Üzüm bağlarıyla dünyanın en büyükleri arasında beşinci sırada olan Türkiye’nin, şarapçılıkta ise ilk 20 ülke arasında bile girememesi üreticileri harekete geçirdi. Trakya bölgesinden sonra İzmir’in Urla ilçesindeki üreticiler de Türkiye’nin bu alanda hak ettiği noktaya gelebilmesi için ‘Urla Bağ Yolu’ projesini geliştirdi.

Urla Şarapçılık, MMG Şarapçılık, Mozaik, Urlice, USCA, Limantepe ve Urla Bağevi’den oluşan yedi bağ evi sahibi, güçlerini, 2015’te Urla Bağcılık ve Şarap Üreticileri Derneği çatısı altında birleştirdi. Bağevi sahipleri başlattıkları ‘Urla Bağ Yolu’ projesiyle bölgeyi Fransa’nın Bordeaux, İtalya’nın Toscana şehirleri gibi şarap turizminde önemli bir destinasyonu haline getirmeyi planlıyor.

Urla Şarapçılık tesisleri ile Uzbaş Çiftliği’nin sahiplerinden girişimci Can Ortabaş, Prontotour’un Acenteler Toplantısı’na katılan turizm basınına konuyla ilgili bilgiler verdi. Urla’da 100 yıl önce 72 milyon litre şarap üretimi yapıldığını hatırlatan Ortabaş, “Bu rakam günümüzde Türkiye’nin toplam üretiminden bile fazla. Buranın hem tarihi var hem de topraklar uygun. Şaraplık üzüm çok verimli toprak, yağış istemez. Yamaçlara uzanan topraklar, daha az ürün verir ama kaliteli olur. Bunu görerek bağ kurmaya başladık” dedi.

Bağevi ve şarapçılık konusunu sosyal ve bölgesel kalkınma projesi olarak gördüklerini belirten Ortabaş,  Fransa’nın Bordeaux, İtalya’nın Toscana şehirleri gibi bölgede şarap turizmini geliştirmek istediklerini söylüyor. Bölgenin, antik çağlardan günümüze, adını şarapçılıkla duyurduğuna işaret eden Ortabaş “Bölgemiz,  İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eşsiz kabul edilmiş. Günümüzde Fransa’nın Bordeaux bölgesinin hayat standardı, yeşillikler içindeki bağlardan elde edilen şarap ve onun yan sanayisi sayesinde ülke ortalamasının yüzde 32 üstünde. Biz de bunu başarırsak,  Urla’nın geçmişi, geleceği olabilir” diyor.

Urla Bağ Yolu projesini hayata geçiren girişimciler, yılda bölgeye bağ ve şarap turizmi kapsamında 150-200 bin ziyaretçi çekmeyi hedefliyor. Bölgede butik konaklama tarzının yaygınlaştırılıp, 10 veya en fazla 30 odalı,  50 kadar butik otel yapılması için çalışmalar yürütülüyor.

50 milyon dolarlık yatırım

Basın mensuplarına Uzbaş Arberatoryumu’nu gezdiren Can Ortabaş,  buranın 2 bin dönüm araziye sahip olduğunu, bunun 300 dönümün Uzbaş Bitki Plantasyonu için ayrıldığını ifade etti. Çiftlikte bin 900 farklı bitki çeşidi bulunduğunu kaydeden Ortabaş sunları söyledi: “Uzbaş için dört yıl boyunca dünyanın tüm bölgelerinden palmiye türleri topladık. Günümüzde 180 kişiye iş imkanı sağlayan çiftlikte, modern teknoloji kullanılarak onlarca tür aromalı bitki yetiştiriliyor.”

2010’da Urla Şarapçılık tesislerini de hizmete açan Ortabaş, her iki yatırım için toplamda 50 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Urla Şarapçılık’ta yıllarca bölgeye ve Anadolu’ya ait üzüm çeşitleri hakkında araştırmalar yapıp bunların yeniden hayata döndürülmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Ortabaş açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İki bin metrekarelik alanın beş yüz metrekaresi yukarıda, bin beş yüz metrekaresi yerin altına olan bir tesis açtık. Mahzen ve şaraphane bölümüz de yer altında bulunuyor. Bunu hem sıcaktan korunmak, hem görüntü kirliliği yaratmamak için yaptık.”

Şaraba pompa değdirmek istemediklerinin altını çizen Ortabaş bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Üzümün suyunu yer çekimiyle aşağıya doğru akıtıyoruz. Şıranın kendi gravitesi ile akması kaliteye pozitif etki yapıyor. Fıçıdan fıçıya aktarımı da  hava temasıyla gerçekleştiriyoruz. En iyi şarabı üretmek için işin uzmanlarıyla çalışıp, tecrübeyi satın alıyoruz. 300 dönüm kontrollü bağlarımızdan yılda en fazla 200 bin şişe üretim yapmayı hedefliyoruz. Tesisimizde ayrıca sadece iki odası olan ‘2Rooms’ adlı butik bir otelimiz var. Kalabalık insanlarla bir arada olmaktan zevk almayan şirket yöneticileri, 2Rooms’ta doğanın keyfini, lezzetli tadlar eşliğinde sakin bir ortamda doyasıya çıkarıyor.”

Kerem Köfteoğlu


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın