Japon Merkez Bankası (BoJ) , beklenildiği üzere politika faizinde değişikliğe gitmeyerek %-0,10’da sabit bıraktı. 2017 yılı için daha önceden belirtilen %1,5 enflasyon hedefin de değişiklik yapılmadı. Dikkat çeken ise %1,3 olan büyüme hedefinin %1,5’a yukarı yönlü revize edilmesi. Yükseltilen büyüme hedefinde zayıf JPY’ye ve ABD ekonomisindeki olumlu sinyallere atıfta bulunuldu. Zayıf JPY’deki başarının bir kısmı BOJ’a bağlı iken, FED’in politikaları da JPY’nin zayıf kalabilmesi açısından belirleyici olacaktır. Yakın vadede JPY’de kazanımlar olsa da, bunun nedeni olarak USD’nin küresel hareketini görebiliriz.
BOJ, %2 enflasyon hedefine ulaşana kadar getiri eğrisi kontrolünü ve varlık alım programını sürdürmeyi planlıyor. 10 yıllık tahvil faizlerinin 0’a yakın seyretmesiyle verim eğrisinin dikleşmesini sağlamaya çalışıyorlar.
Hanehalkı halkı haracamalarındaki azalış sürüyor. Son açıklanan veri Aralık ayına ait beklentilerden olumlu yönde %0,3 azalış kaydedildi. Hanehalkı harcamalarında 2016 Şubattan bu yana azalma sürüyor. Sanayi üretimi artışında ılımlı bir yükseliş yakalandı. Ocak ayında imalat PMI da Mart 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Sanayi üretimindeki artışlarda ılımlı bir yükseliş yakalansa da yılın ilerleyen aylarında beklediğimiz JPY’deki kazanımların ihracata olası olumsuz etkileri sanayi üretiminin yara almasına neden olabilir.
2017’de Avrupa’daki siyasi belirsizlik, bazı ülkeler için mevcut jeopolitik riskler ve Çin’in yavaş büyümesinin süreceği yönündeki endişeler; küresel risk algısında yılın ikinci yarısından sonra yoğunlaşarak bozulmaya neden olabilir. Bununla birlikte güvenli liman olan JPY’ye olan talepte bir artış oluşabilir. Bu da BOJ’un yol haritasında değişikliğe gitmesine neden olurken; hedeflerinde de bu yıl için aşağı yönlü revizasyonlar gelebilir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.