New York Times’ta yer alan habere göre Nakamura, eğlence sektöründe çalışmaya 1955 yılında başladı. İkinci Dünya Savaşı’nın üzerinden 10 yıl geçmesiyle ekonomisi canlanan Japonya’da eğlence ve oyun sektörü ön plana çıkmaya başladı.
Nakamura’nın, eğlence sektöründeki ilk girişimi çocukların sürebileceği iki tahta atı bir alışveriş merkezinin çatı katına kurması oldu. Nakamura bu basit girişimiyle mütevazı bir başarı yakaladı.
1960 yıllarında Nakamura, Japonya’da dönemin önde gelen alışveriş zinciri Mitsukoshi ile anlaşma yaptı. Bu defa ise Nakamura, alışveriş merkezlerine çocukların sürebileceği küçük otomobiller koydu. Nakamura’nın bu girişimi de oldukça ilgi gördü. Ancak Nakamura’yı şöhrete kavuşturan asıl neden, video oyunlarının popülerleşmesi oldu.
Nakamura’nın 1970’lerde büyüyen şirketi Nakamura Manufacturing –sonraki ismiyle Namco- yazılım mühendislerini bünyesine kattı ve bu mühendisler oyun salonları için oyunlar geliştirmeye başladı. İlk önemli çıkışları olan Galaxian, A Space Invader adlı ürün, Amerikalı Midway Games şirketine 1979’da satıldı. Pac-Man ise 1980’de doğdu.
Çalışanlarının söylediğine göre Nanco bir ürünü tanıtmadan önce Nakamura, detaylı bir şekilde bu ürünleri incelerdi. Oyunu test etmek için oyunu 23 saat boyunca oynadığı da söylenenler arasında.
Pac-Man
Namco çalışanı Toru Iwatani, Pac-Man’i 1980’de yarattı. Iwatani, oyunu bir dilimi eksik olan pizza biçiminden ilham alarak dizayn ettiğini ifade ediyor. “Pac” kelimesi Japonca “bir şeyi katur kutur yemek” anlamına gelen “pakku” yansıma kelimesinden geliyor.
Pac-Man 1980’lerin popüler kültürün ikonlarından biri oldu. Özellikle 1980 ve 1990’larda popüler olan Pac-Man günümüzde hala oynanan oyunlar arasında. Çıktığından beri 10 milyardan fazla kez oynandığı tahmin edilen Pac-Man, Guiness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en başarılı atari salonu çıkışlı oyunu olarak adını yazdırdı.
Pac-Man’de oyuncu, bir labirent içerisinde hareket ederek sarı diskleri bitirmeye çalışır. Hedefi hayalet ve canavarlardan kaçarak tüm küçük diskleri toplamak olan oyuncu, tüm diskleri topladığında diğer aşamaya geçer. Labirent üzerinde beliren meyveleri toplamak oyuncuya fazladan puan kazandırır. Büyük sarı diskleri aldığında, canavar ve hayaletler maviye dönüşür ve bir süreliğine yenilebilir duruma gelirler.
Ayrıca, Pac-Man, birbirinden farklı birçok sektöre de ilham kaynağı oldu. “Pac-Man” adlı animasyon serisi ve “Pac-Man Fever” isimli şarkı buna örnek olarak gösterilebilir.
Pac-Man, şiddet içermeyen bir oyun. Ayrıca ilk kadın karakterini kullanan video oyunlarından biri olan Pac-Man’in oyun makineleri, “Smithsonian Enstitüsü ve Modern Sanat Müzesi” tarafından sergileniyor.
Pac-Man’de en yüksek skor
1982’de o zamanlar sekiz yaşında olan Jeffrey R. Yee, 6 milyon 131 bin 940 puanla dünya rekorunu kırınca dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan’dan tebrik mektubu aldı.
Pac-Man’deki maksimum skor, can kaybetmeden tüm sarı disklerin yenilmesiyle elde ediliyor. Bu skora ilk defa altı saat süren performansıyla Billy Mitchell ulaştı. 1999 yılında yaptığı bu skorla Mitchell, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.