Kapital Fx Profesyonel Yatırım Dealeri Fulya Yüksel, İngiltere Başbakanı Theresa May’in konuşmasını değerlendirdi. Yüksel’in May’in konuşması üzerine yaptığı yorum şöyle:

Theresa May’in konuşmasının başında genel hatlarıyla İngiltere ekonomisine değindi. Ardından Mart sonunda 50. Maddenin yürürlüğe alınacağını ve 2019 Mart ayına kadar AB’den ayrılma sürecinin tamamlanacağını belirtmesi üzerine GBP’ye olan talep arttı. İngiltere’nin AB’den çıkması sürecinde İngiltere’nin zarar görmeyecek şekilde adımlar atılması konusunda hassas davranacağını, bu aşamada İngiliz şirketlerinin AB’de faaliyet özgürlüğü konusunda kısıtlama getirilmeyeceği ve aynı hakların AB şirketleri için de geçerli olacağı yönündeki açıklamalar piyasadaki Brexit sürecine dair bilmecenin kısmen yumuşamasına sebep oldu. Bu aşamada AB piyasasına erişimi kaybetmeyeceklerini ancak üye olmayacaklarını ifade edilmesi piyasaları yatıştırdı.

Sonuç olarak, May, Brexit’e evet diyenlerin görüşlerine sadık kalarak ama aynı zamanda daha yumuşak bir tutum sergilemesi GBP’ye pozitif yansıdı.

Konuşmada dikkat edilmesi gereken satır başı, Brexit anlaşmasının son hali parlementoda oya açılacak. Paketin parlementodan dönme ihtimali söz konusu olduğu için yeniden bir belirsizliği gündemde tutacaktır. İlerleyen günlerde bunun etkisini GBP üzerinde hissedilecektir.

GBPUSD tarafında değer kazanımları devam etmesi halinde 1.2350 direnci izlenebilir. 1.2375 üzeri kalıcılık sağlanmadığı takdirde görünümün değişmeyeceği fikrimizi koruyoruz. Geri çekilmelerde kademeli olarak 1.2180 – 1.2130 seviyeleri izlenebilir. Ilk çeyrek GBPUSD fiyat beklentimiz 1.21 olmakla birlikte, Brexit sürecinin yumuşak bir geçişle sürdürülecek olması ve paketin içeriğine dair belirsizlikler çerçevesince paritenin reel değerinin altında fiyatlanmakta olduğunu düşünüyor, yıl içerisinde kademeli olarak 1.30’a doğru hareket etmesini bekliyoruz.

İngiltere Başbakanı May, Brexit stratejisini açıkladı

BBC’de yer alan habere göre ise, İngiltere Başbakanı, Brexit’in nihai hedefinin AB ile İngiltere arasında yeni, pozitif ve yapıcı bir ortaklık kurulması olduğunu belirtti. Theresa May, Londra’da yaptığı konuşmada, ülkesinin AB’ye “kısmen” üye olmayacağını vurguladı. Bu kapsamda AB’den ayrılmanın ortak pazardan çıkmak anlamına geldiğini söyledi. May, aynı zamanda Avrupa Adalet Divanı’nın İngiltere üzerindeki hükmünün biteceğini ifade etti.

İngiltere Başbakanı’nın bugün sıraladığı 12 hedef şöyle:

1. Açıklık

2. İngiltere yasaları üzerinde kontrol

3. Birleşik Krallık’ın birliğini güçlendirmek

4. İrlanda ile ortak seyahat alanını korumak

5. Göçü kontrol altına almak

6. İngiltere’deki AB vatandaşları ve AB’deki İngiltere vatandaşlarının haklarını korumak

7. Çalışanların haklarını korumak

8. Avrupa piyasalarıyla ortak ticaret

9. Diğer ülkelerle yeni ticaret anlaşmaları

10. Bilim ve icat için en iyi yer olma hedefi

11. Suça ve terörizme karşı ortak mücadele

12. Yumuşak ve düzenli bir Brexit


Küresel bir ticaret ülkesi olma hedefi

İngiltere’nin AB üyesi ülkeler ile “mümkün olabildiğince” serbest bir şekilde ticaret yapmayı amaçladığını aktaran May, AB ile gümrük anlaşmasının bazı maddelerinin devam edebileceğini, ticaretin önündeki engellerin olabildiğince kaldırılması gerektiğini ifade etti. May, daha önce ortak pazardan çıkmanın iyi bir fikir olmadığına yönelik açıklama yapmasına rağmen neden şimdi böyle düşündüğü sorusuna ise “referandumdan bu yana İngiltere ekonomisinin iyi bir seyir izlediği” cevabını verdi. Ortak pazara olabildiğince erişimi olmalarından yana olduklarını belirten May, AB’ye küçük çapta bazı ödemelerin devam edebileceğini söyledi. Brexit ile beraber İngiltere’nin ‘büyük ve küresel bir ticaret ulusuna’ dönüşeceğini vurgulayan May, bunun için İngiltere’nin Brezilya, Çin, Avustralya ve Körfez ülkeleri gibi diğer ticaret ortaklarıyla yeni anlaşmalar yapacağını duyurdu.

