15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomide meydana gelen yavaşlamaya yönelik ilk seferberlik gayrimenkul sektöründe başlatıldı. Hükümet, ekonomide tekrar hareketlilik sağlanmasına yönelik başlattığı seferberliklerle, sektöre son 6 ayda 12 farklı destek verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı sonrası, bankaların kredi faizlerini düşürmesi ile başlayan teşvik döneminde sağlanan kolaylıklar, gayrimenkul alıcılarının alım gücünü arttırdı.

Konut üreticileri ile gayrimenkul alıcılarının, Hükümetin başlattığı teşvikleri memnuniyetle karşıladığını belirten Netkon İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Karan, “Faizlerin düşürülmesi ile başlayan süreç, vatandaşın alım gücünü arttırarak, ekonomide bir hareketlilik meydana getirdi. Bu durum istatistiklere de yansıdı” dedi.

Konut Satışı Hızlandı

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat ve gayrimenkul sektörlerine yönelik yapılan başlıca teşviklerden örnekler vererek, Karan, “Yüz elli metrekareden büyük evlerde KDV yüzde 8’e çekildi. 36 ay olan konut iade süresi 24 aya çekildi. Alıcının tazminatı kademeli olarak yüzde 8’e düşürüldü. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ve kat karşılığı sözleşmelerine ait damga vergisi oranı da sıfırlandı. Türkiye’den mülk alan yabancıya KDV istisnası uygulanacağı açıklandı. Ayrıca, faizlerin düşürülmesi ve vadelerin uzatılmasıyla ilgili Emlak Konut GYO’nun başlattığı kampanyaya, temennimiz doğrultusunda, diğer konut üreticileri ve bankalar da dahil olmaya başladılar. Tüm bu teşvik ve kampanyalar konut satışını hızlandırdı.” ifadelerini kullandı.

Yabancıların Yatırımı Artacak

Vatandaşlık ve KDV istisnası uygulamalarının yabancı konut alıcılarını olumlu etkileyeceğini söyleyen Karan, “Söz konusu desteklerle yabancı yatırımcıların ülkemize yatırımları artacaktır. Hükümet tarafından sağlanan imkânlarla birlikte, önümüzdeki aylarda sektöre kazanç sağlanacağını bekliyoruz.” dedi.

Şirket Mağduriyetlerinin Önüne Geçiliyor

Firmalara yönelik yapılan iyileştirmelerin önemine dikkat çeken Karan, “Konut alıcıları için alım şartları iyileştirirken aynı zamanda üreticiler için de kolaylıklar sağlamak gerekir. Hükümet bunun bilincinde hareket ederek inşaat firmaları için KDV düzenlemesi yaptı. Şirketlerin mağduriyetlerini önlemek için konut iade süresini ve tazminatta indirime gitti” ifadelerini kullandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın