Bu not indirimi baz senaryo olarak belirlenmişti, piyasanın önemli bir kısmı tarafından bekleniyordu. Not indiriminin para piyasalarının kapanmasına çok yakın bir zaman diliminde gelmesi itibariyle çok net hareketler görülmedi. Geçtiğimiz haftanın ortasından itibaren kurdaki yükselişin bir kısmı not indirimi endişesini de içermekteydi. Bu yüzden hafta açılışının ardından da ekstra bir etkinin olmadığından söz edebiliriz. USDTRY kurunda 3,85 altında fiyatlamalar gerçekleşiyor, geçtiğimiz Cuma günü de kur hemen hemen bu seviyelerdeydi. Haliyle, not indirimi sonrasında TRY üzerinde bir etki görmemekteyiz. TRY, günlük bazda USD’ye karşı %0,3 oranında artıdadır. Kurun 3,87 üzerinde ilave bir hareket yapmakta zorlandığı görülüyor. Şayet bu direnç kalıcı bir şekilde aşılırsa kurun yeni rekor seviyeler görmesi olası olacaktır.

Ağustos’ta Fitch’in değerlendirmesinde not görünümü “durağan”dan “negatif”e indirilmişti zaten, haliyle not indirimi beklememize neden olan bir sebep de buydu. Kur oynaklığının artması, yavaşlayan ekonomik büyüme ve artan enflasyon çerçevesinde piyasa da baz senaryo olarak not indirimi olasığını değerlendirmekteydi.

Portföy çıkışlarının önemli bir kısmı Moody’s not indirimi sonrasında gerçekleşti zaten. Haliyle Borsa’da marjinal bir etki olmadığını görmekteyiz. Biraz da belirsizliğin ortadan kalkmasıyla bir rahatlama havası görülüyor. Bu kapsamda hisse senedi ve tahvil/bonolardan daha önce çıkışların gerçekleşmiş olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut seviyelerde Borsa 18 Nisan 2016 zirvesi olan 86,3K direncini hedeflemektedir. Bu direnç seviyesi yakınlarından kar satışı gelebileceğini düşünüyorum. 84,5K ara desteği üzerinde güniçi yukarı hareketler desteklenebilir. 82,7K ise aşağıdaki ana destek noktamızdır.

Enflasyonda beklenen yukarı yönlü hareketle, borçlanma maliyetleri üzerinde daha kayda değer bir etki görebiliriz. Şayet enflasyon, birkaç ay içinde geçici olarak varsayımlardaki gibi çift haneye gidecekse eğer, gösterge faizin bir kademe daha yukarı gitmesini bekleyebiliriz. %11,36 seviyesindeki gösterge faizin %11,5 üzerine çıkması biraz piyasa üzerinde de stres yaratabilir. Bu kapsamda Cuma günü açıklanacak olan Ocak ayı enflasyon verileri önemli olacaktır. ABD’deki veri akışının da yoğun olduğunu, Fed’in 2017’nin ilk toplantısını yapacağını, muhtemel bir Mart sinyalinin gelebileceğini, Trump’ın ve Fed’in görüşlerinin USD fiyatlamasını karıştırdığını göz önünde bulundurmak gereklidir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın