Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Ocak 2017 sonuçlarını açıkladı.

“Asgari ücret daha çalışanın eline geçmeden aşındı”

Türk-İş açıklamasında, ekonomideki belirsizlik, döviz fiyatlarındaki dalgalanma ve artış eğilimi, elverişsiz mevsim koşulları ile birlikte artan fiyatların çalışanın bütçesini olumsuz etkilediği, 2017 yılı için işveren-hükümet temsilcileri tarafından belirlenen net 1.404,16 TL/Ay asgari ücretin daha işçinin eline geçmeden aşındığı kaydedildi. Açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı:

“TÜİK tarafından aylık net 1.668,90 TL/ay olarak belirlenen bir kişinin geçim maliyetine rağmen asgari ücret 264,84 TL/Ay eksik olarak yürürlüğe girmişti.

Türk-İş tarafından asgari ücret yürürlüğe girmeden önce net 1.761,74 TL/ay olarak hesaplanan bir işçinin geçim maliyeti ise Ocak 2017 ayında gerçekleşen fiyat artışları sonucu net 1.847,16TL/Ay tutarına ulaştı. Diğer bir ifadeyle, sadece son bir ay itibariyle bir ay içinde tek bir işçinin yaşama maliyeti net 85,42 TL/Ay arttı. Böylece asgari ücretteki aylık net 104,06 TL’lik artışın yüzde 82’si fiyat artışlarına gitmiş oldu.

Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından 30 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması, çalışanların karşı karşıya bulundukları geçim şartlarını ortaya koymaktadır.

gida-fiyatlari-enflasyon-gidahatti
Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı

Çalışanların aile bütçesinde ağırlıklı yer oluşturan gıda harcamalarındaki fiyat artışı ‘mutfak enflasyonu’ olarak tanımlanmakta ve yaşam koşullarını doğrudan etkilemektedir. TÜİK tarafından yapılan Tüketici Fiyatları Endeksi hesaplamalarında 2017 yılı için gıda harcamaları payının düşürülmesi, ücretli çalışanlar açısından enflasyon verilerini tartışmalı duruma getirecektir.”

Türk-İş Araştırmasının 2017 Ocak ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.479,18 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.818,16 TL oldu.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.847,16 TL olarak gerçekleşti.

turk-is-aclik-yoksulluk-sinir-ocak-2017-gidahatti* Gıda harcaması tutarı, yuvarlama nedeniyle, toplamda farklı olabilmektedir.

Dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarı son bir ayda 153 TL artmıştır. Bu tutarın 47 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır.

Mutfak enflasyonu

Türk-İş’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim, Ocak 2017’de şöyle gerçekleşti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 3,28 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk ayı itibariyle fiyatlardaki artış oranı yüzde 3,28.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 2,21.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,10.

turk-is-gida-harcamasi-ocak-2017-gidahatti


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın