Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nın ikinci gününe ‘Sıra Dışı Kadınlar’ paneli damga vurdu.
Dünyanın ilk 50 top modeli arasında yer alan Tülin Şahin, mankenlik mesleği boyunca yurt dışında çalıştığı ajanslara, Türkiye’de iş yapma teklifinde bulunduğunu ve tüm yurt dışı ziyaretlerinde Türk ürünlerini yanında taşıdığını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezi’nde devam ediyor. TİM’in ev sahipliğinde Arçelik, Çalık Holding, Sabancı Holding, Turkcell, Türkiye Ekonomi Bankası ve Türk Hava Yolları sponsorluğunda düzenlenen etkinliğe Hürriyet Gazetesi Ekonomi Editörü Elif Ergu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Sıra Dışı Kadınlar’ paneli damga vurdu. Sanattan iş dünyasına kadar pek çok alanda kendini ispat etmiş isimler, Türkiye İnovasyon Haftası’nda başarı hikayelerini anlatarak, gençlere ve kadınlarla önemli mesajlar verdiler.
“Türk oluşum dünyada dikkat çekti”
Dünyanın ilk 50 top modeli arasında yer alan Tülin Şahin, panelde mankenlik mesleğindeki başarı hikayesini şu sözleri ile paylaştı: “16 yıldır mankenlik yapıyorum. Bugün dünyaca ünlü isimlerin marka yüzü olacağım hiç aklıma gelmezdi. Profesyonel olarak bu işe başladığım da moda politikamı geliştirdim. Danimarka’dan Paris’e gittim. Dünyaya açılınca Türk oluşumun çok dikkat çektiğini gördüm. Ben bu dikkati neden burada tutuyorum dedim ve ülkeme geldim. Çalıştığım ajanslara adresimin Türkiye olduğun söyledim. Çalıştığım her markaya bir sonraki çekimi Türkiye’de yapalım dedim. Hepsi bu teklifimi iyi karşıladı. Bugün Ortaköy meydanını yılbaşı kampanyası için kapattık.”
“Tüm uçuşlarımda THY zorunluluğu getirdim”
Şahin, birlikte çalıştıkları ajanslara yurt dışı uçuşlarında kullanacağı uçak biletlerini Türk Hava Yolları’ndan alma zorunluluğu getirdiğine dikkat çekerek, “Bütün uçuş biletlerimde Türk Hava Yolları’nı kullanıyorum. Kendimce ülkeme katkıda bulunmayı amaçlıyorum hatta adım ‘THY Tülin’e çıktı. Yurt dışı ziyaretlerimde de yanımda hep bir Türk ürünü taşıdım. Kadınlar lütfen yaratın, üretin. Yaratan üreten bir kadından daha güzel bir kadın yoktur” dedi.
Sempatik tavırları ve başarı hikayesi ile Türkiye İnovasyon Haftası’nda herkesi etkileyen Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunun Kurucusu, Yönetmen, Yazar ve Oyuncu Ümmiye Koçak, etkinlikte sanatın ve sanatçının köylüsü ya da şehirlisi olmayacağının mesajını verdi. Adana’nın bir köyünde yaşayan Koçak, 60’lı yıllarda köyünde ilk okula giderken Maksim Gorki’nin bir kitabının kapağındaki resimden etkilenerek, gaz lambası ışığında aynı gün sabaha kadar kitabı okuyup bitirdiğini anlatarak, “Okuduğum kitap aynı bizim köyü anlatıyordu. Kitaptan aldığım mesaj da hayal kurmanın beleş olduğu kimsenin hayaline kesinlikle karışamayacağı oldu” diye konuştu.
Ümmiye Koçak, köyünün sesini duyurmak için bir şeyler yapmaya karar verdiğini, köyde kapı kapı gezerek, kadınlara tiyatroyu anlattığını söyledi. Koçak : “Tiyatro oyunu yazdım oyunda oynatmak için komşularımı ikna etmeye çalıştım. Arkadaşlarımın arasında ‘ tiyatro nedir, yenecek bir şey midir’ diye soran bile oldu. Onlara bu oyunu oynarsak, erkeklerden ilk kez takdir alacağımıza ikna ettim ve 40 tane kadın arkadaşım arasından 7’sini ikna ettim. Köyümüzü anlatan oyunumuzu oynadık. Erkekler çok beğendi. Aynı bizi yazmışsınız diye söylediler” dedi.
“Sanatın köylüsü şehirlisi olmaz”
Koçak, 2005 yılında kadınların sesini daha da iyi duyurabilmek için film yapmaya karar verdiğini ve Yün Bebek’i çektiğini söyledi. Yurt dışından da ödül aldığını hayal bile etmediğini anlatan Ümmiye Koçak, “İyi bir desteğe de ihtiyacımız var. Devlet bursu ile okuyan Küçük Elif’in öğretmen olduğunu anlatan filmimin ikincisini çekmek istiyorum. Gelin birlikte çekelim. Sanatın köylüsü şehirlisi yok” dedi.
Türkiye’de erkek egemen olan enerji sektörünün önde gelen kadın yöneticilerinden olan OMV Petrol Ofisi CEO’su Gülsüm Azeri de Türk kadını olarak Avrupa’daki oluşumlarda Türkiye’yi temsil ettiğini söyledi. Azeri, Türkiye İnovasyon Haftası’nda gençlere potansiyellerini görebilecekleri yöneticiler ile birlikte çalışmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Panelin bir başka önemli konuşmacısı da İkea’ya tasarımlar yapan ilk Türk tasarımcı Pınar Demirdağ oldu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.