21 Şubat’ta Londra’da düzenlenen Şehir Gıda Konferansı 2017’de, düşük gıda fiyatları politik istikrar için önemli bir unsur olarak tanımlandı.

Londra’nın tarihi Guildhall salonunda düzenlenen konferansa endüstri liderleri, akademisyenler ve Londra’nın önemli gıda firmalarının üyeleri katıldı.

Konferans içeriği; gıda güvenliği profesörü ve Belfast Queen’s Üniversitesi Küresel Gıda Güvencesi Enstitüsü’nün kurucusu olan Profesör Chris Elliott tarafından hazırlandı.

Düşük gıda fiyatları politik istikrarın değişmez bir parçası

Ancak Prof. Elliott’un konferansa katılamaması nedeniyle sunumu Kuzey İrlanda Gıda ve İçecek Birliği yönetici direktörü Michael Bell yaptı.

Prof. Elliott’un sunumunda “gıda fiyatlarını düşük tutmak, politik istikrarın sürmesi açısında oldukça önemli” sözleriyle konunun önemi vurgulandı.

Prof. Elliott’un sunumunu aktaran Bell, “Gıda fiyatlarındaki artışın toplumda kargaşaya ve hatta hükümetlerin düşmesine yol açtığına dair geçmişte örnekler var. 1977’de Mısır’da yaşanan ‘ekmek isyanı’, ülkedeki büyük şehirleri ciddi şekilde etkilemişti. Düşük ücretle çalışan yüzbinlerce insan temel gıda maddelerinin fiyatları nedeniyle ayaklanmıştı.” dedi.

Politik istikrar uğruna endüstri feda ediliyor

İngiltere’de gıda harcamalarının aile gelirindeki payı %12’den daha düşük. Düşük fiyatlara ürün seçeneklerinin hızla artması eşlik ediyor. İngiltere’deki süpermarketlerde 50.000 farklı gıda ürününü 24 saat bulmak mümkün.

Elliott’a göre, birçok tüketici İngiltere Ulusal Çiftçi Sendikası’nın İngiliz ürünlerini alma çağrısına olumlu baksa da, alışveriş yaparken bu duruma pek dikkat etmiyor.

Elliott bu nedenle gıda fiyatlarını düşük tutarak politik istikrar sağlamak uğruna İngiltere tarım ve gıda endüstrilerinin feda edildiği görüşünde.

İngiltere’yi sıkıntılı günler bekliyor

İngiltere uzun dönemde gıda güvencesini hesaba katmadığı için, birtakım etkenler nedeniyle bazı gıdalarda kıtlık sıkıntısı yaşayabilir. Elliott konuyla ilgili olarak şunları ekledi:

“İklim değişimi, Hindistan ve Çin’in refah seviyesinin artması gibi etkenler gıda ticaret akışında büyük değişime neden oluyor. İngiltere bu  değişimler nedeniyle orta ve uzun vadede gıda kıtlıklarına karşı savunmasız hale gelebilir.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın