KapitalFX’ten Araştırma Uzman Yardımcısı Yazal Kurgut’un Almanya enflasyonuna, hizmet sektörünün etkisi değerlendirmesi:

Almanya’da Ocak ayında enflasyonun yıllık bazda %2,0’ye yükselmesi, aylık bazda ise %0,5 gerilmesi bekleniyordu. Veri beklentilerden bir miktar kötü performans göstererek yıllık bazda %1,9, aylık bazda ise %-0,6 olarak açıklandı. Beklentilerin altında kalınsa da 2016 Nisandan bu yana görülen iyileşme eğilimi korunarak; 2013 Temmuz’da bu beri görülen en yüksek seviyeye ulaşıldı.
Almanya’da enflasyon sepetinin yaklaşık %48’ini mallar, yaklaşık %52’sini ise hizmetler oluşturuyor. İlgili dönemde mal enflasyonu %2,7’ye yükselirken, hizmet enflasyonu %1,2’ye geriledi. Enflasyonu aşağı çeken kalemin hizmet olduğunu görüyoruz. Öncü göstergelerden olan hizmet PMI’ı da bu bozulmayı destekliyor. Ocak ayında hizmet PMI’ı son dört ayın en düşük seviyesi olan 53,2’ye geriledi. Her ne kadar enflasyonda 2016 Nisandan bu yana iyileşme görsek de; maaş enflasyonuna baktığımızda ikinci ve üçüncü çeyrekte de 2015 yılına göre zayıf kalındığını görmekteyiz.
Ocak ayında Almanya’da enflasyonun; güçlü kalan petrol fiyatlarına rağmen; momentum kaybettiğini görüyoruz. Almanya’nın Euro Bölgesi enflasyonu hesaplanırken yaklaşık %27,77 ile en yüksek paya sahip olan ülke olduğunu düşünürsek aynı momentum kaybı Euro Bölgesi enflasyonunda da görülebilir.
ECB’den yapılan son açıklamaya göre 2017 yılının ilk yarısında bir tapering görünmüyor. Buna ek olarak Brexit süreci ve 2017’de Avrupa’daki yoğun siyasi takvimin oluşturduğu belirsizliklerle birlikte EUR’nin değer kaybını sürdürmesini bekliyoruz. Zayıf EUR’nin Euro Bölgesi’nde enflasyona olumlu katkısını sürmesini bekliyoruz. 2017 yılında Brent petrolün 50 – 60 USD bandında seyretmesi varsayımımız altında ise, enflasyona etkisinin nötr kalacağını düşünüyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın