Kısa vade için TL’de en kötünün geride kalmış olabileceği beklentisi dün sert gerileyen dolar/TL’de bugün yılın ilk enflasyon raporu yoğun iç veri gündemi ve TCMB’nin likidite adımları izlenecek.

TCMB’nin swap olarak da bilinen adımları ve 200 baz puanlık faiz artışına denk gelen sıkılaştırma adımlarının da desteğiyle TL dün itibarıyla bu yıl ilk kez gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.

Bankacılar TCMB’nin bugün enflasyon raporunda yapılacak açıklamalarda önümüzdeki dönemde uygulanabilecek para politikalarına ilişkin yapabileceği olası sinyallerin yakından izleneceğini söylediler.

Merkez Bankası’nın 2017 yılı için yüzde 6.5 olan yıl sonu tahmininde yukarı yönlü sert revizyon olabileceğini belirten bankacılar ayrıca TCMB’nin sadeleşme ve tek faizden fonlama adımlarına ara vermesinin geçici olup olmadığını anlamaya çalışacaklar.

Dün güne 3.86 civarında başlayan dolar/TL TCMB’nin likiditeyi sıkı tutmaya devam etmesi ve depo ihalesinde ihalenin altında bir teklif gelmesinin de desteğiyle 3.80’nin altını test etti. Kur bu yıl ilk kez gelişmekte olan para birimlerinden belirgin şekilde pozitif ayrıştıktan sonra günü 3.79’un hemen üzerinde tamamladı. Bugün izlenecek veriler arasında ise 2016 yılına ilişkin dış ticaret istatistikleri, 2016 yılı turizm gelirleri ve yabancı ziyaretçi sayaısı, PPK özetleri ile Hazine üç aylık borçlanma stratejisi de yer alıyor.

Bu sabah ise saat 08.57 itibarıyla 3.7860/3.7885 seviyesinde işlem görüyor. Aynı saatte sepet bazında TL 3.9178/3.9215, euro/TL 4.0510/4.0541 seviyesinde işlem görüyor.

Bankacıların verdiği bilgilere göre TL’de en kötünün geride kalmış olacağı beklentisinde Fitch kararının Cuma günü itibarıyla açıklanmış olması, TL’nin Temmuz 2016’dan beri yüzde 25’in üzerinde değer kaybetmiş olması ve bu süreçte TL’den daha çok değer kaybeden bir para biriminin bulunmaması etkili oldu. Dün yabancılar TL’deki kısa pozisyonlarını bir biri ardında kapatması kurdaki düşüşteki ana belirleyiciler olarak öne çıktı.

Piyasaları destekleyen önemli bir unsur da TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de iki afta önceye göre 2 puanlık artış ile yüzde 10.31’e yükselmesi oldu. TCMB’nin dün itibarıyla ortalama fonlama maliyeti 2012 ortasından beri en yükseğe çıktı. Fonlama maliyeti Ocak ortasında yüzde 8.30 civarındaydı.

TCMB’nin ortalama fonlama maliyetindeki 2 puanlık artışa dikkat çeken bankacılar bu artışta kullanılan yöntemlere ilişkin eleştirilerin devam etmesine karşın TL faizinde dolaylı yoldan da olsa 2 puanlık artışın “ciddi bir faiz artışı” olduğunu belirttiler.

Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bugüne dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden TL yıl başından geçen hafta Cumaya kadar yüzde 7 civarı kayıpla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi konumunda.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.08, valörde son işlemde yüzde 11.17 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.21 seviyesindeydi.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın