Hatırlanacağı gibi S&P, başarısız darbe girişimi sonrasında 20 Temmuz’da takvim dışı bir açıklamayla Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyenin iki kademe altına BB seviyesine düşürmüştü ve görünümü de “negatif “olarak belirlemişti. 4 Kasım’da yaptığı takvim dahilindeki not değerlendirmesinde ise, sürpriz bir hamle ile Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltmiş, notu ise BB seviyesinde stabil tutmaya devam etmişti. Not halen stabil, ancak S&P bizim biraz da gönül alma dediğimiz 4 Kasım hamlesini geri alarak resmi yeniden 15 Temmuz sonrasına benzetti.
Türkiye’nin S&P ile herhangi bir not anlaşması olmadığını belirtmek gerekir. S&P nezdinde yatırım yapılabilir notu elde edebilmemiz için notumuzun 2 defa yükseltilmesi gerekmektedir. Haliyle çok anlam yüklememek gerekli S&P’nin hamlesine. Asıl önemli olan ekonomik projeksiyonları. Son derece karamsar, özellikle 2016 için öngördükleri %2 büyüme dikkat çekti. İlk iki çeyrekte yeni seriye göre %4,5 büyüme kaydetmiştik. 3. çeyrekte ise ekonomi %1,8 daralmış görünüyor. Bu hesapla 4. çeyrekte %1 altında bir büyüme gelmesi gerekiyor. Yani nerdeyse büyüme kaydetmemiş olacağız. 2017 için öngörülen %2,4 de çok düşük. Önceki senelerle kıyaslarsak; sert bir yavaşlamaya işaret ediyor. Cari açık / GSYH ve net rezervlere ilişkin tahminler ise bizim projeksiyonlarımıza ve piyasa konsensüslerine yakın.
Enflasyonist beklentiler ve kur baskısı ana argümanlar olarak görünüyor. Aynı zamanda kurum TCMB’nin para politikalarının ihtiyaçlara yanıt vermediğini düşünüyor. Hali hazırda Merkez Bankası’nın enflasyonist baskıları, genel kanı ve tahminlerin aksine sınırlı öngörmesi ve bunu da zayıf talep görünümüne dayandırması; para politikası duruşunun fazla proaktif olmadığına ilişkin bir görüntü ortaya koyuyor olabilir. Her zamanki gibi siyasi belirsizliklerden de bahsedilmiş ve referandum sürecinin de bunu yansıttığı önemli satır başlarından biri olarak karşımıza çıkmış.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.