Nihai anlaşma Parlamento’ya gidecek

May, AB ile yapılacak nihai anlaşmanın Parlamento’ya götürüleceğini söyledi. İngiltere Başbakanı, ülkesi için hiçbir anlaşma yapılmamasının, kötü bir anlaşmadan daha iyi olduğunu ifade etti. May, konuşması sırasında AB’den çıkacaklarını ancak Avrupa’da kalmaya devam ettiklerini vurgulayarak Avrupalı ortaklarıyla hem siyasi hem de ekonomik olarak iyi ilişkiler sürdürmeye devam etmek istediklerini belirtti.

İngiltere Başbakanı Therasa May'in bugün yapacağı konuşma merakla bekleniyor.İngiltere Başbakanı Therasa May’in konuşması merakla bekleniyordu.

Bu sürecin ülkesini daha çok güçlendirmesi ve birleştirmesi gerektiğini aktaran May, göçü daha etkili bir şekilde kontrol etmek ve sınırları daha iyi korumak istediklerini dile getirdi. Diğer yandan, ülkesinin hala dünyanın en iyi yeteneklerini toplamak talebinde olduğunu da vurguladı. İngiltere Başbakanı May’in konuşması, başta Avrupa olmak üzere bütün dünya tarafından, İngiltere’nin izleyeceği Brexit stratejisi ve AB ile nasıl ticari ilişkiler kuracağına dair ipuçları vermesi açısından merakla bekleniyordu.

Muhalefet tepkisini Twitter’da gösterdi

May’ın konuşmasına iki karşıt cepheden farklı tepkiler geldi. Özellikle Brexit taraftarı olan isimler May’in konuşmasını takdirle karşılarken Birlik’te kalma destekçileri eleştiriler yöneltti. AB’den ayrılmak için yürütülen kampanyanın lideri Matthew Elliott, Twitter’da May’in konuşmasını, “Başbakan’dan süper bir konuşma – ayrılma kampanyasındaki her şey var. #Küreselİngiltere için ilham verici bir vizyon. ‘Kontrolü geri alalım’ atıfına bayıldım” diyerek övdü.

Matthew Elliott: Başbakan'dan süper bir konuşma - ayrılma kampanyasındaki her şey var. #Küreselİngiltere için ilham verici bir vizyon. 'Kontrolü geri alalım' atıfına bayıldım.
Matthew Elliott: Başbakan’dan süper bir konuşma – ayrılma kampanyasındaki her şey var. #Küreselİngiltere için ilham verici bir vizyon. ‘Kontrolü geri alalım’ atıfına bayıldım.

May’in konuşmasına muhalefetten ise tepkiler geldi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden Chuka Umunna tepkisini Twitter’dan, “Başbakan, AB Ortak Pazarı’nı terk edersek ihracatımızın yarısına uygulanan kurallar üzerinde söz söyleme hakkımız kalmayacağını anlamıyor” diyerek dile getirdi.

PM
İşçi Partisi milletvekili Chuka Umunna: Başbakan, AB Ortak Pazarı’nı terk edersek ihracatımızın yarısına uygulanan kurallar üzerinde söz söyleme hakkımız kalmayacağını anlamıyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin Brexit Sözcüsü Keir Starmer, May’in konuşmasından önce İngiltere’nin gümrük birliğinde kalması ve AB’yle ülke için en iyi anlaşmanın yapılması gerektiğini vurgulamıştı. İskoç Ulusal Partisi SNP’den Pete Wishart ise “Şimdi de AB’ye ‘Kendi çıkarınız için olanı yapmayın, yoksa İngiltere’yi iyice batırırım’ diyerek tehditte bulunuyor” ifadesini kullanarak eleştirilerini yöneltti.

İskoç Ulusal Partisi SNP'nin gölge bakanlarından Pete Wishart ise
İskoç Ulusal Partisi SNP’nin gölge bakanlarından Pete Wishart: Şimdi de AB’ye ‘Kendi çıkarınız için olanı yapmayın, yoksa İngiltere’yi iyice batırırım’ diyerek tehditte bulunuyor.

İngiltere’nin AB’den çıkması başkent Londra’daki çok sayıda özel sektör ve banka operasyonlarının ülke dışına taşınmasına yol açabilir. İngiltere Başbakanı May, müzakerelerde elinin güçlü olması için şimdiye dek Brexit stratejisini açıklamamıştı. Ancak başta Almanya ve Fransa olmak üzere AB yetkilileri uzun zamandır sürecin bir an önce başlamasını talep ediyordu. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, May’in konuşmasıyla İngiltere’nin Brexit stratejisine dair bir açıklık getirilmesine sevindiğini belirtti.

paraPazartesi günü May’in konuşmasından sonra Sterlin, finansal krizin görüldüğü Aralık 2008’den beri en iyi yükselişini yaşadı.

Sterlin için 2008’den bu yana en iyi gün

Piyasalar da May’in konuşmasını merakla bekliyordu. Pazartesi günü May’in konuşmasından önce İngiliz Sterlini Amerikan Doları’na karşı üç ayın rekor düşük seviyesine gerilemişti. Ancak May’in konuşmasının başlangıcında Başbakan’ın nihai anlaşmayı parlamentoya götüreceğini söylemesiyle Sterlin değerlenmeye başladı. Konuşmanın ardından Sterlin, Amerikan Doları’na karşı yüzde 2,5 değerlenerek 1,2347 seviyesinden işlem görmeye başladı. Bu da Sterlin’in mali krizin görüldüğü Aralık 2008’den beri bir günde en fazla değer kazandığı gün oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın