katkı sağlasa da, kriz öncesi seviye henüz yakalanamadı.  

AB Komisyonu üye ülkelerin ekonomi ve sosyal politikalar alanında belirlenen öncelikleri hayata geçirme yönünde sağladıkları ilerlemenin değerlendirildiği Avrupa Sömestri Kış Değerlendirme Raporu’nu yayınladı. Rapora ek olarak, Mali İstikrar Anlaşması’nın (Fiscal Compact) uygulaması ve İtalya’da kamu borcuna ilişkin son duruma dair raporlar da yayınlandı.

AB üyesi 27 ülke için hazırlandı

İstikrar Destek Programı kapsamında bulunan Yunanistan’a ilişkin değerlendirmenin kapsam dışında tutulduğu Avrupa Sömestri Kış Değerlendirme Raporu, AB üyesi 27 ülkeye ilişkin özel raporları içeriyor.

Buna göre; yatırımların artırılması, yapısal reformların sürdürülmesi ve mali sorumluluk çerçevesinde maliye politikaları uygulanmasının güvence altına alınması için geçen yıl üye ülkelere sunulan özel önerilerin uygulanması yönünde ilerleme sağlandı.

AB Komisyonu değerlendirmesi, ekonomik toparlanmanın üye ülkelerin çoğunluğunda işsizlik oranlarında düşüşe katkı sağladığını gösteriyor. Ancak henüz kriz öncesi seviyelere ulaşılmadığı not ediliyor.

Ayrıntılı analizler bazı ülkelerde GSYİH’ya oranla yüksek cari işlemler açığının düzeltildiğine, özel sektör ve kamu borcunun yanı sıra dış borç stoklarının düşüşe geçtiğine işaret ediyor.

Avrupa ekonomilerinde riskler

Öte yandan çeşitli riskler geçerliliğini koruyor. Bazı üye ülkelerde yüksek cari işlemler fazlası sınırlı düzeyde dengelenirken, yüksek oranda sorunlu kredi finans sektörü üzerinde baskı oluşturuyor.

AB Komisyonu, Kasım 2016’da 13 üye ülkenin makroekonomik dengesizlik yaşayıp yaşamadığını değerlendirmek üzere ayrıntılı analiz gerçekleştirme kararı almıştı. İncelemeye alınan AB üyesi 13 ülkenin geçen yıl makroekonomik dengesizlik veya aşırı dengesizlik yaşadığı tespit edildi.

Çalışmaya göre, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Portekiz ve Güney Kıbrıs’ta aşırı ekonomik dengesizlikler var. İrlanda, İspanya, Hollanda, Slovenya ve İsveç’te var olan makroekonomik dengesizlikler, Finlandiya için söz konusu değil. Bu sonuçların ardından Finlandiya dışındaki 12 üye ülke için gözetim süreci devam edecek.

Avrupa Sömestri Kış Değerlendirmesi, AB düzeyinde ekonomi politikalarının eşgüdümü için yıllık olarak gerçekleştiriliyor. 2017 yılı için üye ülkelere özel öneriler ise ilkbaharda yayımlanacak.

Mali İstikrar Anlaşması

Mali disiplinin güçlendirilmesini ve denk bütçe kuralları uygulanmasını öngören Mali İstikrar Anlaşması Euro Bölgesi ülkelerine ek olarak Bulgaristan, Danimarka ve Romanya olmak üzere 22 üye ülke için bağlayıcı.

Rapora göre, ekonomik ve mali kriz sonrası oluşturulan Mali İstikrar Anlaşması çerçevesinde alınan kararların üye ülkelerin ulusal mevzuatlarına aktarılması yönünde de ilerleme kaydedildi.

İtalya’nın İstikrar ve Ekonomik Büyüme Paktı kapsamında belirlenen borç kriterine veya kritere ulaşmak için belirlenen borç düşüş hızının referans seviyesine uyum düzeyinin değerlendirildiği raporda, Hükümetin Nisan 2017’ye kadar kabul edileceğine dair taahhüt verdiği ek yapısal tedbirler yürürlüğe konulmadığı sürece ülkenin borç kriterlerine uyum sağlayamayacağı değerlendirmesine yer verildi. Ancak Aşırı Açık Prosedürlerinin başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin kararın, AB Komisyonu’nun İlkbahar 2017 tahminleri doğrultusunda alınacağı not ediliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın