Destek Yatırım Araştırma Müdürü Tufan: “Yurt içi tarafta enflasyon, işsizlik gibi önemli makro datalar 2017 yılı için olumsuz sinyaller vermiş olsa da yurt içi gündemin sakin seyretmesi TL’nin değer kazanımlarını destekliyor”
Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, yurt içi gündemin sakin seyretmesinin Türk lirasının (TL) değer kazanımlarını desteklediğini bildirdi.
Haftanın önemli gelişmelerini değerlendiren Tufan, geçen hafta Salı ve Çarşamba günleri bankacılık komitesine sunum yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın açıklamalarının yakından takip edildiğini belirtti.
Başkan Yellen’ın Fed’in faiz artışlarına devam etmek için gereğinden uzun süre beklemesinin akıllıca olmayacağı, bu nedenle istihdam ve enflasyonun beklentilerine paralel gelişmesi halinde, gelecek toplantıların birinde faiz artışı olabileceği sinyalini verdiğini anımsatan Tufan, şunları kaydetti:
“Bu şahin açıklamalar sonrası dolar endeksi hızla yükseliş kaydetmiş ve 101,75 seviyesini test etmişti. Başkan Yellen gibi Yardımcısı Fischer’ın açıklamalarının da faiz artışlarını savunan çizgide olması sonrası Fed’in mart ayı toplantısından gelecek olası faiz artış ihtimali yüzde 40’ın üzerine çıktı. Ancak endeksin bu yükselişi çok fazla kalıcı olamadı. Bunun nedeni her ne kadar mart ayında faiz artışı tahminleri yükselse de, piyasaların arka planda bu toplantıdan faiz artışı beklememesi. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın savunduğu mali politikalar ve dolara ilişkin açıklamaları dolarda belirsizlik oluşturarak satış baskısını artıyor.
Piyasalar her ne kadar mart ayında yapılacak olası faiz artışına arka planda inanmasa da haziran ve sonrasında yapılacak Fed toplantılarında bu ihtimal daha güçlü olacak. Yurt içi tarafta ise enflasyon, işsizlik gibi önemli makro datalar 2017 yılı için olumsuz sinyaller vermiş olsa da yurt içi gündemin sakin seyretmesi TL’nin değer kazanımlarını destekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) özellikle ocak ayında rekorlar tazeleyen kurda heterodoks politikalar ile psikolojik üstünlüğü yeniden ele geçirmesi etkili olmaya devam ediyor. Ancak 16 Nisan’da yapılacak referandumun muhtemelen siyasi tansiyonu artıracak olması, diğer yandan Fed’in yapmaya hazırlandığı faiz artışlarının bu aydan sonra daha güçlü ihtimalle fiyatlanacak olması doların yönünü yeniden yukarı çevirebilir.”
“Dolar 3,60’ı kırarsa 3,55’e düşebilir”
Tufan, kurda teknik olarak orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmiş olsa da 3,94 rekor seviyelerinden başlayan satışların aralıksız devam ettiğini dile getirdi.
Özellikle son 1 ayda TL ile gelişen ülke para birimleri kıyaslandığında TL’nin dolar karşısında rakiplerine nazaran daha olumlu seyrettiğinin görüldüğünü ifade eden Tufan, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu süre zarfında TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 değer kazandı. Amerika’da bugün Başkanlık Günü olması nedeniyle küresel piyasalarda likidite düşecek olsa da kurda satışların hafta genelinde devam etmesi durumunda 3,60 ve sırasıyla 3,5885-3,5500 bandını gündeme getirebilir.
15 Mart’ta Hollanda’da genel seçim ve eylül’de Almanya’da parlamento seçimleri var. Fransa’da ise seçim gündemi daha yoğun. Seçimi kazandığı takdirde Fransa’yı Avro Bölgesi’nden çıkaracağını vaat eden Marine Le Pen eğer ki 7 Mayıs’ta sonlanacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ni kazanırsa avroya olan güven iyiden iyiye azalabilir. Ayrıca, Fransa’da 18 Haziran’da genel seçimleri de takip edeceğiz. Brexit sürecini bile halen şekillendiremeyen Avrupa, İngiltere ve İtalya ardından bir darbe de Fransa’dan alırsa avro varlıkları 2017’de gücünü koruyamayacaktır.”
“Avrupa’da yaklaşan seçim takvimi belirsizliği artırdı”
Tufan, hafta boyunca Fed’in açıklayacağı şubat ayı toplantı tutanaklarının takip edileceğini bildirdi. Toplantı tutanaklarında faiz artışına yönelik mesajların takip edileceğine dikkati çeken Tufan, kısa vadede Fed’in faiz yükselteceği beklentisinin doların güçlenmesinde etkili olabileceği bilgisini paylaştı. Tufan, şunları kaydetti:
“Aynı zamanda ABD’den PMI imalat, yeni konut satışlar verisi ön plana çıkıyor. ABD’nin yanı sıra İngiltere’den büyüme rakamları takip edilecek. Avrupa’da yaklaşan seçim takvimi belirsizliği artırdı ve altının onsu bu gelişmeler sonrasında 1.200-1.225 seviyeleri arasında dengelenmiş görünüyor.
Küresel gelişmelerin risk iştahını yükseltmeye devam etmesi durumunda altının onsu orta vadede 1.250 -1.280 dirençleri arasında denge arayışında olabilir. Gram altın cephesinde ise ons fiyatlarının yukarı gitme isteği ve kurda 3,60 seviyelerinde dengelenen fiyatlar 140-145 TL bölgesini gündemde tutmaya devam ediyor. Gram altında takip ettiğimiz direnç seviyeleri ise 147-150 TL olmaya devam ediyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.