Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Yarar, imza töreni öncesi TUYED yönetiminin sorularını yanıtladı. Kayak sporunu bir kalkınma modeli olarak gördüklerini belirten TKF Başkanı Yarar, 2026 yılına kadar 10 milyonu yabancı 4 milyonu yerli turist olmak üzere toplam 14 milyon kış turistini hedeflediklerini kaydetti.
İlk etapta yazın Türkiye’ye gelen ve ülkemizi tanıyan turistlere tanıtım yapacaklarını belirten Yarar, “Bu kesim nasıl olsa Türkiye’yi tanıyor. Türkiye’ye gelen 4 kişiden birini kış turizmi için ülkemize çekecek çalışmalar planlıyoruz. Türkiye’nin dağlarını tıpkı yaz turizminde tanınan mekânlarımız dünyada tanınan turistik yerler haline getireceğiz” dedi.
Önümüzdeki yıllar için önlerine koydukları hedeflerin ulaşılabilir olduğunu vurgulayan Yarar “Günümüzde kış turizminde ilk sıralarda bulunan Fransa’nın bu noktaya nasıl geldiğini araştırdığımızda, işin arkasında 1964’te Fransız Cumhurbaşkanı De Gaulle tarafından hazırlanan ve CDA’nin bugün mirasçısı olduğu ciddi bir planlama olduğunu görüyoruz. Biz de kış turizmi ve kayak merkezleriyle ilgili 30 yılı aşkın bilgi birikimi bulunan CDA ile bir anlaşma yaptık. Birkaç aşamayı içeren bu anlaşmanın ilk fazında, Türkiye’deki dağların röntgenini çekip, kayak turizmine uygun olanlarını saptayacağız.”
Bir rapor hazırlanacak
Türkiye’de kış turizmine uygun dağların tespiti projesi kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Turizm ve Kültür Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmaya istinaden; projenin planlama, koordinasyon ve kontrol görevinin TKF’ye verildiğini hatırlatan Yarar “Kış turizmi için oluşturulan koridorlardaki dağların ölçümünün yapılması gerekiyor. CDA ile yaptığımız anlaşmanın gereği olarak yüksekliği bin 500 metrenin üstündeki dağların jeolojik araştırmalarını yapacağız. Bunlardan kayak turizmine uygun olanları saptayacağız. Nereye yatırım yapılabileceğinden hangi bölgede kaç kayakçı yetiştirilmesi gerektiğine kadar geniş bir araştırma yapacağız. Hatta aday olacağımız 2018 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapabilecek kayak merkezine ait tüm tüm bilgileri raporlaştırıp bunu ilgili bakanlıklara vereceğiz” diyor.
Önümüzdeki 12 yılın sonunda Türkiye’nin kış turizminden 11 milyar euro’luk gelir elde etmesine yönelik hedefleri olduğuna dikkat çeken Yarar, bu hedefin yakalanabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle özetliyor: “Kış turizmi spor olmanın yanı sıra, bir yaşam biçimidir. TKF olarak 12 yılda 4 milyon kayakçı sayısına ulaşmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda, kayak eğitimini MEB’in müfredatına eklettik. Önümüze koyduğumuz hedeflere ulaşmanın yolu paydaşların işbirliği ve koordineli çalışmasından geçiyor. Kayak turizminde sürdürülebilir bir büyüme için dağların yönetimine bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bu güne kadar ektiğimizi ve bundan sonra ekeceğimizi biçmek istiyorsak bunu yapmak zorundayız.” Kerem Köfteoğlu
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.