Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dijital dünyanın yadsınamaz bir gücü olduğunu söyleyen CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer, bu bakış açısıyla e- ticaret sitelerinin dijital dünyanın dinamiklerini yakından takip etmesi gerektiğini söyledi. Dijital dünyada sosyal medyanın çok güçlü olduğunu dile getiren Becer, “Dijital dünya kavramını kabullendiğimiz bu günlerde bunun aksini iddia etmek pek de mümkün değil. Eskiden bilgisayar ve telefonlar için ‘genç’ işi diyorlardı. Ama bugün herkes o dünyanın içinde. Yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu hiç fark etmeksizin, yedisinden yetmişine, herkes bu dünyayı takip ediyor. 2004 yılında Facebook’u hayatımıza sokan Mark Zuckerberg’ in 2016’da bir günlük kazancının 4 milyon 400 bin dolar olacağını kimse tahmin etmezdi. Bu rakam bize dijital çağın önemini fazlasıyla anlatıyor. Tabi bu büyüme e-ticaret sitelerini de yakından ilgilendiriyor” dedi.
E-ticaret bu yıl yüzde 35 büyüme sağladı
E-ticaret sektörünün 2015 yılına kıyasla bu yıl yüzde 35 büyüdüğünü, bu büyümede dijital dünyanın önemli bir paya sahip olduğuna vurgu yapan Becer, “Eskiden internetten alışveriş denilince akla ilk tekstil ürünleri geliyordu. Ama günümüzde mutfaktaki sebze ve meyve alışverişinden tutun ofis alışverişine kadar her şey online üzerinden yapılıyor. Türkiye’de insanlar günde ortalama yarım saatlerini internette alışverişe harcıyor. Durum böyleyken reklam sektörü de bundan payını almayı biliyor. Öte yandan insanlar alacakları ürünleri sosyal medyadan takip ediyor, bakıyor, inceliyor ve hatta ürünlere yapılan yorumlara göre karar veriyor. Bu da markaların her platformda söz sahibi olabilmeleri için dijital dünyada yer alması anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.
Çağa ayak uyduran firmalar…
Öte yandan Türkiye’de e-ticaret sitelerine akıllı telefonlarda da yoğun olarak bakıldığını belirten CRM Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Becer, “Günümüzde bir numaralı ‘haber kaynağı’ olan online siteler, akıllı telefonlardan da yoğun olarak takip ediliyor. Akıllı telefonların bu kadar çok kullanılması dijital reklamlara olan ilgiyi artırdı. Eskiden sadece ofis ve evlerde fişini takarak çalıştırdıkları bilgisayarlar sayesinde dijital dünyayı gören insanlar, artık adım attıkları her yerde yanlarında taşıdıkları akıllı telefonlarla bu dünyanın içinde kalıyorlar. Yani bu demek oluyor ki dijital reklamlar parmaklarının ucuna kadar geliyor. Markalar da artık bunun bilincinde ve yatırımlarını bu platforma yönelik yapıyorlar. Yani aslında olması gerekeni yapıyorlar; çağa ayak uyduruyorlar” şeklinde konuştu.
Sosyal medya, Türkiye’nin ikinci haber kaynağı
Ayrıca Türkiye’de internet kullanıcılarının sosyal medyayı haber okumak için kullandıklarını dile getiren Becer, “Ülkemizde internet kullanıcıların yüzde 73’ü sosyal medyayı bir haber kaynağı olarak görüyor ve kullanıyor. Haber kaynağı olarak kullanılan platformlar arasında, sırasıyla Facebook, Youtube, Twitter, Whatsapp ve Instagram yer alıyor. Doğru ve güncel bilgiye anında ulaşmak bu kaynağı güçlü kılıyor. Son dönemlerde yaşanan olaylar da kuşkusuz bunun en büyük örnekleri. Türkiye’de online mecra kullanıcılarının yüzde 40’ı okudukları haberlere güvenirken gazetecilere olan güvenin düşüşe geçtiğini söyleyebiliriz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.